Bu yazımızda; internetten yüksek para kazanma vaadi sunan “affiliate marketing” (satış ortaklığı) işini en ince detaylarına kadar anlatacağız ve “affiliate marketing’e nasıl başlanır?”, “affiliate marketing ne kadar kazandırır?” gibi sorulara yanıt arayacağız. Ayrıca “affiliate marketing veren firmalar” hakkında da kısa bilgiler vereceğiz.

Affiliate Marketing Nedir?

“Affiliate marketing”; İngilizce bir kelime grubu olup, dilimizde “satış ortaklığı” veya “gelir ortaklığı” olarak tercüme edilebilir. “Affiliate” kelimesi; bağlı olma ve üye olma gibi karşılıklara sahip iken, “marketing” kelimesi ise “pazarlama” anlamına gelmektedir.

Satış ortaklığını kısaca tanımlamak gerekirse bu tanımlamayı; “internet üzerinde satışa sunulan ürün ya da hizmetleri, yine internet üzerinde tanıtarak; satışına aracı olup, satış bedeli üzerinden komisyon elde ederek para kazanma yöntemi” şeklinde yapabiliriz. Yani ortada satılmak için internet ortamına sunulmuş ürünler vardır ve bu ürünlerin internet üzerinden satılmasına vesile olan kişiler para kazanır.

Ekonomi çevreleri tarafından dünya üzerindeki internet satışlarının üçte birlik kısmının affiliate sistemi ile gerçekleştirildiği iddia edilir. İddia edilir diyoruz çünkü, internet üzerinde yayın yapan bazı ünlü site ve sosyal medya hesapları; “gizli affiliate marketing” adı verilen yöntemi kullanır. Bu yöntemde satış ortaklığı yapan kişiler, açık bir şekilde yönlendirme linki kullanmazlar. Zira bir ürünü tavsiye ettikleri için komisyon aldıklarının bilinmesini istemezler. Bu nedenle elimizdeki ticari verilerin tamamı, satış ortaklığı firmaları tarafından açıklanan resmi satışlara ait rakamlardır.

Affiliate Marketing Nasıl Yapılır?

Affiliate marketing metodu ile satış yapan bir firmanın satış ortaklığı programına üye olduktan sonra firma tarafından size, ilgili ürün ya da hizmetlere ait benzersiz url adresleri verilir. Bu url adreslerinin özelliği, aynı ürünü satmayı hedefleyen her satıcıya farklı link verilmesine rağmen aynı sayfaya yönlendirilmesidir.

Durun! Hemen üstteki paragrafı tekrar okumaya çalışmayın. Yukarıda muhtemelen ilk okuyuşta anlamakta güçlük çektiğiniz, karışıkmış gibi gözüken yazıyı; basit bir örnekle açıklayalım. Örneğin, “x ayakkabıları” diye bir site, affiliate marketing sistemi ile ayakkabı satıyor olsun. Bu satışları da kendisine ait “xayakkabilari.com” sitesinden gerçekleştirsin. Sitesinde satış ortaklığı yöntemi ile satmak istediği ayakkabı da “xayakkabilari.com/rahat-ayakkabi.htm” adresinde listelensin. Bu senaryoda, ürünü internet üzerinde satmak isteyen kişiler; potansiyel müşterileri “xayakkabilari.com/rahat-ayakkabi.htm” adresine yönlendirmek durumundadırlar. İşte affiliate marketing linkleri tam da bu esnada devreye girer. Ürünü satmak için url talep eden her kullanıcıya, aynı satış sayfasına yönlenen benzersiz yönlendirme linkleri tanımlar. Mesela; bir satıcı “xayakkabilari.com/rahat-ayakkabi64534.htm” gibi bir linkle hedef sayfaya müşteri gönderirken diğeri, “xayakkabilari.com/rahat-ayakkabi874634.htm” gibi başka bir linkle aynı sayfaya müşteri yönlendirir. Sistemde satışın hangi yönlendirme linkinden geldiği belli olduğu için, ödeme o müşteriyi yönlendiren satıcının hesabına yapılır.

Affiliate mantığı oldukça basit ve başarılı olunabilirse kazançlı bir iştir. Bir nevi ürüne yatırım yapmadan para kazanma fırsatıdır. Peki, basit midir? Yani herkes affiliate marketing sisteminden para kazanabilir mi? Bu sorunun cevabını ancak, aşağıdaki başlıkta verdiğimiz bilgiler ışığında siz verebilirsiniz.

Affiliate Marketing’in Püf Noktaları Nelerdir?

İnternet üzerinden para kazanmak isteyen herkes o pembe rüyayı görür. “Oturacağım PC başına, hiçbir şey ile uğraşmayacağım ama sürekli banka hesabıma para gelecek” şeklindeki rüyadan bahsediyoruz. Bugüne kadar henüz kimse tarafından gerçekleştirilememiş olan ve bize sorarsanız da gerçekleşmesi imkansız olan bu ütopik düşünce, maalesef ki sektöre yeni giren herkesin beyninde cirit atmaktadır. Öncelikle belirtmeliyiz ki, internet ortamında size hatırı sayılır meblağ para kazandıracak her iş; sosyal yaşantınızı bitirecek derecede zamanınızı alacaktır. Eğer günde en az 12 saat (evet, en az 12 saat) internete vakit ayıramayacaksanız, bir an önce reel bir iş arayışına girmenizi tavsiye ederiz. Elbette internet üzerinden yasal yollarla para gelir elde edeceğiniz işlerden bahsediyoruz. Zor olan ama yastığa başınızı koyarken rahatsızlık vermeyecek ticaretleri kastediyoruz.

Eğer yukarıdaki açıklama ile kitlenin bir kısmını sayfanın dışına gönderdiysek, “neye mal olursa olsun, ben internetten para kazanacağım” diyen arkadaşlarla bilgi paylaşımına devam edelim.

Afiliate marketing sistemini anlatmak için internet üzerinde üretilen içerikler, her ne kadar “herkes affiliate marketing sistemi ile para kazanabilir” şeklinde olsa da, gerçek bunun tam tersidir. Bugüne kadar deneyen birçok insan satış ortaklığı ile para kazanmayı başaramadı ve her gün başarısızlar ordusuna yenileri eklenmeye devam ediyor. İyi de biri; bir şeyi, bir kere başardı ise siz neden başaramayasınız? Başarıya ulaşanların bir sırrı ya da formülü olmalı… Sizce de öyle değil mi?

Öncelikle affiliate marketing işinde başarı sağlamak için bilinen bir sır olmadığının müjdesini vermekle başlayalım. Ortada gerçekten bir gizem ya da sihir yok. Ancak bazı metotları yılmadan, usanmadan uygulama ve bir miktar da yatırım yapma gereksinimi var. Herhalde “sıfır maliyetle affiliate marketing” gibi gerçeği yansıtmayan sloganlarla, 10 USD’ye eğitim satmaya çalışan kişilere inanarak bu işe soyunmadınız. En azından öyle olmamasını temenni ederiz. Zira satış ortaklığı sistemi de bir ticarettir ve tüm ticaretler gibi zamanın yanında bir miktar da bütçe gerektirir. Bu bütçenin ise bazı alt limitleri olsa da net bir üst limiti yoktur. Bir restoran açmak için bir birim de para harcayabilirsiniz, bin birim de… Affilate marketing’de de durum aynıdır.

İnsanlar internet üzerinden ürün alırken daha çok araştırma fırsatı bulur. Reel bir mağazaya girip alışveriş yaparken, satış danışmanının tecrübe ve yetenekleri sayesinde ürün satın alabilen müşteri; internet alışverişlerinde arama motorunda yapacağı tek tıklama ile rakip firma fiyatlarına, ürün yorumlarına ve kullanıcı şikayetlerine ulaşabilir. Bu nedenle satın almayı planladığı ürün hakkında incelediği içerikler, satın alma dürtüsünü harekete geçirir nitelikte olmalıdır. Peki, satın alma dürtüsü nasıl harekete geçer? Şimdi bu soruyu cevaplayalım.

İnsanlar bir ürün ya da hizmeti almadan evvel, o ürün ya da hizmeti daha evvel deneyimlemiş kişilerin tecrübelerinden faydalanmak ister. İnternet satışlarında da durum farklı değildir. Potansiyel müşteriler eğer “x marka ayakkabı” alacak ise Google’da “x marka ayakkabı tavsiye”, “x marka ayakkabı şikayet”, “x marka ayakkabı kullanıcı yorumları” gibi aramaları yapar ve bir anlamda ürünün itibarını araştırır. İşte tam da burada, affiliate marketing işinden para kazanmak isteyen kişiler devreye girer (en azından girmelidir). Ürüne ait bahsi geçen aramalarında çıkmak için, SEO çalışmalarına para harcanmış bir site en önemli gereksinimdir. Ayrıca bu sitenin yazı, fotoğraf ve videolarla desteklenmiş bir ürün tanıtımı sunması şarttır. Sunulan içeriğin tamamı ürünle alakalı soru işaretlerini silmeli ve kullanıcıyı satın almaya itmelidir.

Eğer satış ortaklığı bir forum ya da sosyal medya profili üzerinden yapılacaksa, durum bir kademe daha zordur. Zira bir forumda ya da sosyal medya mecrasında yapılan tanıtımların ilk hedefi, o sitenin kullanıcılarıdır. Kullanıcılar da prestijli ve güven veren hesapların tavsiyelerine kulak verirler. Örneğin, Instagram’da 100 takipçisi olan bir hesabın yayınladığı affiliate marketing linkine ziyaretçiler şüpheyle bakacakken, yüz binlerce kişinin takip ettiği bir hesaptan yapılan tavsiyeye karşı daha az şüpheci bir tavır sergileyeceklerdir.

Sattığınız ürünün videosunu çekmeniz, satış grafiğinizi daha başarılı hale getirecektir. Eğer ürünle alakalı bir video çekmek zorunda kalırsanız, genelde bu ürünü tedarik etmek için de bütçe ayırmanız gerekir. Zira satış ortaklığı firmaları, tanıtmanız amacı ile ücretsiz ürün sağlamamaktadır.

Gördüğünüz üzere; SEO, içerik ve hosting masrafı gibi diğer site giderleri, gerçek takipçiler edinmek için yapılacak sosyal medya masrafları ve öngörülemeyen birçok gider kalemi; işe başlamadan cebinizde olmalıdır.

Eğer bu işin gerçek bir ticaretten farkı olmadığını anlayıp, bütçe ayırma işini kafanızda çözdüyseniz; sıra diğer püf noktaları öğrenmeye geldi. Sıradaki tavsiyemiz, kendi rakibinizi kendinizin oluşturması olacak. Nasıl ve neden mi? Okumaya devam edin.

Bir ürün hakkında “ürün yorumu” ve benzeri aramalar yapan kişiler, arama motorlarındaki ilk sayfadaki siteleri ziyaret ederler ve nadiren ikinci sayfaya geçerler. Yani Google’ın ilk sayfası internetin en işlek caddesidir ve tali konumda olan ikinci caddeye çok az insan gider. En işlek caddedeki dükkanların kaç tanesi size aitse, affiliate marketing işinden o kadar çok para kazanırsınız. Şöyle ki; potansiyel müşteriler genelde, ilk sayfadaki siteleri yandaki sekmelerde açar. Üstün körü inceledikten sonra, birinin linki ile hedef siteye gider ve satın almayı gerçekleştirir. Bilgiyi sizin sitenizden alan ve satın alma kararını size ait sayfada veren müşteri, ürüne başka sitedeki yönlendirme linkine tıklayarak ödeme yaparsa; maalesef hiçbir gelir elde edemezsiniz. Bu sebeple ilgili arama sonuçlarında ilk sayfada listelenen sitelerin birkaç tanesi size ait olmalıdır. Yani birbirine rakipmiş gibi ilk sayfa için rekabet eden, ama sizin affiliate linklerinizi yayınlayan siteler…

Affiliate Marketing Para Kazandırır mı?

“Bakkal açsam para kazanır mıyım?” sorusu ile “satış ortaklığı ile para kazanabilir miyim?” sorusunun cevabı bire bir aynıdır. Yani “size bağlı” şeklindedir. Eğer yeteri kadar zaman ve bütçe ayırırsanız, doğru yöntemleri uygularsanız ve en önemlisi doğru satış ortaklığı sistemini kullanırsanız elbette para kazanabilirsiniz.

Affiliate marketing firmaları genelde %25 ile %75 arasında net kar marjları teklif ederler. Özellikle hizmet sektöründe satış ortaklığı öneren firmaların komisyonları, %50’nin üzerindedir. Fakat firmaların ödemeyi taahhüt etiği komisyondan daha çok dikkat edilmesi gereken unsur; sitenizdeki bir link üzerinden giden müşterinin, ne kadar süre sonra yaptığı alışverişten size komisyon ödendiğidir. Bu durumu bir örnekle aşağıdaki paragrafta açıklayalım.

İnternet üzerinden herhangi bir ürünü araştıran müşteri, gerçek yaşamdakinin aksine; satın alma kararını günler, hatta aylar sonra verebilir. Araştırma yaparken sizin linkleriniz üzerinden hedef siteye erişim sağlayan müşteri, bir hafta sonra satın alma işlemini gerçekleştireceğinden, direk olarak firma sitesine girmeyi tercih eder. Çünkü satın alma kararını vermiştir ve artık araştırmak istenilen bir şey bulunmamaktadır. Bu senaryoda ki affiliate marketing programının komisyon ödeme kuralında; “bir satış ortaklığı linkinden gelen müşterinin çerez ve IP bilgileri kaydedilir, 1 hafta süresince yapacağı alışverişin komisyonu affiliate sahibine ödenir” gibi bir ibare yoksa ya da bu süre bir haftadan daha kısa ise ilgili satıştan komisyon geliri elde edemezsiniz.

Buraya kadar izah edilen noktalara dikkat ederek; en iyi komisyon veren, en uzun süre çerez bilgisi saklayan ve en kısa periyotlarda ödeme yapan, mümkünse rekabeti görece daha az olan ürünleri tercih etmelisiniz. Anlayacağınız; satış ortaklığı sisteminden para kazanmak için iyi tanıtım yapmayı bilmek kadar, iyi ürün ve firma seçimi yapmayı da öğrenmek gerekir.

Firmalar İçin Affiliate Marketing Avantajlı mıdır?

Satış ortaklığı sistemlerinin en karlı tarafı, hatta bazı durumlarda tek karlı tarafı; affiliate marketing uygulayan şirketlerdir. Çünkü sadece kesinleşmiş satışlar için ödeme yaparlar ve bu satışları gerçekleştirmek isteyen kişiler, ilgili ürünleri kelimenin tam anlamı ile tanıtım bombardımanına tutar.

Bu sayede para ile gerçekleştirilmesi imkansız bir reklam kampanyası kendiliğinden oluşur. Ayrıca reklamlarla sağlanması zor olan ürün hakkındaki müspet kamuoyu da inşa edilir.

Affiliate Marketing Ajansları

Ülkemizde ve dünyada satış ortaklığı için aracılık hizmeti veren, yani ürün sahibi ile yayıncıyı buluşturan platformlar vardır. Satış ortaklığı ajansları, ürün satışlarından bir miktar gelir elde ettiği gibi, ürün sahiplerinden de sabit işletme giderleri talep edebilmektedirler. Fakat bu firmaların yayıncıdan vergiler dışında herhangi bir kesinti yapması söz konusu değildir. Türkiye’de hizmet veren affiliate marketing ajanlarının en tanınmışları aşağıda listelenmiştir.

Admitad Türkiye

Tüm dünyaya hizmet veren, Türkiye pazarında satış ortaklığı aracılığı yaptığı markalar bakımından çok yeterli olmayan bir affiliate marketing firmasıdır.

ReklamAction

Portföyünde dev teknoloji firmaları bulunan yerli gelir ortaklığı firması ReklamAction; an itibarı ile 2300 kişinin aktif olarak affiliate marketing sistemi ile gelir elde ettiği bir platform.

GelirOrtakları

Dev markaların e-ticaret sitelerinin ve pazar yeri platformlarının affiliate programlarını yöneten GelirOrtakları, nesine.com isimli sanal iddia oyunu bayisinin de satış ortaklığı programını koordine ediyor.

ClickMerkez

Tedarikçilerden edindiği ürünleri kendisine ait web sitesinde satan ve satış için kullandığı affiliate marketing sistemine https://clickmerkez.com/ bu sayfadan kayıt yapılabilen firma; 6 ana kategoride yüzlerce üründen gelir ortaklığı elde etme imkanı sağlıyor.

Kendine Ait Affiliate Marketing Sistemi Olan Firmalar

Bazı şirketler de affiliate marketing satışları için kendi altyapılarını kullanmayı tercih ederler. Genelde tek ürün satışında uzmanlaşmayı seçen kişiler, bu firmalarla çalışırlar. Avantajı, aracılar olmadığı için daha yüksek kar payı elde edebilme şansıdır. Dezavantajı ise ürün çeşitliliğinin yeterli olmayışıdır.

Medikalize

Adından dolayı ilk etapta medikal ürünler satan bir şirket izlenimi uyandıran Medikalize; aslında feremon etkili parfüm satışı için gelir ortaklığı yapabilmenize imkan sağlayan bir firma. Tamamı kendi üretimi olan parfümleri, sabit komisyonla satabilmeniz mümkün. Yayıncı ödemelerini ise haftalık olarak gerçekleştiriyor.

GCMPARTNER

BDDK’ya bağlı resmi bir finans kurumu olan GCMFOREX’in kurduğu GCMPARTNER; tahmin edeceğiniz gibi finans kuruluşunun gelir ortaklığı sistemi için kendi işlettiği bir affiliate marketing şirketi. Forex piyasalarında yatırım yapmak için demo hesap ve gerçek hesap oluşturan kişi adedi başına ödeme yapan satış ortaklığının detayları için http://www.gcmpartner.com/ bu sayfaya gidebilirsiniz.

Under Armour

Listemizde kendine ait satış ortaklığı sistemini işleten son firma ise dünyaca ünlü spor kıyafetleri ve spor ayakkabı markası olan Under Armour. Şirket, sitesindeki binlerce ürünü https://www.underarmour.com.tr/tr-tr/satis-ortakliklari/affiliates.html bu sayfada ilan ettiği koşullar çerçevesinde internet pazarına sunmanıza olanak tanıyor.

Yazımızın sonuna geldiğinize göre; dünyada affiliate marketing olarak bilinen, ülkemizde ise “satış ortaklığı” ya da “gelir ortaklığı” adı ile anılan sistem hakkında bir hayli bilgi sahibi oldunuz demektir. Eğer satış ortaklığı ile para kazanma metodu size göre değil ise aşağıdaki yazımızı okuyarak, internetten para kazanmanın diğer yöntemlerini öğrenebilirsiniz.

Ayrıca evden para kazanma yollarını anlattığımız Evden Çalışmak içeriğimiz sayesinde, evinizden çıkmadan para kazanabileceğiniz birçok iş kolu hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. İnternet dünyasına dair tüm bilgilere tek çatı altından ulaşmak için ise bloğumuzu takip etmeye devam edebilirsiniz.