Bu yazımızı okumayı bitirdiğinizde; “kişisel blog oluşturma” konusunda ayrıntılı bilgi sahibi olacak, “ücretsiz blog açma” yöntemlerini öğrenecek ve size sunduğumuz “blog sitesi önerileri” ile sıra dışı bir web sitesi sahibi olma şansı yakalayacaksınız.

Blog Nedir?

İngilizce “web” ve “log” kelimelerinin birleştirilmesi ile “weblog” şeklinde 1999 yılında internet kullanıcılarının kullanıma sunulan bu teknolojik ürün, zaman içinde kısaca “blog” olarak anılmaya başlanmıştır. Dilimizde de bu kısaltma ile kullanılmaktadır.

Blog servislerinin ortaya çıkmasının nedeni; defterler üzerinden tutulan günlüklerin, internet üzerinde tutulmasına olanak sağlanması idi. Ancak günümüzde bu amaç kelimenin tam anlamı ile evrim geçirerek, herhangi bir alanda içerik yayınlanan siteler haline dönüşmüştür. Öyle ki; eğitim, sağlık, hobi, kişisel gelişim gibi farklı alanlarda bilgi veren sitelere “blog” adı verilmektedir.

Blog Açma Sebepleri Nelerdir?

Üstteki başlıkta da belirtildiği gibi blog sitelerinin amacı; belli konularda yazılı ve görsel içerik yayınlamaktır. Okuyucunun bir bloğu ziyaret etme nedeni, aradığı konu ile alakalı bilgiye erişim sağlamaktır.

Blog yayıncısı ise; hobi, reklam geliri ya da ticari faaliyetlerini desteklemek için bu siteleri yayınlar. İnternet üzerinde var olan ya da olmayan herhangi bir ürün veya hizmetinin satışına destek amaçlı kurulan ticari bloglar, son yıllarda oldukça revaçtadır. Neredeyse sektörde ciddi oyuncu durumunda olan her kurumsal sitenin ve sanal mağazanın, “siteadi.com/blog” adresli bir blog sitesi bulunmaktadır.

Blog Yazarak Para Kazanılır mı?

Kesinlikle evet! Blog yazarak para kazanmanın, son derece mümkün ve sık başvurulan bir internetten para kazanma yöntemi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, “herkes blog yazarak internetten para kazanabilir mi?” sorusunun cevabı “hayır” şeklindedir.

ICANN (İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu) tarafından 2019 domain satın alma verilerine göre, blog açmak için satın alınan alan adlarının büyük bir kısmı, üçüncü yıl yenilenmemektedir. Başka bir deyişle; internet mezarlığı, başarılı olmayan blog açma girişimleri ile doludur.

Bir blogdan para kazanmanın bilinen 3 yolu vardır. Bunlardan ilki ve en çok tercih edileni, reklam geliri ile para kazanma yöntemidir. Zira her yeni blogger (blog yazan kişi) “blog siteme reklam almak istiyorum” başlıkları ile webmaster forumlarında konular açmaktadır.

Blog yazarak reklam geliri elde etmenin en kolay yolu, bir Google iştiraki olan “Google Adsense” servisini kullanmaktır. Bu servis aslında bir reklam borsası olarak çalışır. Başka bir Google servisi olan Google ADS üzerinden reklam vermek isteyen kişilere, Google Adsense servisini kullanan bloglarda da reklam gösterme teklif edilir. Yani siz Google Adsense Politikalarına uyumlu bir blog sitesi kurduğunuzda, reklam verecek müşteriler Google tarafından bulunur. Reklam gelirinin %68’lik kısmı da size ödenir. Google Adsense ile nasıl para kazanacağınız hakkında daha detaylı bilgi edinmek için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.

Google Adsense mantığında çalışan onlarca aracı kuruluş olsa da, bu servislerin en güveniliri tahmin edeceğiniz üzere Google’a ait olan Adsense’dir. Bu sebeple Google Adsense’den şaşmamanızı tavsiye ederiz.

Bloğunuzdan gelir elde etmenin ikinci yolu ise bir sponsor bulmaktır. Eğer günde on binlerce kişinin ziyaret ettiği bir blog sitesi sahibi iseniz; ürünler, hizmetler ya da diğer web siteleri hakkında çeşitli tanıtım yazıları yayınlayarak para kazanabilirsiniz. Bloğunuz ciddi bir trafik sağladığında, bu tarz müşteriler bulan ajanslar veya müşterilerin bizzat kendisi; direk olarak sizinle irtibata geçecektir.

Bir blog sitesinden para kazanmanın son yöntemi ise, halihazırda olan ticaretinizi destekleyen bir blog kurmanızdır. Örneğin; bebek kıyafetleri satan bir e-ticaret mağazanız var ise anne ve çocuk gelişimi ile alakalı bir blog kurmanız size potansiyel müşterilere ulaşma imkanı verecektir. Zira bu bloğun okuyucu kitlesi, sizin ürün satmak istediğiniz kitlenin ta kendisidir.

Aslında bu metotların dışında dördüncü bir para kazanma yöntemi daha bulunmaktadır. Bu yöntem; “backlink satışı” yaparak blog sitelerinden gelir elde etmektir. Ancak bu yolla para kazanmak, yayın hayatına yeni başlayan bloglar için çok da mümkün olmayan bir kazanç modelidir.

Blog Açma Yöntemleri

“Blog” kelimesinin ne anlama geldiğini, hangi konularda blog açılabildiğini ve bloğunuzdan nasıl para kazanabileceğinizi anlattığımıza göre, “nasıl blog açılır?” sorusuna cevap verme zamanı geldi demektir.

İnternet üzerinde onlarca farklı şekilde blog açabilmeniz mümkündür. Yazımızın devamında 6 farklı yöntem ile blog kurmayı anlatacağız.

Kendi Domain Adresiniz ve Hosting Hesabınızla Blog Açmak

Seçeceğiniz domain adresiniz (alan adı) ile kendinize ait hosting hesabı üzerinde blog yayını yapmak, en verimli blog kurma yöntemdir. Açtığınız blogun tüm yönetimi sizdedir ve her alanına müdahale etmeniz mümkündür.

İlk olarak yapmanız gereken, bloğunuzu yayınlayacağınız domain adresine karar vermektir. Alan adının ne olduğu hakkında bir fikriniz yok ise aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.

https://www.niobehosting.com/domain-sorgulama/

Ayrıca boşta olan domainleri sorgulama ve domain satın alma işlemleri için aşağıdaki bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.

Domain adresinizi aldıktan sonra, bloğunuzu yayınlayacağınız bir hosting hizmeti (web barındırma) satın almanız gerekir. Hosting hizmetini tüm ayrıntıları ile anlattığımız aşağıdaki yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.

Eğer web barındırma konusuna hakimseniz, Hosting sayfamızdan blog siteniz için hosting hizmeti satın alabilirsiniz.

Domain ve hosting satın aldıktan sonra, hangi script ile blog sitesi kurmak istediğinize karar vermelisin. Blog sitenizi birçok farklı yazılım ile kurabilecek olmanıza rağmen, size şiddetle WordPress kullanmanızı tavsiye ederiz. Eğer neden WordPress tavsiye ettiğimizi öğrenmek ve WordPress ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz, aşağıdaki yazımızdan faydalanabilirsiniz.

Hosting hesabınıza WordPress kurmak son derece basit bir işlemdir. Sosyal medya kullanabilecek kadar internet bilgisine sahip olan herkes, WordPress kurulumunu gerçekleştirebilir. Aşağıdaki yazıyı okuyarak “WordPress nasıl kurulur?” sorusuna cevap bulabilirsiniz.

Son olarak bloğunuzda kullanacağınız tema (yani ziyaretçilerinin göreceği arayüz) seçimini yapmanız gerekmektedir. Sizin için 16 farklı blog teması incelemesi yaptığımız aşağıdaki içeriği okumanız, karar verme sürecinizi hızlandırabilir.

Bisite İle Blog Açmak

Eğer hosting almak, WordPress kurmak, tema seçmek size zor geliyorsa; “ben içeriğe odaklanmak istiyorum, başka bir şey ile uğraşmak istemiyorum” diyorsanız; Niobehosting tarafından sunulan “Bisite Tasarım Aracı” tam size göre diyebiliriz.

Hosting ve alan adının hediye edildiği, 50’den fazla temanın ücretsiz sunulduğu, sürükle bırak mantığı ile çalışan bu sisteme; an itibarı ile ayda 1 USD’den da ha uygun bir bedelle sahip olabilirsiniz. Tüm Bisite paketlerini aşağıdki bağlantıyı takip ederek inceleyebilirsiniz.

WordPress.com İle Blog Açmak

İlk yöntemde bahsettiğimiz WordPress scriptini, WordPress.com sitesi üzerinden de kullanabilmeniz mümkündür. WordPress.com; ücretli blog yayınlama planları da sunmaktadır. Ama bu planları tercih etmek teklif edilen satış fiyatları bakımından çok da mantıklı değildir. Bunun için aşağıdaki adımları takip ederek, ücretsiz blog açma yoluna gitmenizi tavsiye ederiz.

  • WordPress.com adresine gidin ve aşağıdaki ekranda gerekli olan bilgileri doldurup “Hesabınızı oluşturun” butonuna tıklayın. Dilerseniz Google Hesabı ya da Apple Hesabı kullanarak da kayıt yapabilirsiniz.
  • Aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz arama kutusuna, bloğunuza vermek istediğiniz adı yazın. blogadi.wordpress.com şeklinde ücretsiz bir alan adı kullanmak için, fotoğrafta işaretli olan seçeneği tercih edin.
  • WordPress.com tarafından bize sağlanabilecek ücretsiz alan adı sizin de gördüğünüz üzere “niobehostingchat.wordpress.com” şeklinde teklif edildi.  “Seç” butonuna tıkladıktan sonra aşağıdaki ekrandan işaretli olan linke tıklayın.
  • “Emin değil misiniz? Ücretsiz bir siteyle başlayın” linkine tıkladıktan sonra aşağıdaki ekranla karşılaşacaksanız.
  • Sistem yoğunluğuna bağlı olarak 30 saniye gibi bir sürede WodPress Blog kurulumu gerçekleşecek ve sitenin yönetim paneline yönlendirileceksiniz. Aşağıdaki fotoğrafta yönetim panelini görebilirsiniz. Türkçe yönetim panelinden gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra, fotoğrafta işaretli olan “Sitemi başlat” butonuna tıklamanız gerekmektedir.
  • Ücretsiz WordPress blog kurma işlemi tamamlandı. Örnek sitemize “niobehostingchat.wordpress.com” adresinden ulaşabiliriz.

Önemli: WordPress.com ile ücretsiz blog oluşturmanın en büyük dezavantajı; sitenizden reklam geliri elde etme olasılığınızın olmayışıdır. Bu hizmette, WordPress.com kendine ait reklamları yayınlamaktadır.

Blogger İle Blog Açmak

1999 yılından beri hizmet veren ve blog sitelerinin atası olan Blogger.com, günümüzde Google tarafından sunulan ücretsiz bir blog servisidir. Blogger alt yapısını kullanarak blogadi.blogspot.com gibi bir adres üzerinde ücretsiz bloğunuzu yayınlayabilirsiniz. Bir Blogger hesabı edinmek ve ücretsiz blog yayınlamak için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterlidir.

  • Blogger.com adrese gidin ve aşağıdaki fotoğrafta işaretlenmiş olan “BLOGUNUZU OLUŞTURUN” butonuna tıklayın.
  • Karşınıza gelen ekrana gmail.com uzantılı e-posta adresini girin. Eğer gmail.com uzantılı posta adresiniz yoksa,  “Hesap oluşturun” linkine tıklayın.
  • “Görünen Ad” kutucuğunai Blogger’da görülmesini istediğiniz adı yazın. Blogunuzdaki yazılarınız ve başka bloglara yaptığınız yorumlar bu ad ile gözükecektir. Yazdıktan sonra aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz “Blogger’a Devam Et” butonuna tıklayın.
  • Açılan ekranda        “YENİ BLOG” bağlantısına tıklayın.
  • Ardından karşınıza gelen ekranda; “Başlık” ve “Adres”  kısımlarını doldurun. Hangi temayı kullanacağınızı seçin ve “Blog oluştur!” butonuna tıklayın.
  • Bir dakikadan daha kısa sürede ücretsiz blog oluşturma işlemi tamamlanacak ve aşağıdaki yönetim ekranına yönlendirileceksiniz.
  • Türkçe yönetim panelini kullanarak, içerik girebilir ya da diğer ayarlamaları gerçekleştirebilirsiniz. Yayınladığınız blog sitesi, seçtiğiniz temaya bağlı olarak, aşağıdaki gibi gözükecektir.

Tumblr İle Blog Açmak

Bir çeşit sosyal ağ olan Tumblr ile kişisel blog sitenizi de yayınlamanız mümkündür. Aslına bakarsanız bu yöntemle, bir sosyal medya hesabı profili oluşturmuş oluyorsunuz. Ancak Tumblr’ın gelişmiş özellikleri sayesinde, blog yayınlamak için de bu servisi tercih edebilirsiniz. En büyük dezavantajı, bloğunuzdan reklam geliri elde edemeyecek oluşunuzdur. Aşağıdaki adımları takip ederek, Tumblr blog açma işlemini tamamlayabilirsiniz.

  • Tumblr.com adresine gidin ve aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz “BAŞLA” butonuna tıklayın.
  • Aşağıda gördüğünüz ekrandaki ilgili alanları doldurun. Dilerseniz “Kullanıcı adı” için size teklif edilen rumuzları da seçebilirsiniz. Doldurma işlemini tamamladıktan sonra “Kaydol” butonuna tıklayın.
  • Saniyeler içinde Tumblr blog açma işlemi tamamlanacak, aşağıdaki gibi bir ekran gelecek ve içerik paylaşmaya başlayabileceksiniz. Kayıt olurken verdiğiniz e-posta adresine gelen doğrulama linkine tıklamayı unutmayın.

Wix İle Blog Açmak

Buraya kadar anlatacağımız blog açma yöntemleri arasında, en son sırada tavsiye ettiğimiz (hatta hiç tavsiye etmediğimiz) servis olan Wix; ücret ödemeden hemen hemen hiçbir özelliğini kullanmanıza müsaade etmemektedir.

Yine de bu servis hakkındaki detaylara vakıf olmak isterseniz, Wix’i WordPress ile kıyasladığımız ve Wix hakkında ayrıntılı bilgi verdiğimiz yazımıza aşağıdaki sayfadan erişebilirsiniz.

Blog Açmak İsteyenlere Tavsiyeler

Blog açmak isteyenlere verilecek en iyi tavsiye; “hangi konuda blog açmalıyım?” sorusuna yanıt vererek, “blog konuları” önermektir. Bu konudaki tek önerimiz “içerik oluşturmaktan sıkılmayacağınız konularda blog açmak” şeklinde olacaktır. Zira blog yazma işi süreklilik isteyen, aksi takdirde başarılı olmanızın imkansız olduğu bir uğraşıdır. Ziyaretçileriniz tarafından önemsenmek için, bloğunuza sık aralıklarla içerik eklemelisiniz.

Bir diğer tavsiyemiz ise, yazılarınızı video ve özgün fotoğraflarla desteklemenizdir. Özellikle internetten bulacağınız fotoğraflar yerine, cep telefonunuz ile çektiğiniz özgün fotoğrafları kullanmanız halinde; arama motorları tarafından bloğunuz daha fazla ziyaretçi ile ödüllendirilecektir.

Son tavsiyemiz; mutlaka kendinize ait bir alan adı ile ve kendinize ait hosting hesabı üzerinde bloğunuzu yayınlamanız yönündedir. Ücretsiz servislerin tamamında, çeşitli politika ihlalleri nedeni ile bloğunuz kapatılabilir. Bu da tüm emeklerinizin boşa gitmesi anlamına gelir.

Bu yazımızı okumayı bitirdiğinize göre, artık kimseden yardım almadan blog sitenizi yayına alabilirsiniz. Web teknolojileri ile alakalı her şeyden, bu blog sayesinde haberdar olabilirsiniz.