Google arama sonuçlarında sıralama oldukça önemlidir. Çünkü Google’de arama yapanların çoğu, arama sorguları için 5. ya da 6. sayfaya kadar gitmez. Hatta 2. sayfaya bile nadir geçerler.

Bir düşünün… Gün içinde Google’de arama yaptığınızda, arama sorgularınız için kaçıncı sayfaya kadar gidiyorsunuz. Çok fazla ilerlemediğinizi varsayıyoruz. Zaten çoğunluk da aynı şeyi yapıyor. Yapılan araştırmalara göre, Google arama sorgularında ilk sayfa tüm tıklamaların %70’inden fazlasına sahip.

Peki siz bir web sitesi sahibi olarak %70’in arama yaptığı alanda mısınız? Hedeflediğiniz anahtar kelimelerde Google’de kaçıncı sırada çıkıyorsunuz, hiçbir fikriniz var mı? 

Cevaplar konusunda bir fikriniz yoksa, Google gibi arama motorlarında sıralamanızı nasıl bulacağınızı öğrenmeniz için size bir liste hazırladık.

Fakat öncesinde, konu ile ilgili çok fazla bilgisi olmayanların sıkça sorduğu bir soruyu yanıtlayalım.

Basit bir Google Aramasıyla Kaçıncı Sırada Olduğumu Öğrenemez Miyim?

Basit bir Google Aramasıyla Kaçıncı Sırada Olduğumu Öğrenemez Miyim?

Teknik bilgisi olmayan birinin bu soruyu sorması oldukça doğal. Çünkü mantıken belirli bir anahtar kelimeyi Google’ye yazdığınızda, kaçıncı sırada çıkarsanız, Google sıralamam budur diye düşünebilirsiniz. Fakat bilmeniz gereken bir şey var: Bu yöntem Google sıralamanızı kontrol etmenin kötü bir yolu.

Neden mi?

Google sonuçları genellikle her arama yapan kişi için farklıdır. Bunun nedeni Google’nin sonuçları kişiselleştirmeye çalışmasıdır. Kişiselleştirme faktörlerinden bazıları şunlardır:

  • Arama geçmişiniz
  • Daha önce bir siteyi ziyaret edip etmediğiniz
  • Sosyal bağlantılar
  • Fiziksel konumunuz
  • Cihaz türünüz
  • Gmail’de aldığınız e-postalar

Bu nedenle, düğün fotoğrafçısı aramanıza bir şehir eklemeseniz bile, Google muhtemelen size en yakın fotoğrafçılar için sonuçlar gösterecektir. Fakat başka biri aynı sorguyu farklı bir şehirde yaparsa, büyük ölçüde farklı sonuçlar görecektir. Sadece makro düzeyde değil, mikro düzeyde de durum böyledir. Aynı şehrin bir tarafındaki biri, muhtemelen şehrin diğer tarafındaki birinden farklı sonuçlar görür. Özellikle de harita üzerinde…

Bu durumdan kurtulmak isterseniz, tarama geçmişi kişiselleştirmesinin önlenmesi oldukça kolaydır. Tek yapmanız gereken ‘Gizli Pencere’ kullanmaktır. Bu pencereler geçmişi veya çerezleri kaydetmez, bu nedenle kendi tercihleriniz sonuçlarınızı etkilemez. Bununla birlikte, gizli pencere yine de konumunuzdan (IP adresine göre) ve cihazınızdan etkilenebilir (sonuçlar mobil ve masaüstünde muhtemelen farklı olacaktır). Bu nedenle, özel bir göz atma oturumu kullanıyor olsanız bile, aynı anahtar kelimeleri birden fazla cihazda veya farklı konumda ararsanız sonuçlarınız tutarlı olmayabilir. Fakat yine de sıralamanızı kontrol etmek için bu yöntemi kullanacaksanız, en azından kontrol sağlarken konumunuz ve cihazınızla tutarlı olduğunuzdan emin olun. Ya da daha garanti yollar deneyin.

Ücretsiz Sıra Bulma Araçları

Piyasada çoğu sıra bulucu ücretliyken, bazı araçlar ücretsizdir. Fakat bu araçların da sınırlı özelliklere sahip olduğunu unutmamanız gerekir.

1. Serpfox

Serpfox

Serpfox, SERP’lerde konumunuzu izlemenizi sağlayan ücretsiz bir sıra bulma aracıdır. Ücretsiz plan, en fazla 10 anahtar kelimeyi izlemenize izin verir. Daha fazla anahtar kelimeyi izlemek için ücretli sürüme geçebilirsiniz. Ücretli sürümde fiyatlandırma aylık 10 dolardan başlar. Bu da diğer profesyonel araçlara oranla oldukça makul bir fiyattır. 

2. AccuRanker

AccuRanker

Google anahtar kelime sıralamanızı bulmak için minimum düzeyde bir yaklaşım arıyorsanız, AccuRanker kullanabilirsiniz.

Bu ücretsiz araç, Google’daki arama motoru sonuç sayfalarının (SERP’ler) bir önizlemesini sunar. Sonuçları ülkenize ve konumunuza göre özelleştirebilirsiniz. İsterseniz, sonuçların masaüstü veya mobil cihazlarda nasıl göründüğünü bile görebilirsiniz.

Ücretli Sıra Bulma Araçları

Daha fazla özellik ve daha fazla anahtar kelime izlemek istiyorsanız, Google sıralamanızı görmek için ücretli bir araç düşünmeniz gerekebilir.

1. SEMrush

SEMrush

SEMrush, rakip araştırma, anahtar kelime araştırması, bağlantı oluşturma, on page SEO ve gelişmiş özellikler içeren sıra bulma aracı vb. çok çeşitli araç setlerini kapsayan eksiksiz bir SEO platformudur. Arama sıralamanızı bulmaktan daha fazlasını yapmak istediğinizde, SEMrush’ı kullanabilirsiniz.

Bu ücretli Google anahtar kelime sıralama aracı, işletmenize birkaç ek özellik sunar. SEMrush ile Google konumunuzu ve anahtar kelimeleri araştırabilir, geri bağlantıları analiz edebilir, algoritma güncellemelerini izleyebilir ve SEO ile ilgili daha birçok işlem yapabilirsiniz. 

Genel olarak, SEMrush, anahtar kelimelerinizi kapsamlı bir şekilde izlemenizi ve yönetmenizi sağlayan mükemmel bir sıra bulucu sağlar.

2. Ahrefs 

Ahrefs

Ahrefs Google’daki sıralamanızı kontrol etmek için ücretsiz bir seçenek olmasa da, etkili bir seçenektir. Bunun nedeni, platformun SEO için bir dizi yararlı araç sunmasıdır. Web sitenizi denetlemek, yeni anahtar kelimeler keşfetmek veya rakip bağlantıları hedeflemek istiyorsanız, bunu Ahrefs ile yapabilirsiniz.

3. AuthorityLabs

AuthorityLabs

AuthorityLabs, işletmenizin belirli anahtar kelimeler için sıralamalarını izlemesine yardımcı olabilecek ücretli bir araçtır. Birçok şirket için, özellikle Google Search Console gibi diğer Google konum kontrolü araçlarına kıyasla arama sıralamanızı bulmanın daha kolay bir yoludur.

4. SERPWatcher

SERPWatcher

SERPWatcher sıra bulma için özel bir SEO aracıdır. Etkileyici bir kullanıcı arayüzüne sahip olması onu en iyi sıralama izleme araçlarından biri haline getirir.

SERPWatcher ile anahtar kelimelerinizi izlemek istediğiniz yeri ve cihazı seçebilir, KWFinder’dan anahtar kelimeler ekleyebilirsiniz. 

SERPWatcher geçerli konumlar, değişiklikler ve geçmiş verilerle, günlük anahtar kelime konum güncellemelerini gösterir. Ayrıca, anahtar kelimelere ihtiyacınız varsa, bunları bir CSV dosyası olarak dışa aktarmanızı sağlar.

Aynı zamanda tahmini ziyaretçiler, anahtar kelime konumu akışı ve dağıtımı vb. tüm sıralama izleme verilerini tek bir yerde görmenizi sağlar. Sıralama verilerini yalnızca bir bağlantı göndererek başkalarıyla paylaşabilirsiniz.

5. SerpBook (Keyword.com)

SerpBook (Keyword.com)

SerpBook, Google, Bing, Yahoo, Google Haritalar ve YouTube gibi arama motorları için anahtar kelimeleri izlemenize olanak tanıyan bir SEO aracıdır. SerpBook esas olarak müşterilerine SEO hizmetleri sunan kişiler için daha faydalıdır. Anahtar kelime sıralaması raporlarını dakikalar içinde paylaşabilmenize olanak tanır. Ayrıca logonuz ve açıklamalarınızla rapor gönderme işlemini otomatikleştirebilirsiniz. 

14 günlük ücretsiz deneme sürümü ile SerpBook’u ücretsiz kullanmaya başlayabilirsiniz. Aracı beğenmezseniz, herhangi bir para ödemeden 14 gün içinde aboneliğizi iptal edebilirsiniz.

6. Pro Rank Tracker

Pro Rank Tracker

Adından da anlaşılacağı gibi Pro Rank Tracker, en profesyonel raporlama sistemini sunan başka bir SEO aracıdır. Mobil uygulama üzerinden sıralamanızı kontrol etmenize olanak sağlayan araç, ayrıca WordPress kontrol panelindeki sıralamanızı görmenizi sağlayan bir WordPress eklentisine de sahiptir.

Pro Rank Tracker sıranızı izlemenin yanı sıra, her URL için anahtar kelime önerileri sunar.

PRT, diğer SEO araçlarına oranla en uygun fiyatlı sıralama izleme aracıdır. Kredi kartınızı eklemeden bu aracı yedi gün boyunca ücretsiz olarak deneyebilir, raporlarınızı G Drive ve Dropbox’a kaydedebilirsiniz. 

7. Rank Tracker

Rank Tracker

Rank Tracker; Mac, Windows ve Linux için arama motoru sıralamalarınızı kolayca takip edebilen en özelleştirilebilir sıralama aracıdır. Google, Yahoo ve Bing dahil olmak üzere 400’den fazla arama motorunda konumlarınızı küresel ve yerel olarak izleyebilirsiniz.

Google Sıralamalarıyla İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. Google’ın sıralamasını ne etkiler?

Bilinen 200 Google sıralama faktörü vardır. En önemli faktörler; URL, gelen bağlantılar, meta etiketler, bir anahtar kelimenin amacı, içeriğinizin nasıl yapılandırıldığı, sayfanızın ne kadar hızlı yüklendiği ve konuya göre önemi değişen çok sayıda teknik SEO spesifikasyonu ile ilgilidir.

2. Google’da organik olarak nasıl daha üst sıralarda yer alırım?

  • Site hızınızı artırın
  • İçerik miktarına değil, içerik kalitesine öncelik verin.
  • Başlıkları, alt başlıkları ve genel içeriğinizi uygun şekilde optimize edin.
  • Metin boyutunun okunabilir olduğundan emin olun.
  • Web tasarımınızın responsive olmasını sağlayın.

3. Google PageRank ne zaman uygulamaya başladı?

Google’ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin PageRank’ı 1996’da uygulamaya başladı. Birkaç yıl sonra, 1998’de PageRank prototipi yayınlandı ve Google arama sonuçlarının arkasındaki bel kemiği oldu.

4. Google PageRank’i nasıl kullanır?

PageRank, web sitesi sayfalarının önemini ölçmenin bir yoludur. Google’a göre: PageRank, web sitesinin ne kadar önemli olduğuna dair kaba bir tahmin belirlemek için bir sayfaya yönlendirilen bağlantıların sayısına ve kalitesine bakar.

Hedeflediğiniz anahtar kelimelerin, web sitesinin ve blogların sıralaması üzerinde de büyük etkisi vardır. Bir anahtar kelime iyi bir konum sağlıyorsa ve web sitesini daha iyi sıralıyorsa, senaryonun her zaman aynı kalacağını düşünmeyin. Zaman geçtikçe kitlenin anahtar kelime tercihleri ve arama terimi seçimleri değişebilir. Anahtar kelimelerinizin ne zaman modasının geçip geçmeyeceğini anlayamazsınız.