Hazır olun ya da olmayın, Nesnelerin İnterneti (IoT) dünyayı ele geçiriyor. Her gün daha fazla nesne internete bağlanıyor. Kahve makinesinden güvenlik kameralarına, hava kalitesi sensörlerinden bağlı araçlara kadar, IoT uygulamalarının hayatımızda dokunmayacağı tek bir alan yok. 

Madem ki Nesnelerin İnterneti (IoT) hayatımızı bu kadar etkileyecek, o zaman Nesnelerin İnterneti (IoT) ile ilgili merak edilen her şeyi adım adım inceleyelim.

Nesnelerin İnterneti (IoT) Nedir?

Nesnelerin İnterneti (IoT), internete bağlanan ve birbirleriyle veri paylaşan cihazların iletişim halinde olmasıdır. IoT, sanayi devriminin bir sonraki aşamasının anahtarıdır. Teknoloji, fiziksel cihazların dijital alana taşınmasına izin verir.

Nesnelerin İnternetinin (IoT) Önemi

21. yüzyılın en önemli gelişmelerinden biri olarak kabul edilen IoT, çok sayıda nesne ve insanı daha akıllı şekilde bir araya getirerek, günlük yaşamımızın ve iş dünyasının önemli bir parçası haline geldi.

IoT sayesinde anahtar, gözlük, cüzdan, TV gibi cansız nesnelerin çoğuna küçük bir çip ekleyerek, bunları telefonlarımızdan takip etmek artık çok daha kolay. Buzdolabı veya kahve makinesi gibi nesnelere, telefon aracılığıyla komut vermek ve sesli komutla bu elektronik cihazları kapatmak da nesnelerin internetinin hayatımıza getirdiği kolaylıklardandır.

Bundan sonraki süreçte de IoT hayatlarımıza ve cihazlarımıza o kadar iyi entegre olacak ki, günlük hayatımızı onsuz hayal etmek zorlaşacak.

Nesnelerinin İnternetinin (IoT) Geleceği

Günlük hayatımızı IoT’siz hayal edemeyeceğimiz günler gelecek demiştik. Peki gelecekte bizi nesnelerin interneti ile ilgili neler bekliyor olabilir?

Hemen nesnelerin interneti ile ilgili tahminlere göz atalım.

Daha fazla şehir akıllı olacak

IoT uygulamalarını kullanan sadece tüketiciler değil. Şehirler ve şirketler de zamandan ve paradan tasarruf etmek için giderek daha fazla bu teknolojiyi benimseyecek. Bu; şehirlerin video kamera gözetim sistemleri, bisiklet kiralama istasyonları ve taksi gibi şeyleri otomatikleştirebileceği, uzaktan yönetebileceği ve veri toplayabileceği anlamına geliyor.

Yapay zeka önemini artırarak koruyacak

Akıllı termostatlar, aydınlatma sistemleri ve hatta kahve makineleri bile kullanım alışkanlıklarınız hakkında veri toplar. Veriler çoğu durumda makine öğrenimi olarak adlandırılan şeyi kolaylaştırmaya yardımcı olmak için toplanır.

Makine öğrenimi, birilerinin programlama yapmasına gerek kalmadan öğrenmeye yardımcı olan bir yapay zeka türüdür. Bilgisayarlar aldıkları verilere odaklanacak şekilde programlanır. Bu yeni veriler, makinenin tercihlerinizin ne olduğunu öğrenmesine ve buna göre kendini ayarlamasına yardımcı olur. Örneğin, bir video web sitesi hoşunuza gidebilecek bir film önerdiğinde, muhtemelen geçmiş tercihlerinize göre bir öneride bulunur.

5G IoT büyümesini desteklemeye devam edecek

Mevcut kablosuz altyapı, bu kadar çok cihazı barındıracak ve gecikmeler olmadan bilgi alışverişini sağlayacak bir kapasiteye sahip değil. 5G, 4G’nin mevcut yetenekleri üzerinde büyük iyileştirmelerle daha IoT dostu bir ekosistem vaat ediyor. 5G sadece 1 milisaniyelik bir gecikme demek. Bu da HD bir filmi saniyeler içinde indirebileceğiniz anlamına geliyor.

Yüksek veri hızı, düşük gecikme süresi, daha fazla esneklik, düşük enerji tüketimi, maliyet etkinliği ve çok daha fazla cihazı kaldırabilme yeteneği ile 5G, Nesnelerin İnterneti için mükemmel bir sağlayıcıdır. 

5G, aynı zamanda işletmeleri ve toplumu dönüştürmede de önemli bir rol oynayacaktır.

5G’nin gelmesi yeni gizlilik ve güvenlik endişelerine de kapı açacak

Zaman içinde 5G ağına, bir Wi-Fi yönlendiriciden daha fazla IoT cihaz bağlanacak. Bu da cihazları doğrudan saldırılara karşı daha savunmasız hale getirecek.

Nesnelerin İnternetinin (IoT) Tüketiciler İçin Faydaları Nelerdir?

IoT; çevremizi, evlerimizi, ofislerimizi ve araçlarımızı daha akıllı, daha ölçülebilir ve daha bilgi alışverişi yapan bir hale getirmeyi vaat ediyor. 

Örneklerle anlatmak gerekirse, Amazon Echo ve Google Home gibi akıllı cihazlar müzik çalmayı, zamanlayıcıları ayarlamayı veya bilgi almayı kolaylaştırırken; ev güvenlik sistemleri içeride ve dışarıda neler olup bittiğini izlemeyi, ziyaretçileri görmeyi ve konuşmayı kolaylaştırır.

Akıllı termostatlar evlerimize dönmeden önce evlerimizi ısıtmamıza yardımcı olurken, akıllı ampuller dışarıdayken bile evdeymişiz gibi bir görüntü sergilememize yardımcı olur.

Evin ötesine baktığımızda, sensörler çevremizin ne kadar gürültülü veya kirli olabileceğini de anlamamıza yardımcı olur.

Tüm bu kolaylıkların yanında, bu yeniliklerin çoğunun kişisel gizliliğimiz üzerinde büyük etkileri olabilir.

Nesnelerin İnternetinin (IoT) İşiniz İçin Faydaları Nelerdir?

Şimdi de işletmelerin nesnelerin internetinden nasıl yararlanabileceğine göz atalım.

1. Daha fazla veriye erişme

Veri, herhangi bir işletmenin hayatta kalmasının anahtarıdır. Bir işletme sahibi ne kadar çok veriye sahipse, tüketicilerle o kadar fazla bağlantı kurabilir. Çeşitli cihazları bağlayan en son IoT teknolojisi, kullanıcılara doğru hizmetler sunmak için her zamankinden daha fazla miktarda veri toplayabilecek şekilde planlanmıştır. IoT’a hazır bir işletme, tüketici davranışlarını kaydedebilir ve daha sonra demografik hedeflemeyi doğru şekilde yaparak bir sonraki pazarlama / reklamcılık stratejisini oluşturabilir. Elinizdeki hassas veriler sayesinde, akıllı ürün önerileri yapabilir ve daha fazla müşteri çekmek için aramaları özelleştirebilirsiniz.

2. Uzaktan çalışmaya destek

Nesnelerin interneti uzaktan çalışmak isteyenler için oldukça iyi olanaklar sunar. IoT teknolojisi kablosuz teknolojiyle birleştiğinde, çalışanlar ofiste cihazlarına dokunarak uzak bir konumdan çalışabilir ve seyahat ederken zaman kaybetmeden daha fazla görev üstlenebilir.

3. IoT özellikli envanter yönetimi süreci

IoT özellikli uzaktan tarayıcılar, bir işletmenin doğrudan üretim tesisinden deposuna ve teslimatlara kadar ürün envanterini takip etmesine yardımcı olur. IoT, bir şirketi genellikle düzensizliklere neden olan her türlü insan katılımından kurtarmak için envanter yönetimini otomatikleştirmek için de uygulanabilir. Yani, IoT sadece akıllı ev veya akıllı cihaz ile ilgili değil, aynı zamanda akıllı ofis, akıllı depo, akıllı eşya taşımacılığı için de önemlidir.

4. Üretkenlik ve verimlilik

Bugünün işletmeleri operasyonlarını tamamlamak için yüksek düzeyde üretkenliğe ve verimliliğe ihtiyaç duyar. Nesnelerin İnterneti, verimlilik ve üretkenlikten ödün vermeden birçok iş sürecini hızlandırabilir. Teknolojideki yeni gelişmeler, çalışanların büyük işleri hata yapmadan hızlı bir şekilde tamamlamalarını sağlar. Ayrıca, işletmeler birkaç personel ile operasyonlarını tamamlayabilir.

5. Gelişmiş Güvenlik

Sensörler ve video kameralarla entegre IoT hizmetleri, ekipman güvenliğini sağlamak ve fiziksel tehditlere karşı koruma sağlamak için iş yerinin izlenmesine yardımcı olur. IoT bağlantısı, sorunları derhal çözmek için birden fazla takımı koordine eder.

6. Tasarruf

Geliştirilmiş varlık kullanımı, üretkenlik ve süreç verimliliği, harcamalarınızdan tasarruf sağlayabilir. Örneğin, tahmini analitik ve gerçek zamanlı tanılama bakım maliyetlerini azaltır.

Gerçek Dünya Kullanılan En Popüler IoT Uygulamaları

Teknoloji geliştikçe IoT uygulamalarının listesi de büyüyecek. Yakın gelecekte, IoT muhtemelen akıllı çözümler sunmak için yapay zeka ile kullanılacak. O zaman geldiğinde, hayal bile edemeyeceğimiz IoT uygulamalarının ortaya çıkacağı kesin. Ama biz şimdilik kullandığımız en popüler IoT uygulamalarına bir göz atalım.

Akıllı Şehir

Akıllı Şehir, kent merkezlerini daha verimli, daha ucuz ve yaşamayı daha iyi hale getirmek için IoT teknolojisinden yararlanır. Akıllı şehirler geliştiren sektörler arasında hükümet hizmetleri, ulaşım ve trafik yönetimi, enerji, sağlık, su, yenilikçi kentsel tarım ve atık yönetimi yer alır.

Kentsel atıkların akıllı yönetimi, çöp toplamada çevresel olarak doğru yolu teşvik eden nüfus için faydalı bilgiler sağlar.

Akıllı Evler

Akıllı evler, IoT uygulamaları arasında en popüler olanlardır. Akıllı bir ev; ışıklar, ev güvenliği ve güvenli musluklarından su akışı da dahil olmak üzere evdeki tüm cihazları kontrol eder.

Ev sahibi bu eylemleri akıllı cihazlarından (akıllı telefonlar, tabletler, dizüstü bilgisayarlar) kontrol etmek ve izlemek için erişim sağlayabilir. Evden çıktığınızı ve su musluğunu kapatmayı unuttuğunuz bir durumu hayal edin. Hemen telefonunuzdan muslukları kapatabilirsiniz.

Akıllı evler, tüm ev cihazlarınızı tek bir yerden yönetmenizi sağlar. Hırsızlık ve soygundan kaçınmak için IoT imkanları sayesinde bir güvenlik kamerasına da erişebilirsiniz.

Sağlık ve Fitness

IoT fitness uygulamaları; uyku düzeni, kalp atış hızı, aktivite düzeni, egzersiz istatistikleri, yakılan kalori vb. günlük aktivitelerinizi izlemenize yardımcı olur.

Artık sensörleri giysilerin üzerine yerleştirmek ve bazı sinyalleri izlemek de mümkündür. Bu sensör, cilt teması yoluyla veri toplar ve bilgileri akıllı telefonlara aktarır.

Akıllı Arabalar

Arabanızın tüm işlevlerini akıllı telefonunuzla kontrol etmeyi hayal edebiliyor musunuz? Tüm tercihlerinizi programlayan akıllı bir bilgisayara sahip olmak; mekanik yardım ve sizin için arabayı sürebilecek bir sistem… Bütün bunlar artık bilim kurgu değil, birkaç yıl içinde bu tür arabaları yollarda görebilirsiniz.

Araca monte edilen merkezi bilgisayarlar, motor yağı seviyesini, radyatör su sıcaklığını vb. belirlemek için aracın farklı bileşenlerine monte edilen sensörlerden veri alır. Üretici, sahibine araba hakkında bilgi içeren bir e-posta gönderebilir veya araç sahibi, telefonuna yüklü bir uygulama aracılığıyla aracın durumunu izler.

IoT Bağlantılı Fabrika

IOT, endüstri mühendisliğini; sensör, yazılım ve büyük veri analitiği ile parlak makineler yaratması için güçlendirir. Ürünleri izleme uygulamaları, tedarikçilerle perakendeciler arasında gerçek zamanlı stok bilgisi alışverişi ve otomatik teslimat ile tedarik zincirinin verimliliğini artırır.

Tarımda IoT

Çiftçiler, bitkileri hasat etmek için en uygun zamanı belirlemek, toprak kimyası temelli gübre profilleri oluşturmak ve nem konsantrasyonlarını tespit etmek gibi birçok farklı işlemi optimize etmek için akıllı IoT tarım uygulamalarını kullanabilir.  Akıllı tarım konsepti tarım endüstrisinde devrim yaratabilir.

Akıllı Şebekeler

Bir başka endüstriyel IoT uygulaması, akıllı şebekelerdir. Şebeke, enerji arzı ve talep bilgilerinin gerçek zamanlı olarak izlenmesini sağlar. Kaynakları verimli bir şekilde yönetmek için bilgisayar istihbaratının kullanılmasını içerir.

Kamu hizmeti şirketleri, daha verimli kesinti yönetimi için IoT akıllı şebeke teknolojilerini kullanabilir.

Akıllı Perakende Satış

Perakende sektörünün IoT potansiyeli çok büyüktür. IoT, mağaza içi deneyimleri geliştirmek için perakendecilere müşterilerle bağlantı kurma fırsatı sunar. Perakendeciler akıllı telefonlarla ve Beacon teknolojisini kullanarak müşterilerine daha iyi hizmet verebilir.

Nesnelerin İnterneti (IoT) Güvenlik ve Gizlilik

2025 yılına kadar, 64 milyar IoT cihazına sahip olacak bir dünyaya yöneliyoruz.  Akıllı evler, bağlı araçlar, bağlantılı sağlık cihazları… Tüm bu IoT uygulamaları hayatımızı oldukça kolaylaştıracak. Fakat, tüm bu faydalarla birlikte, bağlantılı cihazlardaki artış, bilgisayar korsanları ve siber suçlulara daha fazla giriş noktası verdiği için bir riski de beraberinde getirecek.

Bu güvenlik sorunlarının yanı sıra, tüketici gizliliği konusunda da endişeler var. Örneğin, tüketici bağlantılı çok fazla cihaza sahipse, gizliliğin sınırları ne olacak?

Aşağıda, gerçekten bağlantılı bir dünyaya doğru ilerlerken karşılaşacağımız en büyük IoT güvenlik ve gizlilik sorunlarının bir listesini derledik.

IoT Güvenlik Sorunları

Toplumsal Algı: 2015 Icontrol State of the Smart Home araştırmasına göre, katılımcıların %44’ü bilgilerinin akıllı evlerinden çalınması olasılığı hakkında çok endişeli olduğunu, % 27’si de biraz endişe duyduğunu belirtti. Bu endişe yüzünden tüketiciler bağlı cihazları satın alma konusunda şüphe duyuyor.

Saldırıya Karşı Güvenlik Açığı: Microsoft ve Michigan Üniversitesi’nden bir araştırmacı ekibi, Samsung’un SmartThings akıllı ev platformunun güvenliğinde çok sayıda açık buldu. Bu da bilgisayar korsanlarının da aynı açıkları bulabileceği anlamına geliyor.

Şirketler Hazır mı?: AT & T’nin Siber Güvenlik Analizleri Raporu, dünya çapında 5.000’den fazla işletmeyi araştırdı ve işletmelerin % 85’inin IoT cihazları kullandığı ya da kullanma aşamasında olduğunu tespit etti. Ancak ankete katılanların sadece %10’u bu cihazları bilgisayar korsanlarına karşı güvende tutabileceklerinden emin.

Gerçek Güvenlik: AT & T’nin Güvenlik Çözümleri Başkan Yardımcısı Jason Porter, Insider Intelligence’ye IoT cihazlarının güvenliğini sağlamanın, gerçek cihazların güvenliğini sağlamaktan daha fazlası anlamına geldiğini söyledi. Şirketlerin ayrıca bu cihazlara bağlanan yazılım uygulamalarına ve ağ bağlantılarına yönelik de güvenlik oluşturması gerekiyor.

IoT Gizlilik Sorunları

Çok Fazla Veri: Federal Trade Commission’un “Nesnelerin İnterneti: Bağlantılı Bir Dünyada Gizlilik ve Güvenlik” başlıklı raporu, 10.000’den az hane halkının bile her gün 150 milyon ayrı veri noktası üretebileceğini buldu. Bu, bilgisayar korsanları için daha fazla giriş noktası oluştururken, hassas bilgileri de savunmasız bırakıyor.

Herkese Açık Profil: Bağlı cihazları satın alırken, hizmet şartlarını kabul ettiğiniz tüm belgeyi okudunuz mu? Okumadıysanız, üzülerek söylemeliyiz ki, yukarıdaki FTC raporu, şirketlerin tüketicilerin verilerini topladığını ve kullanabileceğini sonucuna ulaştı. Örneğin, bir sigorta şirketi, sigorta oranınızı hesaplarken bağlı bir araba sayesinde sürüş alışkanlıklarınız hakkında sizden bilgi toplayabilir. 

Gizlice dinleme: Üreticiler veya bilgisayar korsanları, bir kişinin evini dinlemek için bağlı bir cihazı kullanabilir. Örneğin, Alman araştırmacılar, herhangi birinin gerçek zamanlı olarak hangi televizyon şovunu izlediğini belirlemeyi başardılar.

Tüketici Güveni: Yukarıdaki sorunların her biri, tüketicilerin bağlantılı ürünleri satın alma arzusunu zorlayabilir.

Nesnelerin internetinin kitlesel olarak benimsenmesi için çözülmesi gereken en önemli konulardan sonra şimdi de IoT istatistiklerine bir göz atalım.

Nesnelerin İnterneti (IoT) İstatistikleri

  • Fortune Business Insights’ın bir raporuna göre, IoT cihaz pazarının 2026’ya kadar 1.1 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.
  • Zion Market Research tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 2017 ile 2024 arasında küresel sağlık pazarının %12,2’lik bir büyüme ile 2024 yılına kadar 14 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Artış, sağlık tesislerindeki bulut bilişimin artan kullanımı ile ilişkilendiriliyor.
  • Gartner, 2019’da 14,2 milyar bağlantılı cihazın olduğunu, 2021’e kadar bu rakamın 25 milyara ulaşacağını tahmin ediyor.
  • Gartner, 2020’ye kadar her insanın 4 tane internet bağlantılı cihazı olacağını tahmin ediyor.
  • Intel işbirliği ile gerçekleştirilen ve 700 yöneticinin katıldığı bir Forbes Insights araştırması, finansal hizmet kuruluşlarının nesnelerin internetinin yayılmasına öncülük ettiğini gösterdi. Finansal hizmet sektöründeki her 10 yöneticiden altısına yakını (% 58’i), IoT girişimlerinin iyi gelişmiş olduğunu dile getirdi.
  • Bir Gartner çalışması, IoT’yi benimseyen kuruluşların %80’inin beklenenden daha iyi sonuçlar elde ettiğini göstermektedir.
  • 29 ülkeden 5421 kişinin katıldığı yakın tarihli bir International Data Corporation (IDC) raporu, ezici çoğunluğun IoT projelerine bütçe ayırdığını gösteriyor.
  • IDC verileri, 2025 yılına kadar her dakika 152,200 IoT cihazının internete bağlanacağını gösteriyor.
  • 2018’in ikinci yarısından itibaren NETSCOUT tarafından yapılan Threat Intelligence Report’a göre, bir IoT cihazının internete bağlandıktan sonra saldırıya uğraması için geçen ortalama süre 5 dakika.

Nesnelerin İnterneti (IoT), zaten muazzam bir etkiye sahip olsa da, etkisi gelecekte daha da artacak. Yukarıda verdiğimiz istatistikleri göz önünde bulundurarak, iş planlarınızı IoT ile birlikte gelecek muhteşem fırsatlardan yararlanmak için konumlandırmaya başlayabilirsiniz.

Nesnelerin İnterneti (IoT) İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

IoT ne anlama geliyor?

IoT, Nesnelerin İnterneti anlamına gelir.

IoT’i kim icat etti?

Popüler inanışın aksine, IoT icat edilecek bir nesne değildir. Bu yüzden hiçkimse tarafından icat edilmedi. IoT, Nikola Tesla döneminden beri var olan bir vizyon. “Nesnelerin İnterneti” terimi, ilk kez Auto-ID sensörlerinin direktörü Kevin Ashton tarafından kullanıldı.

Milyarlarca cihazı bağlamak nasıl mümkün olabilir?

Tüm cihazlar bulut üzerinden birbirlerine bağlanacak.

Nesnelerin internetinin avantajları nelerdir?

IoT; ev otomasyonu, akıllı şehirler, akıllı güç şebekesi, daha akıllı ulaşım, daha akıllı iş yeri, performans izleme ve daha akıllı tedarik zinciri için kullanılabilir. IoT, çeşitli sektörlerde daha iyi kararlar için daha fazla bilgi sağlar. Örneğin, imalatta ürün kalitesini iyileştirmek, insan sağlığını izlemek ve enerji kullanımını azaltmak vb.

IoT’un tek faydası ev otomasyonu mu? Bu durumda, gerçekten IoT’a ihtiyacım var mı?

Ev otomasyonu IoT’nin avantajlarından sadece biridir. Bunun dışında, dünyadaki hemen hemen her cihazı birbirine bağlamak mümkündür. Kişisel sağlık hizmetlerinden çevre güvenliğine kadar uzanan uygulamalar sınırsızdır.

Makine öğrenimi ile IoT arasındaki fark nedir?

IoT, kalp atış hızı takibi gibi gerçek dünya verilerini toplamak ve belirlenen kurallara göre hareket etmek için kullanılır. Makine öğrenimi ise, kendi kurallarını oluşturarak zaman içinde performansını artırmak için büyük veriyi kullanır. Örneğin, acil durumlar ortaya çıkmadan hasta sağlığı için tahmin analizinde bulunabilir. Bu da bir hayat kurtarmasına ve sağlık maliyetlerini azaltmaya yardımcı olur.

IoT’nin gelecekteki yeri ne olacak?

IoT’nin gelecekteki yeri çok parlak görünüyor. Çünkü veri bilimi ve yapay zeka, IoT’yi büyük ölçüde besliyor ve güçlendiriyor. IoT ağlarından elde edilen veriler; farklı endüstrilerdeki çeşitli sistemlerin daha iyi izlenmesini, tahmin edilmesini, yönetilmesini ve kontrol edilmesini sağlıyor. Önümüzdeki dönemde; imalat, ulaştırma, sağlık ve kamu hizmetleri, IoT büyümesi için daha fazla potansiyel gösterecek.

Yukarıdaki listede her yönüyle nesnelerin interneti sizlere anlatmaya çalıştık. Sizin nesnelerin internetinin hayatımızı nasıl değiştireceğini düşünüyorsunuz, yorum bölümünde bize yazın. İçeriğimizi geliştirmek için deneyimlerinizi ve önerilerinizi de paylaşmayı unutmayın.