ERP, Kurumsal Kaynak Planlaması anlamına gelen bir kısaltmadır. Çok sayıda işletme tarafından; satış, müşteri ilişkileri yönetimi, tedarik zinciri, finans vb. departmanları tek bir platform üzerinden yönetmek için kullanılır.

İşletmeler, çeşitli ERP modüllerini sistemlerine entegre ederek üretkenlik ve verimlilik seviyelerini en üst düzeye çıkarırken, aynı zamanda büyüme stratejilerini planlamak için de yeni bir bakış kazanırlar.

ERP Nedir?

Finans, muhasebe, insan kaynakları yönetimi, BT altyapısı, envanter ve çoklu dil / para birimleri gibi birden fazla işlem yürüten bir şirket düşünün. Böyle şirketlerde her bir departman için ayrı bir yazılım kullanmak hatalara yol açar ve zaman kaybına neden olur. Ayrıca, ortak bir sorun veya görev için farklı departmanlardaki insanlarla işbirliği yapmak zorlaşır. Öte yandan, ERP sistemi tüm bu operasyonları tek bir platformda toplar.

ERP Nedir?

İşletmeniz İçin ERP’nin Önemi

Daha büyük teknolojilere yatırım yapmak artık sadece çok uluslu şirketlerle sınırlı değil. Küçük işletmeler de operasyonlarını basitleştirmek için modern araçlar ve kurumsal uygulamalar satın alıyor. Bu da, ERP sistemlerine olan yatırımı her tür ve büyüklükteki işletme için önemli bir hale getiriyor.

Neden mi?

Çünkü ERP sistemleri iş karlılığını artırmada hayati bir rol oynar. Ayrıca, geri dönüş süresini kısaltarak iş verimliliğini artırır. Belirli bir çözüm için birden fazla departman ve ekiple iletişim kurmak gereğinden fazla zaman alacağı için tek bir yazılım üzerinde birlikte çalışmak, ERP yazılımını şirketler için önemli bir hale getirir.

Veriler gerçek zamanlı olarak güncellenir ve çeşitli departmanlar bu verilere tek bir yazılımla erişebilir. Bu, iki taraf arasında gereken iletişimi en aza indirecek ve verimliliği en üst düzeye çıkaracaktır.

İşletmeniz İçin ERP’nin Önemi

ERP Nasıl Çalışır?

ERP verimliliği artırmaya odaklanır ve optimum kaynak kullanımıyla iş verimliliğini artırır. Bu kaynaklar zaman, para veya personel olabilir. ERP yazılımı büyük ölçüde dört modülden oluşur: Muhasebe ve Finans, Üretim ve Dağıtım, Servis Yönetimi ve Satış.

ERP Nasıl Çalışır?

ERP bu departmanlarda yer alan her süreci ele alır, raporlar oluşturur, bilgileri gerçek zamanlı olarak günceller ve birden fazla departmanla işbirliği yapar. Kısacası, ERP aşağıdaki iki şeyi yapar:

  • Şirketin birden fazla departmanından gelen bilgilerini tek bir yerde depolayarak tüm verilere otomatik olarak erişim sağlar.
  • Tüm bilgilere aynı yerden erişebildiğiniz için bu veriler sayesinde daha hızlı karar almanızı kolaylaştırır.

Mobil ERP 

ERP sistemleri artık mobil cihazlarda da kullanılabiliyor. Bu yüzden mobil ERP, bir işletmenin ofis ortamının dışında da düzgün çalışmasını sağlamak için çok önemlidir. Yeni araştırmalar, çalışanların yarısından fazlasının ofislerinin dışında haftada en az bir gün çalıştığını gösterdiğinden, mobil ERP her zamankinden daha önemli bir hal alacak gibi duruyor.

Mobil ERP ile çalışanlar raporlara gerçek zamanlı olarak erişebilir ve gösterge tablolarına istedikleri zaman istedikleri yerden erişebilir.

Mobil ERP

Her ERP Yazılımının Sahip Olması Gereken Temel ERP Modülleri

Uygulama platformları veya teknolojileri farklı olsa da, herhangi bir ERP sisteminde bulunan ortak ve temel ERP modülleri vardır. İşletmelerin ihtiyacına bağlı olarak özelleştirilebilir bu modüller, ihtiyaçlarınıza uygun bir ERP sistemi oluşturmanızı sağlar.

Bir ERP sisteminde aşağıda belirtilen tüm temel modüller bulunmalıdır:

  1. Stok Yönetimi
  2. Finansal Muhasebe
  3. Satın Alma
  4. Satış ve Pazarlama
  5. Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM)
  6. Tedarik Zinciri Yönetimi (SCM)
  7. Mühendislik / Üretim
  8. Proje Yönetimi
  9. İnsan Kaynakları Yönetimi

İşletmenizin ve faaliyetlerinizin ölçeğine bağlı olarak, daha fazla veya daha az sayıda modülün kurulmasını tercih edebilirsiniz. Büyük bir şirket sadece proje yönetimi için birkaç modüle ihtiyaç duyabilecekken, daha küçük bir işletme projeleri takip etmek için sadece bir veya iki modüle ihtiyaç duyabilir.

ERP’nin Faydaları Nelerdir?

ERP yazılımı; mobilite, tahmine dayalı analiz, akıllı raporlama, basitleştirilmiş BT altyapısı ve daha düşük risklere odaklanan çok sayıda fayda sunar. 

Şimdi ERP’nin sunduğu faydaları daha detaylı inceleyelim.

1. Sağlam Sistemler

Modern ERP sistemleri esnek, yapılandırılabilir ve sağlamdır. ERP sistemlerini uygularken, günlük faaliyetlerin sorunsuz çalışması için, özellikleri iş gereksinimlerinize göre belirlemek önemlidir.

2. Gerçek Zamanlı Veri

Bir ERP sistemi kullanmanın en büyük avantajlarından biri, gerçek zamanlı veri görünürlüğü sunmasıdır. Herhangi bir kuruluş içindeki ERP sistemleri, verilerin ortak görevleri senkronize eden birden fazla departman üzerinden sistematik olarak akmasına izin verir. Gerçek zamanlı veri erişilebilirliği, güncel ve kesin olan hızlandırılmış karar verme süreciyle sonuçlanır.

3. Artan Verimlilik

Tüm farklı süreçlerin tek bir sistem altında toplanması, bir işletmenin genel verimliliği için harikalar yaratabilir. Sadece bilgilerin her düzeyde hızlı ve kolay bir şekilde erişilebilir olmasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda kontrol eksikliğinden doğabilecek hataları da önler. Böylece ekiplerin güvenilir bilgilerle, hızlı ve etkili kararlar vermesini sağlar.

Artan Verimlilik

4. Düşük Altyapı Maliyeti

Bulut ERP sistemleri, şirketlerin verilerini, üçüncü taraflarca yönetilen uzak sunucularda barındırmaya olanak tanır. Bu, şirket içi bir BT altyapısı oluşturmak ve bunu yönetmek için ayrı kaynaklar tahsis etmek için gereken zaman ve paradan tasarruf sağlar.

5. Akıllı Raporlama

ERP sistemleri, sıradan görevlere harcadığınız zaman kaybını ortadan kaldırır, otomatik rapor oluşturmaya izin verir. Bu raporlar hem basit hem de karmaşık verilerin çıkarılmasını sağlayacak şekilde özelleştirilebilir. Kullanıcılar kendi raporlarını oluşturarak BT’ye olan bağımlılıklarını azaltabilir.

6. Geliştirilmiş İşletme Faaliyetleri

ERP sistemi, çeşitli iş bölümlerinin tek bir birim olarak hareket etmesi için ortak bir platform sunar. Departmanlar arasındaki karşılıklı bağımlılık azalır, iş karlılığını artırmak için operasyonlar geliştirir.

Hangi ERP Sistemi Sizin İçin Daha Doğru?

Doğru ERP sistemleri uygulandığında; kullanıcılar daha hızlı kararlar alır, gereksiz işlemleri ortadan kaldırır ve toplam işletme maliyetini düşürmelerini sağlayan doğru iş bilgilerine erişebilir. Bu yüzden işletmeler, ERP altyapılarını gereksinimlerine göre seçmelidir.

Şirket içi mi, bulut mu yoksa hibrit mi?

Hangi ERP Sistemi Sizin İçin Daha Doğru?

1. Bulut tabanlı ERP

Bulut tabanlı ERP sistemi, verileri merkezi olarak bulutta yönetir ve kullanıcılarının bu verilere bir web tarayıcısı üzerinden erişmesini sağlar. BT altyapısı ERP satıcısı tarafından yönetildiği için genel masraf ve uygulamadaki çabalar önemli ölçüde azalır. Bu tür kurulumda daha hızlı dağıtım süresi, zamanında sistem yükseltmeleri ve daha iyi performans gibi bazı avantajlar vardır. Bulut tabanlı ERP’de ek donanım gerekmediğinden, BT altyapısının tedarik ve kurulumunda harcanan zamandan tasarruf sağlanır. ERP sistem satıcısı, sistemi sürekli olarak en yeni sürümlerle yükseltir, bu nedenle sistemin sorunsuz bir şekilde çalıştığından emin olabilirsiniz. 

2. Şirket içi ERP

Şirket içi bir ERP yazılımı bulut gibi uzak bir tesiste değil, yazılımı kullanan kişi veya kuruluşun tesislerindeki bilgisayarlarda çalıştırılır. Bu daha sonra BT personeli tarafından yönetilir. Yazılım, ilgili donanım ve sunucularla birlikte şirket içinde uygulandığından, bu tür kurulumlara birincil yatırım oldukça yüksektir. Şirketler, sistemi korumak ve yükseltmek için çok fazla zaman ve çaba gerektiren özel BT ekibine kaynak sağlamak zorunda kalır. Yine de, kullanıcılarına ek kişiselleştirme özellikleriyle kendi verilerine erişme ve uygulama süreci üzerinde kontrol sahibi olma özgürlüğü sağlar.

3. Hibrit ERP

Hibrit bir ERP, en basit biçimde, ERP uygulamalarının bazı bileşenlerinin bulutta, bazı bileşenlerinin şirket içinde olacağı anlamına gelen iki katmanlı ERP olarak da bilinir. Şirketlerin ilk uygulama sırasında belirli işlevlere yatırım yapmak istemediği zamanlar vardır, ancak bu senaryo gelecekte değiştirilebilir. Hibrit ERP bu nedenle basit ve ölçeklenebilir olduğu için tercih edilir.

En İyi ERP Yazılımı Hangisidir?

Piyasada birçok yeni ERP yazılımı var. Bu yüzden en iyi yeni teknolojiyi seçmek kafa karıştırıcı olabilir. Uygun bir karar vermenize yardımcı olmak için en iyi 5 ERP yazılımını sizin için listeledik.

En İyi ERP Yazılımı Hangisidir?

1. SAP

SAP, ERP pazarındaki en büyük oyuncudur. Marka adı neredeyse ERP ürünleriyle eş anlamlıdır. ERP pazarında öncü olan şirketin sunduğu ürünler yüksek fiyat bandındadır.

2. Oracle

Oracle, ERP pazarında en büyük 2. oyuncudur ve CRM pazarında 1 numaradır. ERP piyasasında 30 yılı aşkın kanıtlanmış bir tecrübeye sahiptir. Şirket tarafından sunulan ürünler çok esnek bir modüle sahiptir, bu nedenle çok fazla özelleştirmeye açıktır. Sunduğu ürünler yüksek fiyat bandındadır.

3. Infor

Infor ERP pazarında en büyük 3. oyuncudur. 2002 yılında kurulan şirket; finansal sistemler, tedarik zinciri yönetimi ve müşteri ilişkileri yönetimi için kurumsal yazılım çözümlerine sahiptir. Tüm dünyada 70.000’den fazla müşterisi olan şirketin dikey ERP çözümleri sağladığı ve üretim çözümlerinde anahtar gücüne sahip olduğu bilinmektedir. Karmaşık ve sürekli olmayan üretim için ERP çözümleri sunar. Şirket tarafından satılan ürünler düşük ila orta fiyat bandındadır.

4. Microsoft 

Microsoft’un küçük ve orta ölçekli işletmeler segmentinde çok güçlü bir varlığı var. Dünya çapında 83.000’den fazla müşterisi olan şirket, ERP ürünlerini işlemek için çok güçlü bir kanal ağına sahiptir. Satılan ürünler düşük ila orta fiyat bandındadır.

5. Epicor

1972 yılında kurulan Epicor, çok uzun zamandır kurumsal çözüm pazarında olan bir şirket. 48 yıldır piyasaya birçok saygın ürün tanıtan şirketin, şu anda yaklaşık 140 ülkede 20.000’den fazla müşterisi var.

Epicor, katma değeri yüksek bir bayi kanalına sahiptir ve güçlü endüstri çözümleri sunar. Ürünleri düşük ila orta fiyat bandındadır.

Küçük İşletme Pazar Liderleri

Küçük işletme pazarında Microsoft ERP ürünleri hakimdir. Şirket 2000 yılından bu yana, ERP portföyüne değer katan bir dizi şirket satın aldı.

Orta Pazar Liderleri

Epicor ve Infor her ikisi de orta pazarda güçlü oyuncular. Epicor; finansal hizmetler, konaklama, perakende vb. sektörlerde çok tecrübelidir.

Global Şirketler ve Büyük İşletmeler

SAP, bu pazarda dünya lideridir, çünkü şirketteki tüm büyük departmanları sıkı bir şekilde bütünleştiren mükemmel yazılımlar sağlar. Oracle ise, PeoplSoft’u satın alarak ERP pazarında bir güç haline gelmiştir.

İşletmeniz İçin Bir ERP Çözümü Seçmeden Önce Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Entegre bir ERP sistemine geçmek birçok işletme için büyük bir adımdır, ancak ERP’yi uygulamak kolay bir iş değildir. Haziran 2018’de Technology Evaluation Centers tarafından yapılan bir araştırmaya göre, ERP uygulamalarının yaklaşık %50’si ilk denemede başarısız oldu.

İşletmeniz İçin Bir ERP Çözümü Seçmeden Önce Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Bu yüzden işletmenizde herhangi bir ERP uygulamasına başlamadan önce aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz: 

  • Bir ERP sistemini başarıyla uygulamak için işletmenizin geliştirme kadrosuna sahip olduğundan emin olun.
  • Sorumluluk almak için bir proje lideri atayın veya danışmanlık için deneyimli bir ERP uzmanı ile çalışın.
  • Mevcut sistemlerden geçiş yapmak için gereken iş verilerini tanımlayın.
  • Yeni iş süreçlerini tanımlamak ve bunlara uyum sağlamaları için çalışanlarınıza yeterli zamanı tanıyın. 
  • İş hedeflerinize ulaşmanız için yazılımın özelleştirilmesi gerekip gerekmediğini değerlendirin.
  • Uygulamanın her aşaması için zaman çizelgeleri hazırlayın ve gerçekçi bir başlangıç ​​tarihi belirleyin.
  • ERP sisteminin uygulandıktan sonra başarısını ölçmek için kullanabileceğiniz bir dizi Anahtar Performans Göstergesi (KPI) tanımlayın.

Yukarıda ERP ile ilgili tüm detayları sizinle paylaştık. Çalıştığınız şirkette bir ERP çözümü kullanıyor musunuz? Farklı bir ERP çözümü kullanıyorsanız, yorum bölümünde bize yazın, bir sonraki güncellememizde listeye ekleyelim. İçeriğimizi geliştirmek için deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşmayı unutmayın.