Bu yazımızda; dünyadaki binlerce kişinin gelir elde ettiği ve yüz binlerce kişinin de “nasıl gelir elde ederim?” diye merak ettiği “Youtube” konusunu masaya yatıracağız. Yazıyı okumayı bitirdiğinizde; “nasıl Youtuber olunur?”, “Youtube’dan nasıl para kazanılır?” gibi soruların tamamına yanıt bulacaksınız. Üstelik yazımızda, internet üzerinde anlatılan, aslında uygulanması mümkün olmayan Youtube para kazanma metotları da bulunmuyor.

Youtube Nedir?

Youtube; en kısa tanımlama ile dünyadaki en popüler video yayınlama servisidir. Herhangi bir kullanıcının kendi imkanları ile çektiği videoları yayınlamasına ve başka internet kullanıcıları tarafından ziyaret edilmesine olanak tanıyan Youtube; dünyaca ünlü popüler ödeme sistemi PayPal’ın üç eski çalışanı tarafından 2005 Şubat ayında kurulmuştur. 2006 yılında Google tarafından satın alınmış ve o günden bu yana Google tarafından işletilmektedir.

Youtuber Nedir?

Youtber ise İngilizce bir kelimedir ve “Youtube için içerik üreten kişi” anlamına gelir. Türkiye’de de maalesef İngilizce olarak (yani “Youtuber” şeklinde) kullanılmaktadır. Fakat biz yazımızda (olması gerektiği gibi) “Youtube içerik üreticisi” şeklinde kullanacağız.

Youtube Üzerinden Nasıl Para Kazanırım?

Eğer internette “Youtube ile para kazanmak” araması yaptıysanız, bu işi anlattığını iddia eden binlerce içerik ile karşılaşmış olmalısınız. İşin kötü tarafı bu mecradan gelir elde etmek için onlarca yol anlatan yazılar, aslında temel de üç yöntemden bahsetmektedir. Yazımızda kafanızı karıştırmadan, olabilecek en sade halde “Youtube ile para kazanılabilir mi?” sorusuna cevap vereceğiz.

Yalnız yöntemleri anlatmadan altını çizmekte fayda görüyoruz; Youtube kolay yoldan para kazanıp, birden bire zengin olacağınız bir mecra değildir. Aksine internetten para kazanmanın diğer yollarında olduğu gibi; meşakkatli, hayli vakit isteyen, başarması zor bir iştir. Hani derler ya; “bu yolda nice koç yiğitler heba oldu” diye… Bu sebeple, eğer yeteri kadar sabırlı ve yeteri kadar bütçesi olan biri değilseniz; bu para kazanma metodunu denememenizi öneririz.

1. Reklamlarla ve Sponsor Gelirleri İle Para Kazanma

Youtube üzerinden gelir elde etmek isteyenlerin sıklıkla başvurduğu metot, “Youtube reklamları ile para kazanma” yöntemidir. Yöntem oldukça basittir. İnsanların izleme ihtiyacı duyduğu içerikler üreterek, bu içeriklerde reklam gösterimi yapmaktan ibarettir.

Youtube üzerinde reklam gösteriminden para kazanmak için ise iki yol bulunmaktadır. Bunlardan ilki; Youtube kanalınız ile Google Adsense hesabınızı birbirine bağlamanızdır. Youtube hesabınızın “para kazanma” seçeneği açıksa, var olan Adsense hesabınıza bağlanabilirsiniz ya da Adsense hesabınızı oluşturmak için yönlendirilirsiniz.

Bir Youtube kanalının Adsense reklamı göstermeye hazır hale gelmesi için aşağıdaki şartları yerine getirmiş olması gerekir:

  • 18 yaşından büyük olunması ya da 18 yaşından büyük yasal bir vasiye sahip olunması
  • Kanalınızdaki videoların son on iki ay içinde toplamda 4000 saatten daha fazla izlenmiş olması.
  • Kanalınız 1000 veya daha fazla aboneye sahip olması

Eğer yukarıdaki şartları sağlayan bir Youtube kanalınız varsa, videolarınıza reklam almak için müşteri bulmak zorunda kalmazsınız.

Ayrıca aşağıdaki tabloda var olan şartları da karşılamanız halinde; “YPP” olarak adlandırılan “Youtube İş Ortağı Programı” dahilinde de gelir elde edebilirsiniz:

  • Kanal Üyeliğinden Gelir Elde Etme: Bazı içeriklerinizi, kanal abonelerinize periyodik bir ücret karşılığında sunabilir ve abonelik ücretlerinden pay alabilirsiniz. Bu programa katılabilmek için, kanalınızın “para kazanma” özelliğinin açık olması ve 30.000’den fazla aboneniz olması gerekmektedir.
  • Ürün Rafı (Youtube Affiliate Marketing): Bazı içeriklerinizde yayınlanan affiliate marketing reklamları ile para kazanmanız mümkündür. Videonuzda var olan satış ortaklığı reklamlarına tıklayarak ürün satın alan kişilerden, komisyon geliri elde edebilirsiniz. Bu programa katılabilmek için, kanalınızın “para kazanma” özelliğinin açık olması ve 10.000’den fazla aboneniz olması gerekmektedir.
  • Super Chat ve Super Stickers Gelirleri: Bu yazının kaleme alındığı tarihlerde ülkemizde aktif olmayan ama yakın zaman içinde aktif edileceği duyurulan bir para kazanma biçimidir. Canlı yayın sohbetlerinde ve yorum kısmında yazdıklarını öne çıkarmak isteyen kişilerin para ödemesi ile oluşturulan bir gelir modelidir.
  • Youtube Premium Gelirleri: Bildiğiniz üzere Youtube; video izlerken reklam görmek istemeyen kullanıcılara, aylık belirli bir bedeli ödemeleri şartı ile video içi reklam gösterimi yapmamaktadır. Bu gelirlerin belirli oranlarda Youtuberlar ile paylaşılması söz konusudur. Bu programa katılabilmek için, kanalınızın “para kazanma” özelliğinin açık olması gereklidir.

Video içeriklerinizde Youtube’ın sunduğu gelir modelleri dışında da para kazanma imkanınız vardır. Bu metotların en çok kullanılanı ise Youtube kanalına ana sponsor veya yardımcı sponsor bulmaktır. Örneğin, anne çocuk temalı bir Youtube kanalınız var ise, müşteri kitlesi anneler ve çocuklar olan firmalara sponsorluk teklifi yollamanız mümkündür. Genelde sponsorluk verecek kadar büyük hacimde olan firmaların, bu işlerle uğraşan medya satın alma ajansları ile anlaşması bulunmaktadır. Bu ajanslar ile direk iletişime geçmeniz, süreci daha da hızlandıracaktır. Hedefinizdeki firmanın halkla ilişkiler departmanıyla irtibat kurmanız halinde, hangi ajanslarla çalıştıklarını öğrenebilirsiniz.

2. Trafik Elde Ederek Para Kazanma

Bu yöntem; Youtube üzerinden dolaylı olarak para elde etme yöntemidir. İzletilen video içeriklerin açıklamasına ve video içine, hedefteki web sitesine ait linkler konulur. Videoyu izleyenlerin hedef siteyi ziyaret etmeleri amaçlanır.

Bu yöntem en çok program indirilebilir içerik tanıtımında kullanılır. Örneğin; bir programın nasıl kullanıldığını anlatan bir video çekersiniz ve hem video içinde, hem de açıklama kısmına web sitenizin adresini yazarsınız. Dolayısı ile o programa ihtiyacı olan herkes sitenizi ziyaret eder.

Eğer sitenizin adresini bir link kısaltma servisi kullanarak eklerseniz, link kısaltmalarından da gelir elde edebilirsiniz. Ayrıca sitenizdeki reklam tıklamaları da artacağından dolayı, kazanacağınız paranın tutarı da artacaktır.

Bu yöntemi genelde, 1000 aboneye ulaşmamış ya da 4000 saat izlenme yakalayamamış Youteberlar tercih etmektedir.

3. Ürün Satarak Para Kazanma

Youtube üzerinden gelir elde etmenin en efektif yolunun, ürün videoları çekerek para kazanmak olduğunu söyleyebiliriz. Bu yöntemde kendinize ait ürünlerin satışını gerçekleştirebileceğiniz gibi, affiliate marketing sistemi ile de para kazanabilirsiniz.

Bu maddeyi açıklamaya başlarken, “Youtube üzerinden para kazanmanın en iyi yolu” gibi bir ibare kullandık. Bu ibareyi neden kullandığımızı biraz daha açıklamak istiyoruz.

Youtube’tan reklam ve trafik gelirleri ile para kazanabilmeniz için, kanalınızın belli bir kitlesinin olması ve izlenilirliğinizin yüksek olması gereklidir. Örneğin 100.000 izlenmeden daha az izlenme sayısına sahip olan içeriklerin çok para kazandığını (hatta para kazandığını) söylemek mümkün değildir. Ayrıca her videonuzu izleyen kişi de web sitenizi ziyaret etmez. Yapılan istatistiklere göre bu oran %10 civarındadır.

Fakat herhangi bir ürünün video ile tanıtımını yaptığınızda, videonuzu genelde o ürünün potansiyel müşterileri izler. Mesela, “x marka kahve makinesi kullanımı” içerikli bir video, o kahve makinesini almayı hedefleyen kişilerce izlenecektir. Dolayısı ile videonuza 100 izlenme bile alsanız, bu izlenmelerden büyük bir kısmı müşteriye çevirme olasılığınız vardır. Bu para kazanma yöntemindeki püf nokta; fazla sayıda ürün tanıtım videosu çekerek, çok sayıda potansiyel müşteriye ulaşmaktır. Ayrıca halihazırda internet üzerinden satışını gerçekleştirdiğiniz ürünlerin videolarını çekerek web sayfanıza eklemek, mevcut müşterilerinizin de satın alma dürtülerini kamçılayacaktır.

Youtube Üzerinden Para Kazanma Şartları Nelerdir?

Youtube üzerinden para kazanmanın en önemli şartı, hangi metot ile gelir elde edilmek isteniyorsa, o metoda uygun bir kanal sahibi olmaktır. Yani Adsense reklamlarından gelir etmek isteyen bir Youtuber’ın; 4000 saat ve 1000 abone şartını sağlaması gerekir.

Videolarınızın izlenmesi, abone sayınız ile doğru orantılıdır. Abone sayısı yüksek olan bir kanalın, doğal olarak video izlenme sayısı ve geliri de çok olacaktır.

Videolarınız hiçbir şekilde Youtube Yayın Politikası’nı ihlal etmemelidir. İlgili politikaya BU sayfa üzerinden inceleyebilirsiniz.

Youtube Telif Hakkı Politikası

Youtube telif hakları konusunda oldukça sert bir politika uygulamaktadır. Videoda kullanılan seslerin ve görüntülerin başka bir kişi ya da kuruma ait olması halinde, farklı yaptırımlar uygulamaktadır. Youtube’un herhangi bir telif hakkı ihlali durumunda nasıl bir davranış sergileyeceği, telif sahibinin isteği ile şekil alır. Örneğin; video içeriğinde kullandığınız materyalin telif sahibi, “benim telifli içeriğimi kullanan videoları kaldır” gibi bir talepte bulunursa, Youtube videonuzu derhal yayından kaldırır. Ancak telif hakkı sahipleri genelde; “video yayından kaldırılmasın ancak reklam gelirleri tarafıma ödensin” tercihinde bulunmaktadır. Bu sayede hem içerikleri daha fazla kişiye ulaşmakta, hem de olası reklam gelirlerinden pay almaktadırlar. Kanalınızın para kazanma seçeneği açık olmasa dahi, telif ihlali yaptığınız içeriklerde reklam gösterimi yapılabilir.

Youtube, başlangıç seviyesindeki Youtuberlara yönelik, telifsiz müzik ve görüntüler içeren bir kütüphane hizmeti sunmaktadır. Bu kütüphaneden kullanılan materyaller için telif hakkı ödemek zorunda olmadığınızdan dolayı herhangi bir yaptırıma maruz kalmazsınız. Hali ile videonuzun olası gelirleri de kesintiye uğramayacaktır.

Telif hakkı ihlali olan bir videonuz olduğunda, Youtube üzerinden içeriğinizin telifli kısımlarını online olarak kaldırabilirsiniz. Örneğin; telif ihlaline söz konusu olan bir müzik ise müziği kısarak videoyu yayınlamaya devam edebilirsiniz.

Youtube Üzerinden Para Kazanmak İçin Web Sitesi Gerekli mi?

Kafaları kurcalayan en önemli soru ise “Youtube ile para kazanmak istiyorum, web sitesi kurmak zorunda mıyım?” şeklindedir. Teknik olarak “hayır” olan bu sorunun cevabı, mantık olarak “evet” şeklindedir.

Netice itibarı ile Youtube şuan dünyanın en popüler video yayınlama sitesidir. Ancak geleceğin ne getireceğini hiçbirimiz bilemeyiz. İnternet dünyasında ICQ gibi popüler bir servisin senelerdir esamesi bile okunmazken, “Youtube sonsuza kadar var olacak” demek abesle iştigaldir.

Ayrıca şuan yayıncılar açısından kullanımı bedava olan Youtube, yarın oldukça mantıksız bir satış politikası ile karşımıza çıkabilir. Ya da yayıncılık politikalarını zorlaştırabilir.

Kısacası bir zaman sonra, herhangi bir sebeple, Youtube kanalınızın kapanma ihtimali her zaman vardır. Bu nedenle, videolarınızı destekleyen bir web sitenizin olması işin sigortasıdır. Ayrıca web sitesi üzerinden alacağınız trafik ile video izlenme sayınızı artırmanız da olasılıklar arasındadır ve kuvvetli bir olasılıktır.

Yazımızı okumayı bitirdiğinize göre, Youtube üzerinden para kazanma ve Youtuber olma konusunda ayrıntılı bilgi sahibi oldunuz demektir. Web teknolojileri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için bloğumuzda gezinmeye devam edebilir, internetten para kazanmanın diğer yollarını öğrenmek için ise “İnteretten Para Kazanmanın Kanıtlanmış 11 Yolu” başlıklı aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.