İnternetle biraz haşir neşirseniz, muhtemelen “URL” terimini duymuşsunuzdur. Bir arkadaşınız size belirli bir URL’ye gitmenizi söyleyebilir veya bir URL’yi sosyal medya aracılığıyla paylaşmak isteyebilirsiniz.

Adının URL olduğunu bilmeyenler olsa bile, internet kullanan herkes aslında URL’yi biliyor.

URL Nedir?

“Universal Resource Locator” yani “Standart Kaynak Bulucu” anlamına gelen “URL”, bir web sitesine gitmek istediğinizde, internet tarayıcınıza yazdığınız metindir. En yaygın biçimiyle bir URL, “http: //” veya “https: //” ile başlar, ardından “www” ve sonrasında web sitesi adı gelir (Ardından dosya uzantıları da gelebilir).

Örneğin, Niobehosting bloğunu ziyaret etmek isterseniz, URL: https://www.niobehosting.com/blog/

URL Nedir?

Siteyi ziyaret etmek istediğinizde, web tarayıcınızı açmanız ve adres alanına bu URL’yi yazmanız yeterlidir.

Karşınıza çıkan web sayfası, tarayıcınızın sizin için bir URL ile bulduğu kaynaktır. URL’lerin bulmanıza yardımcı olabileceği diğer kaynak türleri arasında; resimler, videolar, PDF dosyaları ve daha fazlası bulunur.

URL, ev adresi gibi olduğu için web adresi olarak da adlandırılır. Ziyaret etmek istediğiniz bir arkadaşınızın evinin veya mağazasının yerini bulmak için bir adres kullanırsınız. Tarayıcınız ise, ziyaret etmek istediğiniz bir web sayfasını nerede bulacağınızı söylemek için bir URL kullanır.

URL Nasıl Çalışır?

URL Nasıl Çalışır?

URL yapısı oluşturulurken, insanların hatırlamasına yardımcı olacak kullanım kolaylığı amaçlanmıştır. Fakat bilgisayarlar sizin için doğru web sitelerine gitmeden önce bazı farklı bilgilere ihtiyaç duyar.

Web tarayıcınız IP veya Internet Protokolü kullanarak web sayfalarını bulur. IP, 69.171.224.11 gibi görünebilecek bir sayı serisidir.

Ziyaret etmek istediğiniz her web sitesi için böyle bir numara hatırlamanız gerektiğini düşünün. Durum böyle olsaydı, internet asla bu kadar popüler olmazdı.

Böyle karmaşık sayılardan oluşan bir IP yerine, niobehosting.com gibi kelime tabanlı bir URL kullanmak çok daha kolay.

Ayrıca, her sitenin bir “statik” IP’si yoktur. Bazıları düzenli olarak değişir, bu da doğrudan ziyaret etmek istediğiniz web sitelerine gitmeyi neredeyse imkansız hale getirir.

Bunun yerine, genellikle aynı kalan ve beynimiz için anlamlı olan URL’ler kullanırız. Adres çubuğuna bir URL yazdığınızda, web tarayıcınız URL’yi ilgili IP’ye çevirmek için DNS (Alan Adı Sunucusu) adı verilen bir şey kullanır. Tarayıcı daha sonra sizi istediğiniz hedefe götürmek için bu numaraları kullanabilir.

Bir URL’ in Anatomisi

Bir URL' in Anatomisi

Bir URL genellikle şuna benzer:

  • “http: //” veya “https: //” ile başlar.
  • Bunu genellikle “www” takip eder.
  • Ardından ziyaret etmek istediğiniz web sitesinin adı gelir.
  • Son olarak okumak istediğiniz bilgilerin “/” işaretleriyle ayrılmış dosya uzantıları gelir.

Örneğin, Niobehosting’in Bloğ’unu ele alalım.

URL’miz: https://www.niobehosting.com/blog/

Yukarıdaki sıralamamızla karşılaştırırsak:

  • Örneğimizdeki gibi “https: //” ile başlar.
  • Bunu “www” takip eder.
  • Sonra web sitesinin adı (niobehosting.com) gelir.
  • Ardından dosya uzantısı olan blog kısmı gelir.

İsterseniz, yukarıdaki bağlantıyı tıklayabilir ve nasıl çalıştığını kendiniz görebilirsiniz.

Bağlantı ve URL Aynı Şey Midir?

Bağlantı ve URL Aynı Şey Midir?

Bağlantılar URL’lerle aynı değildir, ancak bazen insanlar “URL”lere “bağlantı” der.

Bağlantı, bir URL ile ilişkilendirilmiş bir metin pasajıdır. Bu metni tıklarsanız, URL’nin işaret ettiği sayfaya yönlendirilirsiniz. Bu, URL’leri kopyalayıp tarayıcınıza yapıştırmak zorunda kalmadan ilişkili web sayfalarını kolayca keşfetmenize olanak tanıyarak size zamandan kazandırır.

Çoğu tarayıcıda, bir bağlantının üzerine fareyle geldiğinizde (farenizi basılı tutarak, tıklamadan), ilgili URL’yi tarayıcı penceresinin altında görebilirsiniz. Bir bağlantıyı tıklamadan önce bunu yapmanızda fayda var. Böylece o tıklama ile nereye gittiğinizi önceden bilebilirsiniz.

URL Adresinde HTTP vs. HTTPS’nin Önemi

URL Adresinde HTTP vs. HTTPS'nin Önemi

HTTP ve HTTPS Nedir?

HTTP, verilerin Chrome veya Firefox gibi bir web tarayıcısı ile bir web sitesi arasında iletildiği protokoldür. Bir siteyi HTTP aracılığıyla ziyaret ettiğinizde tüm iletişim düz metin üzerinden gerçekleşir ve bu, tarayıcınız ve web sitesi arasındaki bağlantıyı kesen herhangi bir hacker tarafından kolayca okunabilir.

HTTPS‘deki S, “Secure” yani “Güvenli” anlamına gelir. Genellikle finansal kurumlar, e-ticaret siteleri ve sosyal ağlar gibi son derece hassas bilgilere sahip web sitelerinde kullanılan HTTPS, güvenli gezinmenin sağlanmasına yardımcı olan ana bir yöntem haline gelmiştir.

“https: //” ile başlayan bir URL, güvenli bir sitede olduğunuzu gösterir. Bu, söz konusu siteye kişisel bilgiler girerseniz, iletilmeden önce şifreleneceği anlamına gelir. Şifrelenmiş bilgiler bilgisayar korsanları tarafından kolayca ele geçirilemez.

HTTPS Neden Önemlidir?

Kredi kartı bilgileri gibi hassas bilgiler isteyen tüm web sitelerinin URL’lerinde güvenli bir protokol kullanması gerekir; böylece bilgileriniz ele geçirilemez ve kötüye kullanılamaz.

Birçok alışveriş sitesi, giriş formlarının URL’sinde https kullanır, böylece girişinizi yaptığınız kişisel bilgilerinizin güvende olmasını sağlar.

SEO Dostu URL Nedir?

SEO Dostu URL Nedir?

SEO dostu bir URL hem arama yapanlar hem de arama motorları için önemlidir. Bir URL ne kadar kolay okunursa, arama motoru sonuçlarında o kadar iyi performans gösterir.

İşte SEO dostu bir URL örneği: https://www.niobehosting.com/blog/dijital-pazarlama-terimleri/

Herhangi bir web sitesini ziyaret ettiğinizde, site bağlantısı tam bilgi veya içeriği sağlıyorsa, bu URL SEO dostudur. SEO için optimize edilmiş URL’ler, kısa ve anahtar kelime araştırmasına uygun olma eğilimindedir.

SEO Dostu URL Nasıl Olmalıdır?

SEO Dostu URL Nasıl Olmalıdır?

SEO dostu bir URL‘nin bazı özellikleri karşılaması gerekir. Aşağıdaki listede bu özelliklere değindik.

1. Hedef anahtar kelimeleri kullanın

Sayfanızı anahtar kelimeler kullanarak açıklayın. URL’nizdeki anahtar kelimeleri kaynağınız ve içeriğiyle alakalı hale getirin, böylece kullanıcılar tıkladıklarında ne ile karşılaşacaklarını bilsinler.

Örnek: https://www.niobehosting.com/blog/dijital-pazarlama-terimleri/

Araştırmamıza dayanarak, kullanıcıların bu konuyla ilgili bilgi bulmak için bu anahtar kelimeleri kullandığını saptadık. Bu yüzden yukarıda verdiğimiz örnek doğru bir URL örneğidir.

2. URL herkes tarafından okunabilir olsun

Hem okuyucular hem de arama motorları URL’nizi okuyabilmelidir. Bu nedenle, içeriğinizin ve hedefinizin tam olarak anlaşılmasını sağlamak için dinamik olarak oluşturulan URL’leri kullanmamak daha doğru olur.

Örneğin, siyah deri ceket satan bir e-ticaret mağazasıysanız, özel sayfa URL’sini şu şekilde yazmalısınız:

Doğru: http://alanadiniz.com/siyah-deri-ceket

Yanlış: http://alanadiniz.com/index.php?=5754225=t44=?p=987

URL’de @, &, $,% gibi karakterleri kullanmaktan kaçının. Tarayıcılar bu metni okumakta zorlanır ve alaka düzeyi belirlenemediği için sayfanızın arama sonuçlarında iyi bir sıralamaya sahip olmamasına neden olur. Ayrıca, bazı kullanıcılar sayfaya erişemeyebilir.

3. URL’leri kısa, anlamlı ve açık tutun

Bağlantı ne kadar kısa olursa o kadar iyidir. Bu hem tarayıcının hem de kullanıcının URL’yi okumasına yardımcı olur. Google’a göre, bir sitenin URL yapısı mümkün olduğunca basit olmalıdır. Bu yüzden URL’lerinizi mantıklı ve insanlar için en anlaşılır şekilde (mümkünse uzun kimlik numaraları yerine okunabilir kelimeler) düzenlemeye çalışın.

URL’nizi işe yaramaz kelimeler, karakterler ve anahtar kelimelerle doldurmaktan kaçının. Aynı anahtar kelimeyi URL’nizde birden fazla kez kullanmayın.

4. Alt çizgileri kısa çizgilere tercih edin

URL’nizi optimize etmek istiyorsanız kelimeleri ayırma şekliniz önemlidir. Google robotları alt çizgileri değil kısa çizgileri okuyacak şekilde ayarlanmıştır.

Doğru: http://alanadiniz.com/siyah-ceket

Yanlış: http://alanadiniz.com/siyah_ceket

5. URL’leri güvenli hale getirin

Web sitenizde HTTPS (HTTP yerine) kullanarak, sitenizin bütünlüğünü ve bu siteye bağlanan kullanıcıları korumanız gerekir.

URL’nizin HTTPS’si SEO’nun kolaylığına katkıda bulunan büyük bir faktördür, bu nedenle Google, bu yapıya sahip olmayan web sitelerini sevmez. Google’a göre, HTTPS’yi benimsemiyorsanız, sıralamalarda iyi bir sonuç elde etmeye veda edebilirsiniz.

6. Bir URL’de ne kadar az klasör kullanırsanız o kadar iyidir

URL’ler, web sitenizdeki belirli klasörleri (kategorileri) içerir. Bunlar aşağıdaki örnekte olduğu gibi gördüğünüz eğik çizgilerdir.

Örnek: https://www.niobehosting.com/blog/dijital-pazarlama-terimleri/

URL yapısını basit ve daha kısa tutmak için URL başına en fazla iki klasör kullanmanız önerilir.

7. URL’lerde küçük harfler kullanın

Büyük / küçük harf kullanımı bu durumda kesinlikle önemlidir. Büyük harf, anlamayı zorlaştırabileceğinden şaşırtıcı sonuçlara neden olabilir.

8. Bozuk URL’ler için 301 yönlendirmesini unutmayın

Herhangi bir nedenle bir sayfa URL’sini değiştirmeniz gerekiyorsa, arama motorlarına yeni konumunu bildirmeyi unutmayın. İyi sıralanmış bir sayfadan trafik kaybetmek istemezsiniz, bu nedenle Google’ye yeni URL hedefinizi bildirmek için eski URL yerine 301 yönlendirmesi uygulamanız gerekir.

SEO Dostu URL’ye Sahip Olmanın Avantajları Nelerdir?

SEO Dostu URL'ye Sahip Olmanın Avantajları Nelerdir?

SEO dostu URL‘leri kullanmak web siteniz için oldukça faydalıdır. Neden mi?

  • İçeriğinizi tanımlamanıza yardımcı olur.
  • Yinelenen içerikten kaçınmanıza yardımcı olur.
  • Sayfalarınızın paylaşılmasını, hatırlanmasını ve tarayıcıya yazılmasını kolaylaştırır.
  • Web ziyaretçilerinizin sitenizde gezinmesine yardımcı olur.
  • Alakalı anahtar kelimelerle SERP üzerindeki web sitesi derecenizi artırır.

URL İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

URL neden önemlidir?

URL herhangi bir web sitesi ziyaretçisinin başlangıç noktası olduğu için çok önemlidir.

Bir URL’nin en önemli kısmı nedir?

URL’nin en önemli kısmı site adıdır.

URL’yi nasıl kopyalarım?

Tarayıcı olarak Chrome’u kullanıyorsanız, adres çubuğuna (URL’leri veya arama terimlerini yazdığınız yer) bir kez dokunun. Bu, URL’nin tamamını görüntüler ve vurgular. Ardından, kesme, kopyalama veya paylaşma seçeneklerini getirmek için dokunun ve basılı tutun. Birkaç dokunuşla bir URL’yi kopyalayabilir veya başkalarıyla paylaşabilirsiniz.

URL’nin maksimum uzunluğu kaç karakter olmalıdır?

Teknik olarak, URL’niz hiçbir zaman 2.048 karakterden uzun olmamalıdır.

Kısa URL’ler SEO için daha mı iyidir?

Genel olarak, daha kısa URL’ler daha uzun URL’lere göre tercih edilir. URL’niz yaklaşık 50 veya 60 karakter ise iyi, ancak 100 veya daha fazla karaktere ulaştığında, kısaltmayı deneyebilirsiniz.

Tüm web siteleri http ile mi başlar?

Tüm web sitesi URL’leri http: // (veya güvenli bir site için https: //) ile başlar.