Dropshipping konusunu daha önce araştırdıysanız, çevrimiçi para kazanmanın en kolay yollarından biri olarak gösterildiğini biliyorsunuzdur, fakat durum aslında hiç de bahsedildiği şekilde kolay değil.  

Giriş engelinin çok düşük olması yani isteyen herkesin bu işi yapabilmesi nedeniyle, pazarın rekabeti oldukça yüksek. Öncelikle bunu göz önünde bulundurmanız gerekiyor. 

Ben her şeyi göze aldım ve bu rekabetçi pazara rağmen hala dropshipping işine gireceğim diyorsanız, aşağıda sizin için hazırladığımız basit adımları izleyerek zaman kazanabilir ve bu yöntemleri işinize uygulayabilirsiniz.

Fakat konuyu daha iyi anlayabilmeniz açısından en başa dönelim ve öncelikle ‘dropshipping nedir?’ sorusunun cevabı ile başlayalım.

Dropshipping Nedir?

Basitçe söylemek gerekirse, dropshipping, üçüncü taraf bir tedarikçiden ürünleri doğrudan müşterilerinize gönderme işlemidir. Depolama, lojistik vb. bazı ara adımlar gerektirmez.

Drop shipping yapan biri ile bir e-ticaret sitesi ile arasındaki en büyük fark, ürünü satan kişinin envanterinin olmamasıdır.

Dropshipping ile ilgili istatistiklere göz atacak olursak:

  • 2016-2017 yılında, 85.1 milyar dolar olan tüm çevrimiçi satışın yaklaşık %23’ü dropshipping ile yapıldı.
  • Amazon 2011 yılında toplam satışlarının %34’ünü dropshipping yoluyla yaptı. Bu rakamlar her geçen yıl arttı.
  • Dropshipping perakendecileri ile iş yapan üreticilerin, daha geleneksel kanallara güvenenlerden %18.33 daha fazla kar elde ettiği gözlemlendi.

Dropshipping Avantajları Nelerdir? 

Dropshipping‘in kazançlı bir iş fırsatı olarak ortaya çıkmasının en büyük nedeni, bu işi yapmak için büyük bir engel olmamasıdır. Küçük bir yatırımı olan herkes dropshipping yapabilir. 

Dropshipping yapmanın birçok avantajı vardır. Şimdi adım adım bu avantajlara göz atalım:

1. Minimum Başlangıç Maliyetleri

Bir perakende veya e-ticaret mağazasından farklı olarak, ürünleri depolamak için fiziksel bir depoya ihtiyacınız yoktur. Sadece dropshipping web sitenizin domain ve hosting planı için ödeme yapmanız gerekir.

2. Minimum Ek Maliyetler

Ürünün tedariğinden, paketlemesinden ve teslimatından sorumlu olmadığınız için, tüm süreç boyunca ortaya çıkan ek maliyet konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Yalnızca müşterinin ürünü alıp almadığından emin olmanız gerekir.

3. Düşük Risk ve Esneklik

Daha fazla esneklik için birden fazla toptancı, distribütör ve tedarikçi ile kolayca ortak olabilirsiniz. Bu şekilde çok daha kapsamlı bir ürün portföyü sunabilir, herhangi bir para kaybı olmadan istediğiniz zaman istediğiniz ürünleri geri çekebilirsiniz.

Dropshipping Dezavantajları Nelerdir? 

Her işte olduğu gibi dropshipping’in de bazı dezavantajları vardır. Bu dezavantajları sıralayacak olursak:

1. İş ortaklarına bağlı kalmak

Fiziksel olarak ürününüz olmadığından, stok bulundurmaları için her zaman ortaklarınıza güvenmek zorundasınız.

2. Sipariş teslimi üzerinde daha az kontrol

Stoklu bir ürününüz olmadığından, ürünü öngörülen sürede teslim etmek tamamen iş ortaklarınıza aittir. Ürünü zamanında teslim etmemeleri durumunda müşteri memnuniyeti azalır ve bu da işinize zarar verir.

3. Tedarik zinciri üzerinde daha az kontrol

Paketleme, depolama, teslimat vb. dahil olmak üzere tedarik zincirinden siz sorumlu değilsiniz. Her şey iş ortaklarınız tarafından halledilir. Fakat bir hata yaşandığında, iş ortaklarınıza ulaşamayabilirsiniz. Bu da memnuniyetsiz müşterilerin ortaya çıkmasına neden olur.

4. Marka algısı eksikliği

Sitenizde başka toptancıların ürünlerini sattığınız için marka imajınız zarar görebilir. Bunun için toptancınızın ürüne kendi markanızı eklemenize izin verdiğinden emin olun. Bu şekilde, ürünü başkası üretse bile ambalaj size ait olursa, marka algınızı güçlendirirsiniz.

5. Daha düşük kar marjı

Dropshipping yapanlar kendi ürünlerini üretenlerden daha az kar marjına sahip olur. Dropshipping ile geleneksel bir perakende mağazasıyla aynı karı elde etmek istiyorsanız, yüksek bir fiyat noktasında çok daha fazla ürün satmanız gerekir.

Dropshipping Nasıl Yapılır?

Dropshipping yapacağınız ürünleri seçtiniz, tedarikçiler güvence altında ve işinizi yasal olarak kurdunuz, şimdi satışa başlama zamanı. Bunun için de ürünlerinizi potansiyel müşterilerinize nasıl sunacağınıza karar vermeniz gerekiyor.

Birkaç satış seçeneği mevcut, ancak büyük olasılıkla kendi çevrimiçi mağazanızda, Amazon’da, eBay’da, Hepsiburada vb. birkaç pazar yerinde satış yapmak isteyeceksiniz.

  • Amazon Dropshipping Nasıl Yapılır?

Amazon bir dizi ürünü stoklasa ve satsa da, listelenen ürünlerin çoğu Amazon’un web sitesi aracılığıyla üçüncü taraf kişiler tarafından satılır.

Amazon’da dropshipping’de başlamak oldukça kolaydır. Bir hesap oluşturup, ürünlerinizi ekleyerek hemen satışa başlayabilirsiniz. 

Amazon en çok tercih edilen e-ticaret platformu olduğu için geniş bir kitleye anında erişmenizi sağlar. Fakat rakiplerinizden bir adım öne geçmek için Amazon’daki listelerinizi optimize ederek ürün sıralamanızı ve satışlarınızı doğrudan etkileyebilirsiniz. Bu işleme Amazon arama motoru optimizasyonu yani Amazon SEO denir.

Amazon SEO, ilgili anahtar kelimeler için Amazon aramalarında daha üst sıralarda yer almanızı sağlar. Ürün listelemenizi optimize ettiğinizde, Amazon’un listenizi bulmasını ve sizin sattığınız ürüne benzer bir şey arayan müşterilere göstermesini kolaylaştırırsınız.

Amazon SEO aşağıdakileri içerir:

  • Amazon anahtar kelime optimizasyonu
  • Amazon ürün başlığı optimizasyonu
  • Ürün resmi optimizasyonu
  • Backend anahtar kelimeleri
  • Fiyatlandırma stratejisi
  • Amazon A9 algoritması

Amazon ayrıca Amazon Fulfillment olarak bilinen kendi depolama, paketleme ve kargolama hizmetiyle, size oldukça kolaylık sağlar.

  • Ebay Dropshipping Nasıl Yapılır?

Çoğu insan tarafından bilinen bir site olan eBay, çevrimiçi fiziksel ürünler için dünyanın en büyük açık artırma sitesidir.

eBay’da dropshipping’de başlamak oldukça kolaydır. Bir hesap oluşturup, ürünlerinizi ekleyerek hemen satışa başlayabilirsiniz. Buradan detaylarına ulaşabilirsiniz.

eBay’da ürünleriniz listelediğinde, birçok çevrimiçi alıcıya erişeme olanağı bulursunuz. Milyonlarca kişi ürünlerinizi görür ve pazarlama, SEO veya trafik için ödeme yapma konusunda endişelenmenize gerek kalmaz. Pazarlama, stoksuz satış işi başlatmanın en büyük zorluklarından biri olduğundan, bu durum size zaman kazandırır.

  • Hepsiburada Dropshipping Nasıl Yapılır?

Türkiye’nin en büyük e-ticaret devlerinden biri olan Hepsiburada’da da dropshipping yapmanız mümkündür. Resmi ve ticari sicil kayıtları, banka hesap bilgileri, vergi dairesi bilgileri, adres ve iletişim bilgileriyle ücretsiz olarak açacağınız mağazanız ile Türkiye’deki milyonlarca kişiye hemen ulaşabilirsiniz. Detaylı bilgi için buraya tıklayın.

Dropshipping İçin Nelere İhtiyaç Vardır?

Dropshipping yapmak için sadece birkaç temel gereklilik vardır:

  • Satılacak bir ürün
  • Bu ürünün tedarikçisi
  • Satış yapmak için bir platform
  • Resmi İşlemler için bir şirket

Daha ayrıntılı anlatmak gerekirse:

  • Ürününüzü seçerken çok rekabetin olduğu alanlara gitmek yerine kendinize bir niş sektör belirleyin.
  • En az bir tedarikçi bulun, ama her zaman bir B planınız olsun.
  • Satış yapmak için bir şirket kurun.
  • Satışı nerede yapacağınıza karar verin. Pazar yerleri mi yoksa kendi web siteniz mi?
  • Mağazanızı tanıtmak için sosyal medya reklamlarından, e-posta pazarlamadan, SEO vb. dijital stratejilerden yararlanın.

Dropshipping Sitesi Nasıl Kurulur? 

Bu adımda dropshipping web sitesi oluşturmak için gerekli adımlardan bahsedeceğiz.

Haydi başlayalım!

1. Bir Niş Seçme

Doğrudan web sitesi oluşturma ile ilgili görünmeyebilir, ancak bu aşama web site oluşturmaya başlamadan önce hayati bir önem taşır.

Örneğin, tekstil ile ilgili ürünler satacağınızı varsayalım. Hedef kitleniz kim olacak? Kadın, çocuk, erkek, bebek… Tüm bu yaş gruplarına ürün satabilirsiniz, fakat hedef kitleyi daraltmak rekabette bir adım öne çıkmanızı sağlayacaktır. Seçtiğiniz hedef kitlenin bebekler olduğunu varsayalım. Bu seçiminizi bile 0-1 yaş arası sadece ‘kız’ çocuk ürünleri olarak daraltabilirsiniz. Ürünleri ne kadar niş hale getirirseniz, sizin için o kadar iyi olacaktır. Fakat bir niş seçerken, insanların ürünü aktif olarak aradıklarından emin olmanız gerekir.

2. E-ticaret Web Sitesi Platformunu Belirleme

E-ticaret web sitesi oluşturma, bugün sadece birkaç adımda hazır bir şablon kullanarak oluşturabileceğiniz kadar kolaylaştı.

Bütçenize veya web sitenizde ihtiyacınız olan özelliklere bağlı olarak seçebileceğiniz e-ticaret platformlarından bazıları: Shopify, WooCommerce, BigCommerce, WordPress, Magento, Weebly vb. olabilir.

3. Alan Adı ve Hosting Satın Alma

Alan adı (domain) internet kullanıcılarının web sitenize erişebildikleri adrestir. Akılda kalıcılığın yüksek olması için kullanacağınız ismin kısa ve basit tutulması önemlidir. Bir alan adı aldıktan sonra ikinci işlem, hosting satın almaktır. 

Hosting ve domain sektörünün önemli şirketlerinden biri olan Niobehosting, web sitenizi kurmadan önce kaliteli hizmet anlayışıyla her ihtiyaca uygun çözümler sunar. Alan adınızı belirleyip hızlı bir şekilde satın alabilir ve sitenizi kurabilirsiniz. Woocommerce, Opencart gibi açık kaynak kodlu sistemleri Niobehosting paneli üzerinden otomatik kurulum özelliği ile basit bir şekilde dakikalar içerisinde kurabilirsiniz.

4. Web Sitesi Oluşturma

E-ticaret platformunuzu seçtiniz, alan adı ve hosting’inizi aldınız, bir sonraki işlem web sitesi oluşturma sürecidir. Seçtiğiniz platform ne olursa olsun, bir hesap açmanız ve istenen fiyatlandırma planını ödemeniz gerekir. Bundan sonra sizin için otomatik olarak bir mağaza kurulacaktır. Daha sonra mağazanızı zevkinize göre düzenleyebilirsiniz.

Aşağıda, web sitesi kişiselleştirme süreçlerinden bazıları verilmiştir.

Tema Seçimi: Bu platformların çoğunda seçim yapabileceğiniz birçok tema (ücretsiz ve ücretli sürüm) vardır. İstediğinizi seçebilir ve düzenlemeye başlayabilirsiniz.

Yapı: Seçtiğiniz platform muhtemelen sizin için bir düzen sağlayacaktır. Bununla birlikte, web sitenizi müşterilerinize uygun bir şekilde inşa etmeniz ve yeniden yapılandırmanız gerekir.

Logo: Marka algısının güçlendirmek için logonuzu seçtiğiniz platforma   yerleştirin.

İçerik: Web sitesine yerleştirilecek ürün resimlerinizi ve metinlerinizi hazırlayın.

Sayfalar ve Kategoriler: Bu, büyük olasılıkla kullandığınız platform tarafından yapılacaktır. Ancak, siz gerekirse daha fazla sayfa ekleyebilirsiniz. 

Web sitenize ekleyebileceğiniz diğer önemli şeyler; ek widget’lar, güvenlik detayları, blog sayfaları, eklentiler, iade ve geri ödeme politikalarıdır.

5. Güvenilir Bir Tedarikçi Bulmak

Dropshipping yaparken iyi bir tedarikçiniz olduğundan emin olun. Hatta mümkünse bir değil, birden fazla tedarikçi ile anlaşın.

6. Web Sitesine Ürün Ekleme

Güvenilir bir tedarikçi bulduktan sonra, satmak istediğiniz ürünlerini mağazanıza eklemeniz gerekir. Neyse ki, bu platformların çoğunda web sitenize doğrudan ürün içe aktarma yapmanızı sağlayan işlevler veya eklentiler vardır.

7. Ürün Tanımlarını ve Görsellerini Düzenleme

Ürünleri web sitenize ekledikten sonra, bu ürünlere açıklamalar ve resimleri eklemek isteyebilirsiniz. Unutmayın, size tedarikçi tarafından verilen ürün açıklaması aynı ürünü satan başka bir mağaza sahibine de verilecektir (aynı tedarikçiyi kullanıyorsanız). Bu nedenle, Google’dan trafik kazanma açısından ürün açıklamalarını düzenlemeniz gerekir. Ürün açıklamalarının yanısıra görsellerini de düzenleyebilirsiniz.

8. Dropshipping Web Sitesi Şablonları / Tasarımları

Web sitesi şablonlarınızı veya tasarımlarınızı aşağıdaki platformlardan almanız mümkündür:

  • Shopify theme store
  • Theme forest
  • Colorlib
  • TemplateMonster
  • Magento/Weebly

Dropshipping Ne Kadar Kazandırır?

Dropshipping, dünya çapında gerçekleşen e-ticaret rakamlarının artışı nedeniyle 2020’de hala kârlı bir iş olarak gösteriliyor. 

Neden mi?

Çünkü e-ticaret ve dropshipping karları, son 10 yılda 4 milyar doların üzerine çıktı.

Siz de yukarıdaki pastadan bir dilim almayı kafanıza koyduysanız, size durumu bir örnekle açıklayalım. 

Diyelim ki dropshipping’ten 100.000 dolar kazanmayı hedefliyorsunuz Kaç ürün satmanız gerekir?

AliExpress’ten 15 dolarlık bir ürün alıp, bu ürünü 30 dolara satarsanız; nakliye masraflarını ve reklam maliyetini düşürdükten sonra, ürün üzerindeki gerçek kârınız 10 $ olur.

Yani, yılda 100.000 $ kazanmak için ayda en az 1000 ürün satmanız gerekir.

10 $ kar x 1000 sipariş = Aylık 10.000 $

Ayda 10.000 $ x 12 = Yılda 120.000 $

Yani yılda 100.000 $ kazanmak istiyorsanız, günde en az 34 sipariş satmanız gerekir.

Dropshipping Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler (Tavsiyeler)

Dünyada 12-24 milyon çevrimiçi mağaza olduğunu, ancak yalnızca 650.000’inin yıllık 1.000 dolardan fazla satış yaptığını biliyor muydunuz? Rakamlardan anlaşılacağı gibi rekabet çok fazla. Peki, bu acımasız e-ticaret ortamı göz önüne alındığında, işinizin başarılı olmasını nasıl sağlayacaksınız?

İşte cevabı:

1. Müşteri yorumları, derecelendirmeler ve referanslar ekleyin

Müşterilerin ilk başta sattığınız ürünlerin kalitesi konusunda şüpheci olma eğilimi vardır. Bu nedenle, çevrimiçi mağazanıza müşteri yorumları, derecelendirmeler ve referanslar ekleyerek ziyaretçilerinizin güvenini artırın.

2. Pazarlama hedefinize ve bütçenize uygun sosyal medya reklamları yayınlayın

Sosyal medya reklamlarını kullanmak, kitlenize, hedefinize ve bütçenize bağlı olarak son derece özelleştirilebilir. Bu yüzden hedef kitlenize ulaşmanız çok kolaydır. 

3. Potansiyel müşterileri kaybetmemek için yeniden hedefleme tekniklerini kullanın

Ziyaretçilerin %98’i ilk ziyaretlerinde sizden alışveriş yapmaz. Bu durumda, yeniden hedefleme, görünüşte kaybedilmiş bir fırsatı yeniden yakalamanıza yardımcı olabilir. Yeniden hedefleme, daha önce e-ticaret sitenizi ziyaret etmiş ancak herhangi bir işlem yapmamış ziyaretçileri hedefleyen bir pazarlama stratejisidir. Yeniden hedefleme kullanarak, sitenizden ayrılan ziyaretçilere alakalı reklamlar gösterebilirsiniz. 

4. Organik arama görünürlüğünüzü SEO çalışmaları ile artırın

Arama motoru optimizasyonu yani SEO; Google, Yandex ve Bing gibi arama motorlarından organik (yani ücretsiz ve doğal) trafik çekmenizi sağlayan bir işlemidir. Bu yüzden SEO; gelirinizi, satışlarınızı, dönüşümlerinizi artırma ve sizi nişinizde yetkili bir marka yapma potansiyeline sahiptir. SEO ile ilgili en iyi şey, tek kuruş ödemeden size sürekli bir trafik kaynağı sağlamasıdır.

SEO, zamandan ve paradan tasarruf etmenizi sağlar ve dönüşüm başına maliyetinizi düşürür.

5. Web sitenizde bir blog olsun

Bloglar; haber sitelerinin, Facebook’un, perakende sitelerinin ve YouTube’un ardından internetteki en güvenilir 5. bilgi kaynağıdır. Bu yüzden dropshipping yaparken daha fazla trafik ve satış için SEO uyumlu içerikler yazacağınız bir blog oluşturun. Ürünleriniz ile ilgili aranma hacmi yüksek konuları seçerek işe koyulabilirsiniz.

6. Etkileyici e-posta pop-up’ları ile ziyaretçileri aboneler haline getirin

Web site ziyaretçilerinin %55’i, ziyaretlerinin ilk 15 saniyesinde, web sitelerinden ayrılıyor. Bu nedenle, ziyaretçilerinizin e-posta adreslerini almak, potansiyel müşteri dönüşümü için önemli bir adımdır. Tam da bu noktada, e-posta pop-up formunu insanların e-posta listenize kaydolması için kullanabilir ve e-posta adreslerini aldıktan sonra, satın almaya yönlendirmek için bir dizi e-posta pazarlama kampanyası yürütebilirsiniz.

Yukarıdaki dropshipping’le ilgili en çok merak edeceğiniz soruların cevaplarını vermeye çalıştık. Dropshipping yapıyorsanız ya da yapmayı düşünüyorsanız yorum bölümünde bize tecrübelerinizi ya da merak ettiklerinizi yazın, bir sonraki güncellememizde içeriğimizi geliştirmek için kullanalım.