Bazen hosting firmasından kaynaklanan nedenlerle, bazen fiyatlar yüzünden, bazen de kapasite sebebi ile çalıştığınız hosting firmasını değiştirmek isteyebilir ve WordPress sitenizi farklı bir hosting şirketine taşımak isteyebilirsiniz. Eğer taşımak istediğiniz hosting firması Niobehosting ise, bu yazıyı okumak için zaman ayırmanıza gerek yok. Hiçbir teknik ayrıntıyla uğraşmadan sitenizi yeni hosting hesabınıza taşımamızı talep edebilirsiniz. Hosting fiyatlarımızı görmek için BURAYA tıklayabilirsiniz. Bu yazımızda (taşıma yapacağınız hosting firması sitenizi taşıma hizmeti vermiyor ise), WordPress sitenizi üç farklı yolla nasıl başka bir hosting hesabına taşıyabileceğinizi öğreneceksiniz.

cPanel Üzerinden WordPress Taşıma İşlemi

WordPress siteler; Linux işletim sistemli hostinglerde daha kararlı çalıştığı için; bu sitelerin barındırılmasında Linux sunuculardan faydalanılır. Linux işletim sistemi kullanan makinelerde de genellikle cPanel kuruludur. Aslında cPanel üzerinden yapılan WordPress taşıma işlemi bir anlamda “cPanel’den cPanel’e site taşıma” olarak da adlandırılabilir.

Aşağıdaki adımları sırasıyla izleyerek kısa süre içinde WordPress sitenizi cPanel üzerinden taşıyabilirsiniz:

  1. cPanel’e giriş yapıp “DOSYALAR” menüsünde bulunan “Dosya Yöneticisi” seçeneğini tıklayın.
  2. “public_htm” veya “www” klasörünü bulup çift tıklayın.
  3. Açılan ekranda “wp-admin”, “wp-content” ve “wp-includes” klasörlerini görüyorsanız doğru yerdesiniz.  “ctrl+a” ile tüm dosyaları seçin ve fareniz ile “sağ click” yapın.
  4. Açılan menüde en alttaki “Compress” seçeneğine tıklayın.
  5. “Compress” dedikten sonra bir menü daha açılacak. “Sıkıştır” isimli bu menüde en üstte bulunan “Zip Arşivi” seçeneğini işaretledikten sonra “Compress File(s)” deyin.
  6. Kısa süre sonra “wp-admin.zip” isimli bir dosya oluşacak. Bu dosyaya tek tıklayarak indir deyin ya da çift tıklayarak indirin. Artık web sitenizin bir yedeğini edindiniz.
  7. Ardından yeni hosting hesabınızın cPanel’ine giriş yapın.
  8. Yine “Dosyalar” menüsündeki “Dosya Yöneticisi” seçeneğine tıklayın.
  9. Bu defa ekranın sol üst köşesindeki “Yükle” veya “Upload” seçeneğine tıklayın.
  10. Karşımıza açılan ekranda “gözat” ya da “browse” seçeneği çıkacak. Bu seçeneğe tıklayıp biraz önce indirdiğiniz “wp-admin.zip” dosyasını hosting hesabınıza yükleyin.
  11. Yüklediğiniz “wp-admin.zip” dosyasına sağ tıklayarak “Extract” seçeneğine tıklayın.
  12. Tebrikler, sitenizi yeni hosting hesabınıza yüklediniz. Şimdi tekrar eski sunucunuza döneceğiz ve veri tabanımızı indireceğiz.
  13. Eski hosting hesabınızdaki cPanel üzerinden “VERİTABANLARI” ya da “DATABASE” menüsünü bulup “phpMyAdmin” seçeneğine tıklayın.
  14. Sol tarafta açılan menüden yedeğini almanız gereken veri tabanını seçtikten sonra, önce üst sekmedeki “Dışa aktar” veya “Export” sekmesine tıklayın. Ardından “Biçim” kısmından “SQL” seçeneğini seçin. Son olarak da “Git” veya “Go” butonuna tıklayın.
  15. Tebrikler, veritabanınızı bilgisayarınıza indirdiniz. Şimdi taşıdığınız siteyi farklı bir domain üzerinde çalıştırmak istiyorsanız, veritabanında bazı düzenlemeler yapabilmek için “Notepad++” gibi bir metin editörüne ihtiyacımız var. Notepad++ metin editörünü resmi sitesinden indirebilmek için BURAYA tıklayabilirsiniz. Bilgisayarınıza indirdiğiniz veritabanını sağ tıklayarak Notepad++ ile açın ve “crtl+f” tuşlarına basın. Açılan ekranda eski domaninizi aratın ve eski domaninizin yazdığı her yere yeni domain adresinizi yazın. EĞER DOMAIN ADRESİ DEĞİŞMEYECEK İSE BU MADDEYİ UYGULAMANIZA GEREK YOKTUR. Eski hosting hesabınızla artık işiniz bitti.
  16. Şimdi tekrar yeni hosting hesabınızın cPanel ekranına dönün. “VERİTABANLARI” veya “DATABASE” menüsünden “MySQL Veritabanları” ya da “MySQL Database” seçeneğine tıklayın.
  17. Açılan pencerede “Yeni Vertabanı Oluştur” kısmından veritabanı adı girin ve “Veritabanı Oluştur” ya da “Create Database” butonuna basın.
  18. Ardından “MySQL Kullanıcıları” veya “MySQL Users” kısmından yeni kullanıcı oluşturun. Güçlü bir şifre belirledikten sonra (şifre barı yeşil yanana kadar oluşturmaya devam edin ya da “Şifre Oluşturucu” seçeneğine tıklayarak güçlü şifre oluşturun) “Kullanıcı Oluştur” veya “Create User” butonuna tıklayın.
  19. Ardından “Veritabanına Kullanıcı Ekle” ya da “Add User To Database” bölümüne gidip; ilk seçenekten oluşturduğunuz veritabanını, ikinci seçenekten oluşturduğunuz kullanıcıyı seçerek “Ekle” ya da “Add” butonuna tıklayın.
  20. “Kullanıcı Ayrıcalıklarını Yönet” veya “Menage User Privileges” kısmından sol üst köşede bulunan “TÜM AYRICALIKLAR” ya da “ALL PRIVILEGES” seçeneğini işaretleyerek “Değişiklikleri Uygula” ya da “Make Changes” butonuna tıklayın.
  21. Şimdi ise “VERİTABANLARI” kısmından yukarıda bulunan “İçe aktar” veya “Import” seçeneğine tıklayarak “Dosya Seç” ya da “Browse” butonuna tıklayın. Açılan ekranda eski hosting panelinizden indirdiğiniz veritabanı dosyasını seçin ve “Git” veya “Go” butonuna tıklayın.
  22. Tebrikler, veritabanınızı yeni hosting hesabınıza yüklediniz. Şimdi “DOSYALAR” kısmındaki “Dosya Yöneticisi” (ya da “FILE” kısmındaki “File Manager”) alanına gelin ve “wp-config.php” dosyasını bulun. Bu dosyaya farenizle sağ tıklayarak “Düzenle” ya da “Edit” deyin.
  23. Açılan ekranda ‘DB_NAME’ bölümüne oluşturduğunuz veritabanı adını, ‘DB_USERNAME’ kısmına oluşturduğunuz veritabanı kullanıcı adını, ‘DB_PASSWORD’ kısmına ise oluşturduğunuz veritabanı kullanıcı şifresini girin.
  24. Değişiklikleri yaptıktan sonra kaydederek çıkış yapın.
  25. Son olarak alan adınızın kayıtlı olduğu firmanın paneline giderek alan adınızı yeni nameserver’a yönlendirin.

FTP Üzerinden WordPress Taşıma İşlemi

“Wordpress FTP ile taşıma” işlemi, cPanel üzerinden WordPress taşıma işlemine oldukça benzer. Tek farkı, eski hosting hesabınızdaki dosyaları indirirken ve yeni hosting hesabınıza dosya yüklerken; cPanel yerine FTP programı kullanmanızdır. FTP hakkında herhangi bir bilginiz yoksa ya da hangi FTP programını kullanacağınızı bilmiyorsanız BURAYA tıklayarak bu konu hakkında yazdığımız içeriği inceleyebilirsiniz.

Eğer bir FTP programınız varsa aşağıdaki adımları izleyerek FTP bağlantısı ile WordPress sitenizi taşıyabilirsiniz.

  1. FTP programı ile sitenizin barındırıldığı hosting hesabına bağlanın.
  2. Eğer Linux hosting kullanıyorsanız “public-htm” ya da “www” klasörüne, Windows hosting kullanıyorsanız “httpdocs” klasörüne tıklayın ve tüm dosyaları “crtl+a” ile seçerek bilgisayarınıza indirin.
  3. Eski hosting hesabınızdaki hosting panelinden sitenizin kullandığı veritabanını bulun ve bilgisayarınıza indirin.
  4. Yeni hosting hesabınızda veri tabanı oluşturmak için yeni hosting panelinize bağlanın. Taşıyacağınız siteyi başka bir alan adı ile çalıştırmak için, veritabanında bir takım düzenlemeler yapmanız gerekir. Bu düzenlemeleri yapabilmek için ise “Notepad++” gibi bir metin düzenleme yazılımına ihtiyaç duyacaksınız. Bilgisayarınıza inen veritabanına farenizle sağ tıklayıp Notepad++ ile açın ve “crtl+f” tuşlarına aynı anda basın. Açılan arama çubuğunda eski alan adınızı arayın ve eski alan adınızın yazılı olduğu her yere yeni alan adınızı yazarak değiştirin. EĞER ALAN ADINIZI DEĞİŞTİRMEK İSTEMİYORSANIZ BU MADDEYİ ES GEÇİN. An itibarı ile eski hosting hesabınızda yapmanız gereken bir şey kalmadı.
  5. Ardından yeniden taşıma yapacağınız hosting hesabınızın hosting paneli ekranına gidin. “DATABASE”  ya da “VERİTABANLARI” menüsünden, “MySQL Database” veya “MySQL Veritabanları” seçeneğine tıklayın.
  6. Açılan ekranda “Create New Database” veya “Yeni Vertabanı Oluştur” bölümünden veritabanı ismi girin ve “Create Database” veya “Veritabanı Oluştur” seçeneğine tıklayın.
  7. Sonrasında, “MySQL Users” ya da “MySQL Kullanıcıları” bölümünden yeni veritabanı kullanıcısı oluşturun. Güçlü bir şifre belirlediğinizden emin olun(şifre gücünü gösteren bar yeşil renge dönene kadar şifrenizi yazmaya devam edin ya da “Şifre Oluşturucu” butonuna tıklayıp, otomatik olarak güçlü bir şifre oluşturun) “Create User” ya da “Kullanıcı Oluştur” deyin.
  8. Ardından “Add User To Database” veya “Veritabanına Kullanıcı Ekle” kısmına giderek; birinci sekmeden az önce oluşturduğunuz veritabanını, ikinci sekmeden az önce oluşturduğunuz kullanıcıyı eşleştirerek “Add” veya “Ekle” deyin.
  9. “Menage User Privileges”  ya da “Kullanıcı Ayrıcalıklarını Yönet” bölümünden üst ve sol kısımda yer alan “ALL PRIVILEGES” veya “TÜM AYRICALIKLAR” kutusuna “tik” atıp; “Make Changes” veya “Değişiklikleri Uygula” deyin.
  10. Sırada”DATABASE” veya “VERİTABANLARI” kısmından yapmamız gereken bir işlem var. Bu kısımda yukarıda bulunan “Import” ya da “İçe aktar” seçeneğine tıklayarak “Browse” veya “Dosya Seç” ya da butonuna tıklayın. Açılan bölümde eski hosting hesabınızdan indirdiğiniz veritabanı dosyasını seçin ve “Go” ya da “Git” deyin. Veritabanınız hosting hesabınıza yüklendi.
  11. Sıradaki işlem “FILES” veya “DOSYALAR” kısmında bulunan “File Manager” ya da “Dosya Yöneticisi” alanında. Bu alanda “wp-config.php” dosyasını bulun. Dosya üzerine geldiğinizde farenizle sağ tıklayıp “Edit” veya “Düzenle” seçeneğini seçin.
  12. Tarayıcıda açılan metin editöründe ‘DB_NAME’ kısmına az evvel oluşturduğunuz veritabanının ismini, ‘DB_USERNAME’ alanına az evvel oluşturduğunuz veritabanının kullanıcı ismini, ‘DB_PASSWORD’ alanına ise az önce oluşturduğunuz veritabanı kullanıcı parolasını ekleyin. Yaptığınız değişikliklerin tümünü kaydederek sekmeyi kapatın.
  13. FTP programı ile yeni hosting hesabınıza bağlanın. Bağlanılan ekranda “public-htm”, “www” ya da “httpdocs” klasörü altına eski hosting hesabınızdan indirdiğiniz tüm dosyaları atın.
  14. Son olarak alan adınızın kayıtlı olduğu firmanın paneline giderek alan adınızı yeni nameserver’a yönlendirin. WordPress taşıma işleminiz tamamlandı.

Eklenti Kullanarak WordPress Site Taşıma

Eğer yukarıda anlattığımız iki WordPress taşıma metodu da size zor geldi ise, WordPress eklentileri kullanarak da sitenizi taşımanız mümkün. Aşağıda bu eklentileri başlıklar halinde inceleyebilirsiniz.

Duplicator

Çalıştığı WordPress Sürümü 4.0 veya üstü
Çalıştığı PHP Sürümü 5.2.17 veya üstü
Türkçe Dil Desteği Var mı? Hayır
Ücretsiz Versiyonu Var mı? Evet

15 milyon kişi tarafından indirilen, bir milyondan fazla site tarafından aktif kullanılan en popüler WordPress site taşıma eklentisi Duplicator; WordPress admin panelinizin “eklenti yükleme” kısmından kurulduktan sonra çalıştırılabilir. Ücretsiz sürümünde tek tıkla site yedeği alabilir, dosyalarınızı localhost’a alabilir, sitenizi tamamen ya da kısmen başka bir hosting hesabına taşıyabilirsiniz. Testlerimiz sırasında Duplicator’da yaşadığımız en büyük sorun ise, modifiye edilmiş temalardaki tüm özellikleri otomatik olarak yedekleyememesi idi. Temanızın sağlıklı olarak taşınması için manuel yedekleme ya da yeniden tema ayarı yapmak zorunda kalabilirsiniz.

All-in-One WP Migrationa

Çalıştığı WordPress Sürümü 3.3 veya üstü
Çalıştığı PHP Sürümü 5.2.17 veya üstü
Türkçe Dil Desteği Var mı? Evet
Ücretsiz Versiyonu Var mı? Evet

Bu eklenti tıpkı Duplicator’da olduğu gibi tüm sitenizi parça parça veya tamamen yedeklemenize, localhost’a aktarmanıza, farklı bir sunucuya yüklemenize izin veriyor. Ayrıca harika tasarlanmış mobil ara yüzü sayesinde bahsettiğimiz işlemlerin tamamını bilgisayar başında olmadan cep telefonunuzdan bile yapabilirsiniz.

Ayrıca Duplicator’da yaşadığımız tema aktarma problemini bu eklentide yaşamadığımızı da belirtmek isteriz. PRO versiyonu kullanmanız halinde, yedeklerinizin bir kopyasını popüler bulut sunuculara aktarabilirsiniz.

Migrate Guru: Migrate & Clone WordPress Free

Çalıştığı WordPress Sürümü 4.0 veya üstü
Çalıştığı PHP Sürümü 5.4.1 veya üstü
Türkçe Dil Desteği Var mı? Hayır
Ücretsiz Versiyonu Var mı? Evet (Tamamen ücretsiz)

Eğer WordPress sitenizin veritabanı boyutu büyükse ve hızlı bir taşıma istiyorsanız; bu eklenti 1 GB/30 dakika hız iddiası ile size cevap verebilir.

Toplamda en fazla 200 GB veri taşımanıza izin vermektedir. Zira bu ücretsiz eklenti rakiplerinden farklı olarak, yedeklemek ve taşımak istediğiniz dosyaları önce kendi sunucusuna kopyalar ve orada işler. Ardından hedef sunucuya taşır. Bu sayede veri kaybı yaşama riskiniz neredeyse sıfıra iner. Ayrıca kayıtlı e-posta adresinize gelen postalarla taşıma işlemini anlık olarak takip etmeniz de mümkündür.

WP Migrate DB

Çalıştığı WordPress Sürümü 3.6 veya üstü
Çalıştığı PHP Sürümü 5.4.1 veya üstü
Türkçe Dil Desteği Var mı? Hayır
Ücretsiz Versiyonu Var mı? Evet

Sırada geliştiricileri tarafından pek sık güncellenmeyen bir eklenti var. Öyle ki biz bu yazıyı yazdığımız esnada son güncellemesi 7 ay evvel yapılmıştı. Hatta eklentiyi test etmek için PROsürümü talep eden e-postamıza bile oldukça geç cevap verdiler.

Bu eklenti 300.000 kişi tarafından indirilmiş. Açıkçası neden bu kadar rağbet edildiğini testlerimizde pek anlayamadık. Diğer eklentilerden tek farkı; sitenizdeki tüm içeriği bir SQL dosyası şekline getirerek yedeklemek. Ayrıca 90 USD ödeyerek PRO sürüm almazsanız, WordPress admin paneli üzerinden tek tıkla yükleme yapmanızda olanaksız.

BackupBuddy

Çalıştığı WordPress Sürümü 4.0 veya üstü (Tam randımanlı çalışma için)
Çalıştığı PHP Sürümü 5.2.1 veya üstü
Türkçe Dil Desteği Var mı? Hayır
Ücretsiz Versiyonu Var mı? Hayır

Eğer “ben sağlamcıyım ve bir WrodPress taşıma/yedekleme eklentisi için asgari 48 USD ödeyebilirim” diyorsanız; BackupBuddy sizin için bir seçenek olabilir.

Tüm WordPress sitenizi günlük, haftalık, aylık periyotlarda yedeklemenize imkan veren ve yedeklerinizi tek tıklama ile bulut depolama alanına ya da yeni sunucuya yükleyen bu eklenti; oldukça stabil çalıştığını iddia etmekte. Sadece iki gün deneyebildiğimiz BackupBuddy; vadettiği gibi günlük yedekleme ve tek tıkla depolama/taşıma işlemlerini gerçekleştirebiliyor.

Memnun kalmazsanız ücret iadesi YAPMAYAN geliştirici firma; 48 USD değerindeki lisansı sadece bir sitenizde kullanmanız için veriyor. Eğer 77 USD öderseniz 10 siteniz için, 120 USD öderseniz sınırsız siteniz için lisans almanız mümkün. Her yıl ücret ödemeyi kabul ettiğiniz takdirde güncellemelerden de faydalanabiliyorsunuz. Ödeme yapmadığınız yıl eklentiniz çalışsa da güncellemeleri alamıyorsunuz.  Ayrıca çoklu lisans alımlarında 5 GB, tekli lisans alımında 1 GB bulut depolama alanını da bir yıl boyunca kullanabiliyorsunuz.  Ayrıca e-posta bültenine üye olmayı kabul ederseniz %25 oranında indirim almanız mümkün.

UpdraftPlus

Çalıştığı WordPress Sürümü 3.2 veya üstü
Çalıştığı PHP Sürümü 5.3 veya üstü
Türkçe Dil Desteği Var mı? Hayır
Ücretsiz Versiyonu Var mı? Evet

Ücretsiz versiyonu klasik yedekleme işleminden ötesini sunmayan, en düşük paketi olan (iki sitede kullanım hakkı) yıllık 70 USD’lik paketi satın almanız halinde oldukça fonksiyonel olan bu eklenti; 30.000 site tarafından aktif olarak kullanılmakta ve iki milyondan fazla kişi tarafından indirilmiş.

Ücretli planlarda; zamanlanmış yedekleme, tek tıkla taşıma, WordPress dışındaki dosya ve veri tabanlarını yedekleme, 1 GB bulut depolama alanı (399 USD’lik pakette bu alan 50 GB ve sınırsız sitede kullanım hakkı mevcut) sunan eklentimizin sloganı ise “biz WordPress’in çalıştığı her platformda çalışıyoruz” şeklinde. Ayrıca WordPress Mu desteği de bulunuyor.

Super Backup and Clone

Çalıştığı WordPress Sürümü 3.0 veya üstü
Çalıştığı PHP Sürümü 5.2 veya üstü
Türkçe Dil Desteği Var mı? Hayır
Ücretsiz Versiyonu Var mı? Hayır

Belki incelediğimiz en iyi WordPress taşıma eklentisi Super Backup and Clone değil ama kullanıcı ara yüzü en güzel dizayn edilmiş eklenti kesinlikle bu. WordPress admin panelinizdeki menüyü kullanarak tüm yedekleme, bulut sunucuya aktarma ve taşıma işlemlerinizi kolayca yönetebilirsiniz.

Ayrıca müşteri hizmetleri ve teknik destek birimleri açılan ticketlar’a ışık hızında cevap veriyor desek yeridir.

Yıllık 35 USD ödeyerek Envato üzerinden satın alabileceğiniz bu eklentiye, ekstra 11,25 USD ödemeyi kabul ederseniz; söz konusu harika teknik destekten faydalanabilirsiniz. BU bağlantıyı kullanarak satış sayfasına ulaşabilirsiniz.

VaultPress

Çalıştığı WordPress Sürümü 5.1 veya üstü
Çalıştığı PHP Sürümü 5.3 veya üstü
Türkçe Dil Desteği Var mı? Hayır
Ücretsiz Versiyonu Var mı? Evet

WordPress’in kurucu ortaklarından biri olan Matt Mullenwega tarafından kodlanmış bu eklenti oldukça işlevsel olmasına rağmen pek sık güncellenmiyor. Yazımızı oluşturduğumuz tarihte son güncellemesinin 5 ay evvel yapıldığını gördüğümüz eklentiyi kullanabilmeniz için mutlaka JetPack isimli Premium eklentinin de sitenizde kurulu olması gerekli. JetPack, WordPress sitenizi spam saldırılarından ve virüslerden koruyan bir eklentidir.

Açıkçası bu eklentiyi test ettiğimizde çok ekstrem bir özelliğe rastlamadık. Diğer ücretli eklentiler gibi zamanlanmış yedekleme, tek tıkla aktarım, ücretsiz bulut sunucu gibi standart özellikler sunuyor.

1 Click Migration

Çalıştığı WordPress Sürümü 4.0 veya üstü
Çalıştığı PHP Sürümü 5.6 veya üstü
Türkçe Dil Desteği Var mı? Hayır
Ücretsiz Versiyonu Var mı? Evet (Tamamen ücretsiz)

Tanıtacağımız son eklenti ise an itibarı ile sadece 20 kişi tarafından indirilmiş olan “1 Click Migration” Adından da anlaşılacağı üzere; tüm yedekleme ve taşıma işlemlerinizi tek tıkla yapmayı hedefliyor. Açıkçası testlerimiz esnasında neredeyse premium bir eklenti kadar iyi performans gösterdi diyebiliriz.

Herhangi bir yükleme, indirme, yedekleme sınırı olmayan eklentinin dezavantajı zamanlanmış yedekleme yapmaması. Avantajı ise sitenizi taşıdığınız hosting hesabında yeni bir alan adı kullanmak isterseniz; tüm düzenlemeleri otomatik olarak sorunsuz gerçekleştirmesi.

WordPress Sitemi Yeni Hosting Hesabına Taşıdım Ama Resimler Gözükmüyor

Bu sorun; cPanel veya FTP üzerinden yapılan WordPress taşıma işlemlerinde nadir de olsa yaşanabilir. Sorunun yaşanma nedeni; kullanmış olduğunuz eklentilerden bazılarının eski veritabanı dosyalarınızda değişiklik yapmış olmasıdır. “Seacrh Replace DB” isimli eklentiyi BURAYA tıklayarak indirin ve sırasıyla aşağıdaki adımları uygulayın.

  1. İndirdiğiniz dosyayı .zip’ten çıkararak “public_htm” klasörü altına atın.
  2. Tarayıcınıza “siteadi.com/Search-Replace-DB” yazın ve “Enter” tuşuna basın.
  3. Açılan ekranda “Scan All Database” seçeneğini tıklayın ve herhangi bir sonuçta eski alan adınız gözüküyorsa, ilgili dosyayı bulup bu alanı yeni alan adınızla değiştirin.

Yazımızı bitirdiğinize göre artık tek başınıza bir WordPress siteyi farklı bir hosting hesabına taşıyabilirsiniz. Eğer taşıma esnasında takıldığınız bir yer olursa siteye geri dönmek için sık kullanılanlara eklemenizi tavsiye ederiz.

Web teknolojileri ile ilgili aradığınız her sorunun cevabını bloğumuzda bulabilirsiniz. Bizi takip etmeye devam edin.