Reklamlar, içerik üreticisinin ve işletme sahibinin en iyi arkadaşıdır, ancak bazen internet kullanıcılarının en kötü kabusu olabilir. Bazı kullanıcılar ekranda birkaç reklam gösterilmesini önemsemezken, bazıları ise bu reklamların kullanıcı deneyimlerini ve tarayıcı performanslarını mahvetmelerinden nefret eder. Bu yüzden kullanıcı deneyiminin reklamlardan uzak olmasını isteyenler için reklam engelleyici yani adblock uzantıları piyasaya sürülmüştür.

Özellikle Youtube’da video izlerken sürekli reklam görmekten bıkan ve Youtube’da reklamları engelleyerek izlemeye devam etmek isteyenler için bu araç çok tercih ediliyor.

Peki adblock nedir?

Teknik olarak konuşmak gerekirse, adblock reklamları engellemez, tarayıcıya içerik indiren web isteklerini engeller. Diğer bir deyişle, reklam engelleyiciler, reklamların tarayıcınıza indirilmesini durdurarak web sayfalarının daha hızlı yüklenmesini sağlar ve size daha iyi bir tarayıcı deneyimi sunar. Adblock, gizliliğinizi korumada ve sorunsuz bir web deneyimi yaşamada önemli bir rol oynar.

Adblock Ne İşe Yarar? 

Reklam engelleyici kullanıp kullanmamaya karar verebilmeniz için size neden bir adblock kullanmanız gerektiğini ve adblock’un ne işe yaradığını adım adım anlatacağız.

1. İnternette dolaşmanızı daha güvenli hale getirir

Bilgisayar korsanları artık dünyanın en popüler web sitelerinden bazılarında reklam alanı satın alıyor ve bunları bilgisayarınıza ve verilerinize büyük zarar verebilecek kötü amaçlı reklamlarla yüklüyor. Bunu çabucak halletmenin en hızlı ve kolay yolu çevrimiçi reklamların gösterilmesini engellemek.

Bir adblock, birçok çevrimiçi reklamı kaldırmanıza ve kötü amaçlı reklam saldırıları olasılığını azaltmanıza yardımcı olur. Ancak reklam engelleyiciler tüm reklamları engellemez.

2. Reklam sunucularının sizi izlemesini durdurur

Reklam sunucuları yalnızca tarayıcınıza reklam sunmakla kalmaz, aynı zamanda çevrimiçi olarak ne yaptığınızı da izler ve sizin hakkınızda her türlü kişisel bilgiyi toplamayı sever. Reklam engelleyiciler ise kişisel bilgilerini önemseyen kullanıcılara, reklam sunucularının kullanıcıları takip etmesini durdurduğunu vaad ediyor.

3. Adblock tüketicilerin dikkatini daha yasal reklamlara odaklar

Adblock kullanıldığında tüm reklamlar engellenmez. Bazıları “kabul edilebilir reklamlar” olarak gösterilirken, müdahaleci pop-up reklamlar kullanıcının ekranından çıkarılır ve böylece “iyi reklamlar” daha fazla görünür hale gelir.

4. Sayfalarınızın daha hızlı yüklenmesini sağlar

Reklam engelleyiciniz her çevrimiçi reklamla birlikte gelen analiz kodunu, metni ve görüntüleri durdurduğunda, tarayıcınız ziyaret etmek istediğiniz sitenin gerçek içeriğini (örneğin okumak istediğiniz makaleyi veya videoyu) yüklemeye odaklanabilir.

5. Adblock reklam verenleri yeni pazarlama kanallarını düşünmeye davet eder

Adblock, reklam verenlerin internet kullanıcılarının tarama deneyimini bozan geleneksel çevrimiçi reklamları, web sitelerine sorunsuz bir şekilde entegre etmenin yeni yollarını düşünmeye sevk ediyor. Reklamlar için belirlenmiş alanlar tasarlamak yerine, reklamların bir web sitesinin içeriğinde daha doğal görünmesi artık daha kullanılabilir bir yaklaşım haline geliyor.

6. Web sitesi sahipleri, reklamsız bir deneyim için küçük bir ücret alabilir

Mobil uygulamalar reklamsız bir deneyim için kullanıcılardan küçük bir ücret talep edebiliyor. Sadece mobil uygulamalar değil, abonelik sunan bazı web siteleri de var. Web sitelerinde abonelik modeli kullanıcılara daha az reklamla veya hiç reklamsız bir deneyim sunuyor. Bu küçük ücretler, reklamları devre dışı bırakanlar kullanıcılar yüzünden kaybedilen geliri karşılayabilir. Ancak içerik oluşturucuların buradan bir gelir elde etmesi için aboneliklerden yüksek ücretler istememesi gerekir. Ayrıca ücretsiz seçenekler de kullanıcılar için kullanılabilir durumda kalmalıdır.

Adblock Nasıl Kurulur? 

AdBlock, AdBlock Plus ve AdBlock Pro vb. birçok reklam engelleyici arasından istediğiniz seçeneği seçerek adblock kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz. Fakat biz size bugün en popüler reklam engelleyicisi olan AdBlock üzerinden bir anlatım gerçekleştireceğiz.

Adblock kurulumu kullandığınız internet tarayıcısına göre farklılık gösterse de, kurulumu basit adımlarla gerçekleştirebilirsiniz.

Aşağıda en popüler 3 internet tarayıcısına Adblock nasıl kurulur sorusunun yanıtını detaylıca ele aldık.

1. Chrome

  • Chrome Web Mağazası’nı ziyaret edin.
  • AdBlock uzantısına tıklayın.
  • Chrome’a Ekle’yi tıklayın ve ardından AdBlock’un istediği izinleri kabul etmek için Tamam’ı tıklayın.

2. Firefox

  • Firefox Eklenti Mağazası’nı ziyaret edin.
  • AdBlock uzantısına tıklayın.
  • Firefox’a Ekle’yi tıklayın ve ardından AdBlock’un istediği izinleri kabul etmek için Tamam’ı tıklayın.

3. Safari

  • Mac App Store’yi ziyaret edin.
  • Arama çubuğuna AdBlock yazın ve eklentiyi bulun.
  • Yükle seçeneğine tıklayın.

Telefona Adblock Nasıl Kurulur?

Google Play Store ve App Store’de çok fazla reklam engelleyici uygulama var. Bu uygulamalardan herhangi birini indirerek reklamları devre dışı bırakabilirsiniz. Bu yöntem %100 etkili olmasa da, bugün size en popüler reklam engelleyici olan Adblock’u telefonunuza nasıl kuracağınızı anlatacağız.

1. iOS İşletim Sistemli Telefonlara Adblock Kurulumu

  • AdBlock’u App Store’de aratın.
  • AdBlock uygulamasını telefonunuza yüklemek için ”İndir”e dokunun.
  • Uygulama indirildikten sonra açın ve First: Enable AdBlock (AdBlock’u Etkinleştir) yazan yere dokunun.
  • Daha sonra karşınıza gelen ekranda Next (İleri) seçeneğine dokunun.
  • Cihazınızın ayarlarını açarak ”İçerik Engelleyiciler”in etkinleştirin.
  • Yukarıdaki işlemi uygulayabilmek için Ayarlar>Safari> İçerik Engelleyiciler’i seçin.
  • Üç AdBlock içerik engelleyicisinin de açık (yeşil) olarak ayarlandığından emin olun.

2. Android İşletim Sistemli Telefonlara Adblock Kurulumu

  • Google Play Store’den AdBlock’u aratın.
  • AdBlock uygulamasını telefonunuza yüklemek için indirin.
  • Tıpkı iOS’a benzer şekilde adımları izlemeye devam edin.

Bir Sitede Adblock Nasıl Devre Dışı Bırakılır?

Adblock kullandığınız zaman ziyaret ettiğiniz tüm sitelerdeki reklamları engellersiniz. Fakat bazen anlık olarak ziyaret etmekte olduğunuz sitede reklamların gösterilmesine izin verebilirsiniz.

Nasıl mı?

  • Araç çubuğundaki AdBlock simgesini tıklayın ve bu sitede ”Duraklat”ı seçin ya da sayfaya sağ tıklayarak  AdBlock> ”Bu sitede Duraklat”ı seçin.

AdBlock, yeni bir sekmede bir sayfa açsanız bile tüm sayfalarda duraklatılmış olarak kalacaktır. Siz devam ettirene kadar reklamlar diğer tüm sitelerde engellenmeye devam edecek.

Adblock Tarayıcıda Nasıl Kaldırılır?

Yukarıda Adblock kurulumunu basit adımlarla göstermiştik, şimdi de en popüler 3 internet tarayıcısında Adblock nasıl engellenir (kaldırılır) sorusunun yanıtını detaylıca ele alacağız.

1. Chrome’dan Adblock Kaldırma

  • Tarayıcı araç çubuğundaki AdBlock simgesini sağ tıklayın (Mac’te CTRL + tıklama) ve Chrome’dan Kaldır’ı seçin.

2. Firefox’tan Adblock Kaldırma

  • Tarayıcı araç çubuğundaki AdBlock simgesini sağ tıklayın (Mac’te CTRL + tıklama) ve ”Remove Extension’’ (Uzantıyı Kaldır) öğesini seçin.

3. Safari’den Adblock Kaldırma

  • Dock’ta Launchpad simgesini tıklayın.
  • İmleci AdBlock uygulama simgesinin üzerine getirin ve basılı tutun.
  • Tüm simgeler titremeye başladığında, AdBlock simgesindeki X işaretine ve Sil’e dokunun.

Yukarıda sizinle AdBlock’un ne olduğunu, ne işe yaradığını, nasıl kurulduğunu ve nasıl devredışı bırakılacağını paylaştık. Siz hangi reklam engelleyiciyi kullanıyorsunuz? Farklı uzantılar kullanıyorsanız, yorum bölümünde bize yazın. İçeriğimizi geliştirmek için deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşmayı unutmayın.