İnternette bu sayfaya gelene kadar birbirinin aynısı onlarca yazı okumak zorunda kalmış olabilirsiniz. Emin olun ki şuan bulunduğunuz sayfadaki içerik, e-ticarete başlamanız için gereken birçok yararlı bilgiyi barındırmaktadır.  Bu yazıyı okumayı bitirdiğinizde; “e-ticaret sitesi nasıl kurulur?”, “e-ticaret sitesi ne kadara kurulur?”, “e-ticaret sitesi kurmak için şirket kurmak gerekli mi?” gibi klasik sorulara cevap bulacağınız gibi; standart dışı bilgilere, e-ticaret sitesi kurarken para kaybetmenizi önleyecek önerilere, yasal mecburiyetlere ve rakiplerinizin bir adım önüne çıkmanıza neden olabilecek e-ticaret taktiklerine de haiz olacaksınız. Ayrıca hiç kimseye ihtiyaç duymadan, tek başınıza bir e-ticaret sitesi kurup yönetebilecek kadar malumat sahibi olacaksınız.

İnternette bir emsali daha olmayan bu yazıyı okumak için yeterli vaktiniz yoksa daha sonra okumak üzere sık kullanılanlara eklemenizi tavsiye ederiz.

E-Ticaret Sitesi Açmak İçin Şirket Kurmak Gerekir mi?

Konu internet üzerinden de olsa bir şeyler alıp satmak olunca, kafaları kurcalayan en büyük soru hali ile “e-ticaret sitesi açmak için şirket kurmak” ile ilgili olacaktır. 2020 yılı itibarı ile aylık 2000 T.L.’den fazla gelir elde eden kişiler, bu gelirlerini bağlı bulundukları vergi dairelerine bildirmek ve vergilendirmek zorundadır. Ayrıca aylık ciroya bakılmaksızın, başkalarına ait mal veya hizmetleri satan kişiler de fatura kesmek ve kazancını vergilendirmek mecburiyetindedir.

Yukarıdaki paragraftan da anlayacağınız üzere, e-ticaret işi yapmak için “vergi açılışı” tabir edilen işlemi yapmak; yani bir şahıs işletmesi veya şirket kurmak kanunen zorunludur.

E-Ticaret İçin Şahıs Şirketi Kurmak

Ticarete yeni başlayan müteşebbislerin e-ticaret işine girerken kurması gereken şirket modeli ise şahıs işletmesidir. Aslında bu işletme biçimi bir şirket, yani tüzel bir kişilik değildir. Sadece iş yerinizin fiziki olarak bulunduğu yerin vergi dairesine “ben ticaret yapmaya başlayacağım” şeklinde bir bildirimde bulunursunuz.

İnternet üzerinden; “şahıs şirketi nasıl açılır” veya “şahıs şirketi kurmak” gibi bir arama yaptığınızda ise karşınıza, sizden aracılık için para isteyen birçok danışmanlık şirketi reklamı ve vekaletnamelerden bahseden güncelliğini kaybetmiş birçok yazı çıkacaktır. Halbuki BURADAKİ bağlantıya tıklayıp, açılan sayfanın sol alt kısmından e-devlet şifreniz ile giriş yapmanız halinde; kimseye vekalet vermeden, hatta vergi dairesine bile gitmeden, online şahıs şirketi kurma işlemini yapabilirsiniz.

İnteraktif Vergi Dairesi’ne girer girmez sol menüde bulunan “İŞLEM BAŞLAT” menüsü altındaki “MÜKELLEF İŞLEMLERİ” menüsünden “İşe Başlama Bildirimi” butonuna tıkladığınızda; 10 dakika gibi kısa bir sürede şahıs firmanızı kurabilirsiniz.

Önemli: Vergi bildiriminde bulunurken “gerçek usül” ya da “basit usül” seçeneklerinden birini tercih etmeniz istenmektedir. Eğer markalaşma konusunda bir iddianız yok ise ve yanınızda SGK’lı bir işçi çalışmayacak ise, bu kısmı basit usül olarak seçebilirsiniz. Fakat size tavsiyemiz “gerçek usül” seçeneğini işaretlemenizdir. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiyi BURAYA tıklayarak edinebilirsiniz.

İşe başlama bildirimi yaptıktan sonra, firmanızın adresine gelecek yoklama memurunun kontrolü ardından fatura keserek ticarete başlayabilirsiniz. Başvuru için ihtiyacınız olan tek şey bir e-devlet şifresi.

Daha sonra muhasebeci anlaşması yapmak ve fatura bastırmak için, noterden bir imza beyannamesi almanız yeterli olacaktır. 2020 yılı itibarı ile imza beyannamesi fiyatı 89 Lira’dır. Burada mükellefler “imza beyannamesi” yerine aslında aynı işi gören “imza sirküsü” istedikleri için, bazen 3 haneli rakamlar ödemektedir. Bu nedenle ilgili evrakı noterden imza beyannamesi olarak düzenletmelisiniz.

Önemli: Şahıs işletmeleri de tıpkı şirketler gibi fiziksel bir adres gerektirir. Evinizin bir odasını firmanızın fiziksel adresi olarak gösterebileceğiniz gibi, gerçek bir iş yeri tutabilir ya da sanal ofis kiralayabilirsiniz. Evinizin odasında faaliyet göstermek için, evi kiralama hakkı olan kişi ile “adi kira kontratı” düzenlemeni gerekmektedir.

Şahıs işletmeleri “ticaret yapan gerçek kişiler” tarafından kurulabilir. Bu sebeple işletmenizin adı “sizin adınız ve soyadınız” şeklinde olacaktır. Fakat kendi markanızı faturalarınızda, web sitenizde, basılı evraklarınızın tamamında kullanabilirsiniz.

E-Ticaret İçin Şahıs Firması Kurmanın Avantajları

Bir kargo firması ile anlaşma yapmak, bir ödeme sistemi ya da bankadan sanal POS almak, hatta 0850’li bir numara almak için dahi; vergi açılışınızı yapmış olmak zorundasınız. Ayrıca tekrar belirtmekte fayda görüyoruz ki, ticaret yapabilmek için vergi levhanızın olması yani vergi dairesine bildirimde bulunmanız kanuni bir zorunluluktur.

E-Ticaret Sitesi İçin Alan Adı Seçimi

İnternetten ürün satan bir site kurmaya karar verdiğinize göre, bu sanal mağazaya bir de isim vermeniz gerekir. Bu isim muhtemelen ana markanız olacaktır. Peki mağazanıza hangi ismi vermelisiniz? Yani e-ticaret sitenizin domain adı ne olmalı?

Aslında bu konuda oldukça serbestsiniz. Dünyada başarılı olan markaların birçoğunu incelediğinizde, bu konuda çok takıntılı olmadıklarını göreceksiniz. Zira 1979 yılında kurulan ve dünyanın en büyük perakende kahve satıcısı zincirine sahip olan “Gloria Jean’s Coffees” savımızı destekleyen en önemli örneklerden biridir. Öte yandan Faruk Güllüoğlu, Abdullah KIĞILI, Sabancı, Koç, Eczacıbaşı gibi örnekler de; marka isminin başarıya çok büyük bir katkısı olmadığını doğrular minvaldedir.

Fakat yine de domain adı için tavsiye istiyorsanız, size aşağıdaki kriterlere uyan bir isim bulmanızı söyleyebiliriz:

  • Alan adınız Türkçe karakter içermesin. Olası yurtdışı satışlarında yanlış yazımların önüne geçebilmek için bu husus önemlidir.
  • Alan adınız mümkün olduğu kadar kısa olsun.
  • Alan adınızın başka uzantıları ile faaliyet gösteren başka bir web sitesi olmasın. Çünkü almak istediğiniz alan adının .com, .net gibi uzantılarında aktif çalışan bir web sitesi var ise, o alan adının farklı uzantılarında domain almak SEO süreçlerini zora sokabilir.
  • Mümkün ise .com ve com.tr uzantılarını birlikte alın. Eğer mümkün değil ise .me ya da .shop gibi uzantılara sahip alan adlarını birlikte tercih edin
  • Alan adınızı en az beş senelik kaydedin. Bir alan adının daha uzun süreli kaydedilmiş olması Google nezdinde projenizin ciddiyetini arttıracaktır.

.com.tr Alan Adı Nasıl Alınır

İstediğiniz .com.tr alan adını Domain Sorgulama sayfamızı ziyaret ederek satın alabilirsiniz. Eğer kaydetmek istediğiniz alan adı isimsoyisim.com.tr şeklinde ise, belge olarak T.C. Kimlik Kartı iletmeniz yeterlidir. Aksi halde aktif bir marka başvurunuz veya almak istediğiniz isimde faaliyet gösteren ve Ticaret Odası’na kayıtlı bir şirketiniz olması gerekmektedir.

Marka başvurusu da tıpkı vergi bildirimi yapmak gibi online yapılabilen bir işlemdir. Niobehosting’in BURADAKİ iletişim kanallarından ulaşarak, bilgisayar başından kalkmadan marka başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca markanıza gelecek olası itirazlar ve red kararları da, Niobehosting’in uzman kadrosu tarafından takip edilecektir.

Hangi E-Ticaret Yazılımı

Kafaları kurcalayan en büyük soru işaretlerinden bir diğeri ise,” her biri piyasanın en iyisi olduğunu iddia eden e-ticaret yazılımlarından hangisini tercih etmeli?” sorusudur. Zira arama motorlarına “e-ticaret scripti” yazdığınızda karşınıza çıkan firmaların tamamı bu işte en iyi olduğunu iddia etmektedir.

Bizim size tavsiyemiz ise Opencart veya Magento gibi açık kaynak kodlu e-ticaret scriptlerini seçmeniz yönünde olacaktır. Bu e-ticaret scriptleri; on binlerce yazılımcı tarafından sürekli geliştirilmekte ve günümüz teknolojisine uygun hale getirilmektedir. Olası modül geliştirmelerinde de, tema tasarımlarında da birçok freelancer yazılımcı ve yazılım şirketi ile çalışmanız mümkündür.

E-Ticaret scripti satan (aslında kiralayan) firmaların birçoğu size hosting erişimi vermeyeceğinden dolayı, firmadan memnun olmasanız bile değiştirme süreçlerinin zor olmasından mütevellit çalışmak zorunda kalacağınızdan; bu firmalardan script satın almak çok akılcı bir çözüm değildir. Üstelik bu firmaların birçoğu işinizi görecek seviyedeki scriptlere kelimenin tam manası ile bir servet talep etmektedir.

Niobehosting Hazır Web Site Profesyonel Paket

Opencart veya Magneto kullanmak, temel bir yazılım ve ileri derecede site yönetim bilgisine sahip olmayı gerektirir. Bu sebeple girişimciler yukarıda bahsettiğimiz e-ticaret scripti satan firmalardan ürün satın almak zorunda kalırlar.

Niobehosting tarafından 2019 yılında piyasaya sürülen Hazır Web Site Paketleri’nin “Profesyonel” sürümü ise, ayda 3,99 USD gibi komik bir tutara; ücretsiz domain, ücretsiz hosting ve e-ticaret modülü sağlamaktadır. Nerede ise hosting ücretine denk gelen bir ödeme karşılığında, profesyonel bir e-ticaret scripti sahibi olabilirsiniz. Üstelik 200’den fazla tasarım arasından dilediğinizi seçmeniz mümkündür.

İşiniz ne kadar büyürse büyüsün, “Niobehosting Hazır Web Site Profesyonel Paket” ihtiyaçlarınıza cevap verecektir. İlgili paketi sipariş etmek için BURAYA tıklayabilirsiniz.

E-Ticaret Sitesi İçin Hosting Seçimi

Eğer yukarıdaki başlıkta bahsettiğimiz teklifimiz ilginizi çekmediyse ve Opencart veya Magento gibi bir sistemle e-ticaret sitenizi kurmak istiyorsanız; domain ve e-ticaret yazılımı ardından sitenizi yayınlayacağınız bir hosting satın almanız gerekmektedir.

Magento ve Opencart için CPanel erişimli Linux bir hosting kullanmanız, sisteminizin daha stabil ve sorunsuz çalışmasını sağlayacaktır.

Hosting alanının boyutu ise yayınlayacağınız ürün adedi ve ürünlere ait video, fotoğraf gibi görsellerin boyutuna göre belirlenmelidir. En düşük paketlerden başlayarak ihtiyacınız oranında özellik arttırmaya gitmeniz akıllıca bir hareket olacaktır.

Niobehosting tarafından sağlanan e-ticaret uyumlu hosting paketlerine göz atmak için aşağıdaki bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca tercih edeceğiniz tüm hosting paketlerinde, e-ticaret siteleriniz için 1 yıllık .shop uzantısına da ücretsiz sahip olabilirsiniz.

E-Ticaret Sitesi İçin Sanal Pos

Kargo ile teslimatı gerçekleştirilen fiziksel bir ürün satacaksanız, bankalardan veya BDDK’dan lisanslı ödeme aracı kuruluşlarından sanal POS alabilirsiniz. Fakat hemen belirtmeliyiz ki bankalar yeni kurulan şahıs işletmelerine sanal POS sağlamaya çok sıcak bakmamaktadır. Ayrıca tüm kartlara taksitli ürün satabilmeniz için; World, Maximum, Paraf, Bonus özellikli kart sunan bankaların her biri ile ayrı ayrı sözleşme yapmanız gerekmektedir.

BDDK’lisans almış ödeme aracı kuruluşlarından PAYTR ise, iş günleri içinde eksiksiz evraklarla yapılan tüm başvuruları aynı gün sonuçlandırmaktadır. Üstelik sattığınız ürün kargo teslimatı ile müşteriye ulaştırılan bir ürün ise, paranız ertesi gün hesabınıza yatmaktadır. PAYTR ile tek bir sözleşme imzalayarak, tüm kredi kartlarına taksit imkanı sunarak satış yapmanız mümkündür.

Önemli: İnternetten satılan hizmetlerde, ürünün teslimatı online olarak gerçekleşmekte ise; PAYTR valör süresi (yani müşterinin ödediği tutarın sizin banka hesabınıza aktarılması) 15 gündür.

2020 Ocak ayı itibarı ile PAYTR tek çekim komisyonu %2,79’dur. Bu tutara PAYTR hizmet bedeli dahildir. Komisyon oranları ve taksit yapılan kartlar ile taksit süreleri aylık olarak değişiklik gösterebilir.

PAYTR’ye ya da herhangi bir ödeme aracılık hizmeti veren kuruluşa başvurmak için vergi levhanızın olması gerekmektedir.

E-Ticaret Sitesi İçin Kargo Anlaşması

E-ticaret siteniz üzerinden sattığınız ürünleri müşterinize teslim etmeniz için bir kargo firması ile anlaşma yapmanız gerekmektedir. Kargo firmaları arasında sözleşme süreçleri en hızlı işleyen iki firmadan ilkinin Sürat Kargo, diğerinin MNG kargo olduğunu söyleyebiliriz.

Aras Kargo, PTT Kargo ve Yurtiçi Kargo’nun sözleşme onay süreçleri ve genel müşteri memnuniyeti bakımından beklentilerinizi karşılayıp karşılamayacağı konusunda emin değiliz. Lakin bu kargo firmalarından da teklif alabilirsiniz.

Kargo firması size teklif verirken, günlük gönderi miktarınızı baz alacaktır. Yeni kurulan bir işletmenin günlük gönderi miktarı muallak olacağı için, yüksek fiyat teklifi almanız olasıdır. Bu sebeple, herhangi bir taahhüt altına girmeden, günde 15 – 20 adet kargo çıkışı planladığınızı söylemeniz; alacağınız fiyat teklifini daha makul hale getirebilir.

“Tahsilatlı kargo” olarak sunulan ve “kapıda ödeme” imkanı sunan kargo senaryosunu 2020 yılı itibarı ile hiçbir şirkette istenilen hizmet kalitesinde olmadığını da belirtmek isteriz. Kargoyu götüren kuryenin pos cihazını unutması, ödeme tahsil kabiliyetinin olmaması gibi sebeplerden ötürü; satışınızın iptal olması kuvvetli bir olasılıktır.

Her şeye rağmen kapıda ödeme ile ürün satmak istiyorsanız önerimiz (fiyatları nedeni ile) PTT Kargo’yu tercih etmeniz ve adrese teslim yerine kargo şubesinde teslim şeklinde çalışmanızdır. Zira kargo görevlisinin ürün teslim etmek istediği saatte müşterinizin evde olmaması gibi durumlar yaşanması halinde; hem kargonuz geri iade edilecek, hem de gidiş dönüş kargo ücreti ödemek zorunda kalacaksınız.

Şubede teslim kargolarda, müşterinizi telefonla birkaç kez arayarak kargoyu almasını sağlamak durumunda kalabileceğinizi de unutmamalısınız.

Etbis Sistemi Kaydı

T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından “Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi” adının “ETBİS” olarak kısaltılması ile kurulan bu platform; yurtiçinde e-ticaret hizmeti veren tüm girişimcilerin kayıt olması gereken bir platformdur.

ETBİS sistemi ile, e-ticaret işi ile uğraşan her site, kişi ve şirket kayıt altına alınmak istenmektedir. ETBİS’e kayıt olmamanın 5.000 T.L. ile 20.000 T.L. arasında idari para cezası bulunmaktadır. ETBİS kaydı için BURAYA tıklayabilirsiniz.

Önemli:  ETBİS kaydı sırasında sistem tarafından “KEP Adresi” (Kayıtlı E-Posta Adresi) istenmektedir. KEP adresi sadece PTT tarafından verilmektedir ve 2020 yılı itibarı ile 100 MB kapasitesi olan bir yıllık KEP ücreti 50 T.L.’dir. Eğer mobil imza ya da e-imza kullanıyorsanız online olarak KEP adresi edinebilirsiniz. Eğer mobil imza ve e-imza kullanmıyorsanız, internet üzerinden ön başvuru yaparak, başvuru numaranızla en yakın Yetkili PTT Merkez Müdürlüğü’nden KEP adresinizi edinebilirsiniz. 100 MB’tan daha fazla alan ihtiyacınız olması halinde ekstra ücret ödemeniz gerekmektedir.

E-Ticaret İçin Muhasebe Yazılımı

Eğer “ön muhasebe” olarak tabir edilen alış, satış, vergi ödemeleri ve diğer harcama işlemlerinizi kara düzen tutmayarak net karlılığınızı görmek istiyorsanız, piyasada satılan çeşitli muhasebe yazılımlarını tercih etmeniz gerekmektedir.

Yapılan bir araştırmaya göre ülkemizdeki kobilerin birçoğu, yıl boyunca zarar edip etmediklerini bilmemektedir. Özellikle hızlı nakit akışı olan ürünlerde sağlıklı bir ön muhasebe tutmazsanız, zarar ettiğinizin farkında olmayabilirsiniz.

İnternet üzerinde basit bir arama yaparak, size uygun ücretli ve ücretsiz muhasebe programlarına ulaşabilirsiniz.

E-Ticaret İçin Ürün Tedariki

E-ticaret işinde en önemli unsurlardan biri de, satılacak ürünün ne olduğudur. “E-ticaret ile ne satabilirim?” sorusu, sektörde isim yapmış devlerin bile her gün yanıt aradığı bir sualdir.

Satacağınız ürünleri tedarik ederken göz önünde bulundurmanız gereken birçok unsur vardır. Bunlardan ilki ürünü satın almak için ne kadar nakit ayıracağınızdır. Eğer satmak istediğiniz ürünü tedarik edebilecek bütçeniz yeterli değilse, başka bir ürüne yoğunlaşmanız daha akıllıcadır.

İkinci dikkat edilmesi gereken unsur ise reklam maliyetleridir. Zira sanal mağazalardaki rekabet, fiziksel mağazalardaki rekabetlerden daha acımasızdır. Bazen %1 gibi marjlarla bile ürün satmak zorunda kalabilirsiniz. Rekabette bir adım öne geçmek için ise reklam bütçesi ayırmanız kaçınılmaz bir durumdur.

En son dikkat etmeniz gereken unsur ise ürünün lojistik durumudur. Zira karlı, az reklam isteyen ve çok satılan bir ürünü tedarik etmek çok zor ise; taleplere yetişemeyeceğinizden dolayı para kazanmanız da imkansızdır.

Drop Shipping İle E-Ticaret Yapmak

E-ticaret işi ile ilgili internet üzerinde araştırma yapıp da “Drop Shipping” terimini duymamak nerede ise imkansızdır. Drop Shipping mantığında; e-ticaret sitesi sahibi sadece ürünün reklamını ve satışını üstlenir. Sipariş aldığı ürünleri tedarikçiye ya da üreticiye ileten site sahibinin; kargo, tahsilat gibi süreçleri takip etme yükümlüğü yoktur. Bir nevi hiçbir depolama, tedarik ve lojistik maliyeti olmadan ticaret yapma anlamına gelir. Aslında e-ticaretin olmazsa olmazı olarak nitelendirilebilecek Drop Shipping, günümüzde bazı kötü niyetli insanlar tarafından ümit tacirliği amacı ile kullanılmaktadır.

Dolar ve Euro kurunun Türk Lirası karşısında daha değerli olmasından dolayı, internette satış yapmayı planlayan ve halihazırda satış yapan herkes; Avrupa ve Amerika kıtalarında bulunan ülkelere bir şeyler satmayı planlamaktadır. Aslında bu mantık oldukça doğrudur. Zira ülkemizde 3 Lira’ya mal edilerek 5 Lira fiyat etiketi ile piyasaya sürülen ürünler, bu ülkelerde 5 Euro ya da 5 USD gibi rakamlara satılmaktadır. Hal böyle olunca da karlılık fevkalade artmaktadır.

Ama bu ülkelere ürün satmanın reklam maliyeti ve lojistik süreçlerinin çok çetin ve zorlu oluşundan pek de bahsedilmemektedir. Amazon, eBay, ETSY, Bonanza gibi sitelerde Drop Shipping ile ürün satmak ve astronomik gelirler elde etmek son derece kolay gösterilmektedir.

İnternet üzerinde kiralık ev ve arabalarla şaşalı yaşamlar yaşadığını iddia eden birçok kişi, herkes tarafından finanse edilemeyecek uluslararası Drop Shipping işinin ayrıntılarını anlatmadan, astronomik bedellerle işe yaramaz eğitimler satmaktadır.

Size tavsiyemiz, yurtiçinde ürün tedariki ya da üretimi yapan bir firma ile Drop Shipping anlaşması yapmamanız halinde bu işe girmemeniz yönündedir.

E-Ticaret Sitesine Ürün Girme

 Aslında en can alıcı kısımlardan biri de “e-ticaret sitesine ürün girme” konusudur. Zira internette aynı ürünleri satan sitelerin birçoğu, birbirine benzer ürün açıklamaları girerek, rekabete birkaç sıfır geriden başlamaktadır.

Ürünlere ait birçok açıdan çekilmiş farklı fotoğraf, özgün ve uzun ürün açıklamaları; e-ticaret sitenizi rakiplerinizden bir adım öne taşıyacaktır. Ayrıca sayfanızda ürünle alakalı kullanıcı yorumlarının da fazla olması, satın almada sitenizi tercih ettirecek faktörlerden biridir.

Son olarak “bir e-ticaret sitesinin olmazsa olmazı nedir? diye soracak olursanız; “e-ticaret sitesine ait Youtube Kanalı” cevabını verebiliriz. Ürünlerin kullanımı ile alakalı çekilen “ürün inceleme videoları”, satın alma kararını etkileyen en önemli faktörlerdendir. Birçok müşteri, bir ürünü almadan evvel videolu incelemesini araştırır. Eğer Youtube üzerinden bir video yayınlayıp sitenize link verirseniz; hem SEO açısından, hem de satın alma kararını pozitif etkileme açısından fevkalade iyi sonuçlar alabilirsiniz.

Yazımızı okumayı bitirdiğinize göre; artık bir e-ticaret sitesi kurmak için gerekli olan tüm temel bilgilere sahipsiniz demektir. Eğer e-ticaret sitesi açarak para kazanmak size göre değilse,”İnternetten Para Kazanmanın Kanıtlanmış 11 Yolu” başlıklı yazımızı  BURAYA tıklayarak okuyabilir ve internetten farklı para kazanma yolları hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.