Dünyanın en çok kullanılan CMS içerik yönetim sistemi olan WordPress için; dünya üzerindeki belki de milyonlarca geliştirici her gün onlarca yeni tema tasarlamakta ve webmasterların beğenisine sunmaktadır.

İnternette ücretsiz WordPress teması ararken saatlerce dolaşıp işe yarar bir şey bulamamak, hemen hemen her webmasterın başına gelmiştir. “Ücretsiz WordPress temaları” arama teriminden ziyaretçi almak isteyen siteler, maalesef ki demo versiyonu olmayan temaları bile tanıtarak bilgi kirliliği yaratmaktadır.

Bu yazımızda balık yedirmekle beraber balık tutmayı da öğretebilmek adına “premium ücretsiz WordPress tema” bulma yolları ve hali hazırda yayınlanmış “ücretiz WordPress temaları” hakkında bilgiler vereceğiz.

Ücretsiz Premium WordPress Temaları

Google üzerinde “premium WordPress teması ücretsiz” gibi bir arama yaptığınızda (hele bu aramayı görsellerde yaptıysanız), beğendiğiniz temanın ücretsiz olma ihtimali kimi zaman; sayısal lotonun size çıkma ihtimali ile aynı yüzde aralığına denk gelir. Zira genelde beğendiğiniz o hızlı, harika tasarımı olan, az eklenti ile çalışan ve kullanıcı dostu tema; Themeforest gibi firmalar tarafından satılmaktadır. Zaten üzerinde emek harcanmış, geliştirilmiş, ihtiyaçlarınıza tam anlamı ile cevap veren herhangi bir şeyin ücretsiz olarak satılması akla mantığa da sığmamaktadır. Neden birisi sizin için zaman harcayıp, herhangi bir menfaati olmadan tema kodlasın ki?

İşte Themeforest bunu yapıyor. Her ay üç farklı temayı PR çalışması çerçevesinde ücretsiz olarak yayınlayarak sitelerinizde kullanmanıza izin veriyor. Themeforest’ın ücretsiz WordPress temaları sayfasını aylık takip etmeniz halinde, her ay üç adet Premium WordPress temasına ücretsiz olarak sahip olabilirsiniz.

Ayrıca birçok webmaster sitesine üye olan geliştiriciler; referans ve reklam amaçlı kendi yazdıkları WordPress temalarını sınırlı sayıda ücretsiz dağıtmaktadırlar.

Balık tutmayı öğrendiğinize göre sıra değişik lezzetlerde balıklar yakalamaya geldi.

WordPress Kurulumu İle Birlikte Gelen Ücretsiz WordPress Temaları

Bir WordPress scirpitini ister FTP yolu ile isterseniz hosting paneli üzerinden kurun, özellikle silmezseniz; WordPress tarafından size birkaç adet standart WordPress teması seçeneği sunulur.

Bu temalar genel itibarı ile basit, sade, hızlı ama estetik yönden yetersizdir. Fakat açık kaynak kodlu oluşu ve hemen hemen tüm WordPress eklentileri ile uyumlu çalışması; bazı geliştiricilerin işine yaradığından hala kullanılmaktadır. Geliştiriciler genelde bu standart temalarda düzenleme işlemi yaparak yeni tasarımlarını geliştirmektedir.

Vantage, Twenty Eleven, Colormag, One Press, Twenty Twelve, Twenty Fifteen, Twenty Sixteen, Twenty Nineteen ve Twenty Seventeen isimli temalar bunlardan sadece bazılarıdır. WordPress resmi sitesinden dört binden fazla ücretsiz tema kullanıcıların beğenisine sunulmuştur.

WordPress Ücretsiz Kurumsal Temalar

Binlerce ücretsiz tema seçeneği olmasına rağmen; WordPress resmi sitesinde bulunan kurumsal temalar kullanıcıyı pek memnun etmez. Bunun en büyük nedeni ise ücretsiz temalardaki tasarımın basit olması ve estetik ihtiyaçlara cevap vermemesidir. Biz yinede eli yüzü düzgün, firma prestijinize zarar vermeyecek ücretsiz kurumsal tema seçeneklerinden bazılarını inceleyeceğiz.

WordPress Business Times Teması

Prosys Themes tarafından üretilen ve yayına sunulan bu tema; WordPress’in 4.7 sürümünden sonraki tüm sürümlere uyumludur. Manşet alanı, tanıtım kutuları ve benzeri tüm özellikleri bulunan temanın yayınlandığı günden bu yana düzenli olarak güncellemeleri yapılmaktadır. Footer kısmında geliştiriciye ait bir link bulunmakta, dilenirse bu link tarafınızdan kaldırılabilir.

WordPress Business Elentra Teması

Nickmart111 rumuzlu geliştirici tarafından üretilmiş bir tema olan Business Elantra; Business Times kadar estetik olmasa da oldukça hızlı bir temadır. Yönetilebilen manşet alanı ve tanıtım kutuları ile WordPress 4.0 üzerindeki tüm sürümlerle çalışmaktadır. Yine güncellemeleri geliştiricisi tarafından düzenli yapılan ücretsiz WordPress temaları sınıfındadır.

WordPress Amazica Business Teması

ThemeFarmer’ın geliştiriciliğini üstlendiği bu ücretsiz WordPress teması; kurumsal temalarda görselliği en güzel olanlar arasındadır. Şık ve tıklanabilir alanlar sunan manşet kısmı, estetik bilgi kutuları, değiştirilebilir renkleri ile Premium bir WordPress temanın birçok özelliğini kendisinde barındırmaktadır. WordPress 4.5 ve üzeri tüm sürümlere uygundur. ThemeFarmer tarafından sürekli güncellenmektedir.

WordPress Tijarat Business Teması

WordPress’in 7.2.14 ve üstü sürümlerine uyumlu bu tema, Themeseyes tarafından kodlanmıştır. Şık manşet alanı, manşet alanının hemen üstündeki menü konumu, manşet altına estetik bir şekilde yerleştirilen banner kısmı, resimli bilgi kutuları ve daha birçok özellik ile Premium bir temanın görselliğini yansıtmaktadır. Yeni üretilmiş olmasına rağmen nerede ise 10 günde bir farklı güncellemesi yayınlanan Tijarat Business; basit bir kurumsal web sitesinin tüm ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

WordPress Rock Business Teması

Creativthemes’in üretici olduğu bu ücretsiz WordPress teması; manşetteki dev slider alanı ve bilgilendirme kutuları ile ön plana çıkıyor. Muadillerine göre oldukça hızlı açılan ve daha kararlı çalışan bu tema; WordPress’in 5.6 ve sonraki sürümlerinde hatasız çalışıyor. Temanın arkasındaki geliştirici ekip belirli aralıklarla yeni güncellemeler yayınlamaya devam ediyor.

WordPress Construction Business Teması

Keonthemes isimli geliştirici tarafından piyasaya sunulan bu tema; Business Consultr isimli tema ile aynı familyadan. Başka bir söylemle Business Consultr’nin inşaat firmaları için düzenlenmiş halidir. Bu tema için “WordPress inşaat firması teması” demek oldukça yerinde bir söylem olacaktır. Temanın güncellemeleri hala devam ediyor ve en iyi WordPress 4.7 üstü sürümlerle çalışıyor. Bu temada da manşetteki slider alanı ve bilgilendirme kutucukları mevcut.

WordPress Renden eBussines Teması

ThinkUpThemes ekibinin geliştiriciliğini ifa ettiği bu temayı sağlıklı kullanmak için WooCommerce eklentisini de kurmak gerekiyor. Tema şıklılığı yanında; internet üzerinden hizmet sunan firmaların hizmetlerini çevrimiçi ortamda satmasını sağlıyor. Eğer WordPress 4.6 veya daha yüksek bir sürüm sahibi iseniz; bu temayı sorunsuz kullanabilirsiniz. Ancak WooCommerce eklentisi ile sorunsuz çalışabilmesi için en güncel WordPress sürümünü kullanmanızı öneririz.

WordPress Ücretsiz Haber Sitesi Temaları

Elbette, WordPress kullanarak kusursuza yakın bir haber sitesi de kurmak mümkün. Ücretsiz WordPress temaları ile %100 kusursuzluğa sahip bir site kurmak imkansız olsa da, haber sitesi sektörüne yeni girmek isteyenler için harika ve ucuz bir başlangıç olabilir. Sizler için incelediğimiz beş adet ücretsiz WordPress haber sitesi temasını anlatmaya başlıyoruz.

WordPress FreeNews Haber Sitesi Teması

İnceleyeceğimiz ilk tema olan ve themespiral ekibi tarafından yayınlanan FreeNews teması; üç binden fazla haber sitesinde aktif olarak kullanılıyor ve her gün kullanan sitelere yenisi ekleniyor. Bir haber sitesinden beklediğiniz hemen hemen her şeyi temel olarak sunan bu tema; aynı zamanda yerleşik seo özelliği ile meta name ve meta description gibi alanları da düzenlemenize imkan sağlıyor. Kullanmanız gereken WordPress sürümü ise 5.0 ve üstü sürümler olmak zorundadır.

WordPress New Box Lite Teması

Noor Alam tarafından yayına sunulan bu tema; New Box isimli temanın biraz geliştirilmiş hali ve yan yana 3 haber sütunu ile diğer haber sitesi temalarından farklı bir görünüme sahip. Ana sayfasında manşet alanı bulunmayan bu tema; popüler manşet  ve slider eklentileri ile uyumlu çalışamıyor. Dolayısı ile tasarımı ile oynamanızı tavsiye etmiyoruz. Ancak CSS bilgisine sahipseniz değişik tasarımlar ortaya çıkarabilirsiniz.Bu temayı çalıştırmanız için WordPress’in 5.5 veya daha üst bir sürümü hosting alanınızda kurulu olmalıdır.

WordPress NewsPotrika Teması

Haber temasında şıklığa önem veren ve karmaşa istemeyenler tarafından tercih edilebilecek temanın geliştiricisi CodeCrons. Bu ücretsiz versiyonda seo yönünden bazı eksiklikler bulunsa da, seo danışmanınızın tavsiyeleri doğrultusunda geliştirilebilir. WordPress 4.5.0 veya daha yüksek bir versiyonla kullanabileceğiniz bu temayı halihazırda altı yüzden fazla site tercih ediyor.

WordPress Infinity News Teması

Sitenizin ana sayfasından birçok haber başlığını yayınlamak için ideal bir WordPress haber teması olan Infinity News’in geliştiricisi Themeinwp ekibi.  Haber başlıklarına fotoğraf da ekleyebildiğiniz bu tema binden fazla site tarafından kullanılıyor ve WordPress 4.5 veya üstü sürümlerle kararlı çalışıyor.

WordPress News Portal Mag Teması

Haber sitenizin ana sayfasında olabildiğince fazla haber yayınlamak istiyor ama haberlere ait fotoğraflarla da daha ön planda olmak istiyorsanız News Portal Mag haber temasını denemenizi öneririz.  WordPress 4.0 ve üstü sürümlere uygun olan bu temanın geliştiricisi Mystery Themes ve tema altı yüzden fazla web sitesinde kullanılıyor.

WordPress E-Ticaret Temaları

WooCommerce eklentisi sayesinde; WordPress sitenize bir sanal mağaza ekleyebilir veya sıfırdan bir e-ticaret sitesi kurabilirsiniz. Bu başlığımızda görünümü şık ve ücretsiz e-ticaret teması arayışınız için üç farklı seçenek bulacaksınız.

WordPress Stoready E-Ticaret Teması

Gutenshop temasının düzenlenmesi sonucu ortaya çıkan bu şık e-ticaret teması; ThemeEverest ekibinin ürünü. Sürekli güncellenerek kullanıcısına en iyi deneyimi yaşatmaya çalışan bu tema dört yüzden fazla site tarafından kullanılıyor ve WordPress’in 5.0 veya üstü versiyonları ile çalışabiliyor.

WordPress NewStore E-Ticaret Teması

Bu yazının yazıldığı tarihlerde 1.3.8 versiyonunun yayında olduğu ve 1.3.9 versiyonunun ise test aşamasında olduğunu gözlemlediğimiz bu tema; WordPress 5.0 yada üstü bir versiyon gerektiriyor. Ayrıca hosting alanınızda PHP 7.0 veya daha yüksek bir sürüm olmasını da gerektiriyor. Popüler ürünlerin fotoğraflarını “header” kısmında yayınlamanıza izin vererek, ziyaretçilere kaliteli bir e-ticaret sitesi deneyimi yaşatmanıza olanak sağlıyor. Bizce tek eksisi, kategori modülünün görsel olarak zayıf kalması. Fakat basit CSS bilgisi ile bu alan düzenlenebiliyor. Üç binden fazla e-ticaret sitesi bu temayı tercih ediyor. Bu temanın geliştirici ekibi de Amazica Business temasının geliştirici ekibi olan ThemeFarmer firması.

WordPress Beauty Mart E-Ticaret Teması

Özellikle bayanlara yönelik ürün satmayı planlıyorsanız codevibrant tarafından geliştirilen Beauty Mart temasını denemenizi öneririz. WordPress 4.5 ve üstü sürümlerle çalışan bu tema beş yüzden fazla site tarafından tercih ediliyor. Oldukça şık görünüme sahip ve kaynak tüketimi muadil temalara göre oldukça az.

Bu yazımızda ücretsiz olarak edinebileceğiniz  WordPress temaları ile ilgili bilgiler verdik. Blogumuzu incelemeye devam ederek internet dünyası hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.