Neredeyse online olmaya başlandığından beri virüs tarama programları hayatımızda mevcut. Günümüzde online uygulamalar o kadar çoğaldı ki bilgisayarınıza bir program yüklemeye gerek kalmadan online virüs taraması yapabileceğiniz bir çok web sitesi var.

Ancak etkinlikleri konusunda ciddi şüpheler barındırıyor veya bazen kendileri size virüs bulaştırarak risk teşkil ediyor. Peki kime nasıl güveneceğiz diye düşünüyorsanız yazımızı sonuna kadar dikkatlice okumanız gerek.

Zararlı Yazılım/Malware Nedir?

Virüsler ilk olarak bilgisayarımıza bulaşıp kendini kopyalayıp başkalarına da bulaşmasıyla meşhur oldu.

Virüsler, bilgisayarımıza yüklediğimiz resim yazı dosyası veya başka bir dosyanın içine gizlenmiş, bizim iznimiz olmadan bilgisayarımızdaki bilgileri başkalarının kullanımına açan, kameramızı veya mikrofonumuzu kullanarak bulunduğunuz ortamın ses ve görüntüsünü bile kaydetmeye yarayabilen küçük boyutlu zararlı yazılımlardır.

Keylogger ( klavye tuşlama takip programları ), Trojan ( Truva Atı), Spyware (Casus Yazılım),  Exploit (Sömürü Yazılımları), Backdoor ( Arka Kapı Yazılımı ) veya Ransomware (Fidye Yazılımı) gibi çeşitleri vardır. Bize farkettirmeden bilgisayarımıza yüklenen bu küçük programların tamamına Malware ( Zararlı Yazılım) deniyor.

Zararlı Yazılımlardan Nasıl Korunurum?

  Günümüzde hem kişisel bilgilerimiz kullanılarak şantaj yapılma ihtimali hem de internet bankacılığından kaynaklı finansal riskler veya fidye yazılımları nedeniyle elimizdeki değerli dataların kaybolması riski açısından Siber Güvenlik çok önemli bir hal aldı.

Bazen gezindiğimiz web sitelerinden bir şey ararken veya indirirken bu zararlı yazılımların da bilgisayarımıza yüklenmesi mümkün. Bize fark ettirmeden arka planda çalışarak bilgisayar korsanlarına verilerimizi gönderen veya bilgisayarın kontrolünü hackerlara veren bu uygulamalardan korunmak için sıklıkla tarama yapmak ve bir zararlı yazılım koruma / antivirüs programı yüklemek sizi büyük oranda koruma şemsiyesi altına alabilir.

Ancak bu tarz koruma programları da başka sorunları da yanında getiriyor. Bilgisayarımızı ciddi anlamda yavaşlatan veya web sitelerinin açılma hızını azaltan bu uygulamalar kimimiz için can sıkıcı olabiliyor.

Konuyu sizin için araştırdık ve en iyi online virüs tarama siteleri yazımızda.

Online Virus Tarama Siteleri İle Neler Yapabilirim?

Bu tarz sitelerin birçoğu bir dosyayı tarama imkanı yanında, web sitesi içeriğinde tarama imkanı sunuyor.   

Şüphelendiğimiz dosyaların zararlı yazılım içerip içermediğini anlamak ve tarama yapmak için online virüs sitelerini kullanabiliriz.

Bunun yanında ziyaret edeceğimiz bir internet sitesinin zararlı yazılım içerip içermediğini anlamak veya kendi sitemizde böyle bir zararlı yazılım olup olmadığını anlamak için de bu siteler elverişli olabiliyor.

 En İyi Online Virüs Tarama Platformları Nelerdir?

Konuyla ilgili internette birçok web sitesi mevcut ancak, şüphelendiğiniz dosyayı kolayca tarayabileceğiniz ve önde gelen online virus taraması imkanı sunan siteleri sizler için araştırdık.

Jotti

  • Jotti platformu taramak istediğimiz dosyayı siteye yükleyerek, birçok virüs tarama markasına aynı anda taratarak size sonuçları verir. Yüklediğimiz dosya, sistemde tanımlı Avast, Eset, Fortinet, BitDefender, F Secure gibi antivirüs  programlarının database/veri tabanında taranarak sonuçları ayrı ayrı ekrana geliyor.

    Birinin yakalayamadığını diğerleri mutlaka yakalayacaktır. Çok yeni bir virüs ise şansınıza küsün, dosya temiz görünse de virüs tarama programları onu tanıyıp sistemlerine daha kaydetmemiş olabilir.

  Sistemde aynı anda beş dosya taraması yapabilirsiniz ve dosya başına 250 MB’lık bir sınır konmuş.

https://virusscan.jotti.org/en-US

F-Secure

  • F-Secure platformunda ise bilgisayarınıza küçük bir exe dosyası indirerek işe başlarsınız. Bu dosya çalıştırıldığında bilgisayarınız taramaya başlar ve sonucu size verir. Sitede tarama sonucu verildikten sonra sizi bilgisayarınız güvende değil diyerek ücretli F Secure Safe adlı uygulamasına yönlendirmeye çalışıyor, isterseniz 30 günlük deneme sürümünü kullanabilirsiniz.  
https://www.f-secure.com/en/home/free-tools/online-scanner

Virus Total

  • Virus Total platformu ana ekranda size 3 farklı seçenek sunuluyor. File sekmesinden bilgisayarınızdaki bir dosyayı seçip taramasını yapabileceğiniz gibi, URL sekmesinde bir web sitesini taratabilirsiniz. Üçüncü seçenekte ise URL, domain, IP adres veya hash dosyası taratmanız mümkün. Gayet başarılı, sade tasarımıyla dikkat çekiyor ve kullanımı kolay. Tabi isterseniz firmanın bazı ücretli hizmet veya uygulamalarını da aynı adreste bulabilirsiniz.
https://www.virustotal.com/gui/home/search

Eset Antivirus

  • Eset Antirüs de indireceğiniz küçük bir uygulamayla ister tek seferlik tarama yapmanızı sağlıyor, isterseniz lisanslı ürünü satın alarak tam koruma sağlamanızı öneriyor. Tek seferlik arama bile uzun ve detaylı bir tarama gerçekleştiriyor. Ülkemizde sıklıkla kullanılan ve ESET NOD32 olarak da bilinen bir antivirüs programı olan bu platformu da güvenle kullanabilirsiniz.
https://www.eset.com/us/home/online-scanner/

BitDefender

  • BitDefender kapsamlı uygulamalardan bir diğeri. Online tarama için küçük bir dosya indirmeniz gerekiyor. Ayrıca sitede 30 günlük ücretsiz deneme hizmeti de veriliyor. Mobil telefonlar bilgisayarlar ve web siteleri için tarama yapılabilecek seçenekleri barındırıyor. Akıllı telefonlarımız da risk altında onları da güvenli hale getirmeyi unutmayalım
https://www.bitdefender.com/toolbox/

Pc-Risk

  •  Pc Risk doğrudan URL taraması yapabiliyor, şüphelendiğiniz web sitelerinin adreslerini girip tarama yapabilirsiniz, web sitelerinin güvenilirliği konusunda kısmen bilgi sahibi olabilir, kendi web sitenizin güvenilirliğini de sorgulayabilirsiniz. Bir defada 100 MB tarama yaptığını da unutmayın.

Panda Security

  • Panda Security’de de online tarama yapmak için bir uygulama indirmeniz gerek. Panda platformu da kapsamlı uygulama seçenekleri olan kullanışlı ve detaylı bir web sitesi ile karşımıza çıkıyor. USB güvenliği, Password koruması, kurtarma kitleri ve VPN hizmeti de mevcut. 
https://www.pandasecurity.com/en/homeusers/online-antivirus/#

Tümüne detaylı bir şekilde baktığınızda varılmak istenen sonucun hep aynı olduğunu farkediyorsunuz. Amaç sizi Antivirüs uygulaması satın almaya teşvik etmek.

Sizin de araştırıp bulduğunuz online virüs tarama siteleri olabilir neye para verdiğinize dikkat edin.

Özet olarak, online virüs taraması pratikte uygulanabilir gibi dursa da internet güvenliği ve zararlı yazılımlardan korunmak gerçekten dikkat edilmesi ve detaylı bir programla takip edilmesi gereken önemli bir güvenlik sorunu.

Eğer bilgisayarınızda önemli ve değerli bilgiler barındırıyorsanız veya internet bankacılığı finans uygulamalarına giriş yapıyorsanız size tavsiyem kapsamlı bir virüs programı edinin ve o bilgisayar ile zararlı yazılım barındırabilecek şüpheli web sitelerinde gezinme yapmayın.